Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τη χθεσινή συγκέντρωση και την ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλλιθέα δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπήρχε τίποτα νεότερο στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γιλμάζ.
  • Τις επαφές του στις Η.Π.Α. συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
  • Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την κατάσταση στην Αλβανία. <LI>Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους οφείλουν πρόστιμα από τη μη καταβολή φόρων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών.
  • Το γραφείο του προέδρου του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου κατέλαβαν συμβολικά το πρωί οι γιατροί της Θεσσαλονίκης - Τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι τη Δευτέρα αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.
  • Τριάντα έξι νέες ειδικότητες θα διδάσκουν από φέτος τα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Συνεχίζεται από το απόγευμα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που διακόπηκε το πρωί από ομάδα φοιτητών.
  • Κ. Λαλιώτης: Μέχρι το 1999 το εθνικό κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε 447 δήμους και κοινότητες της χώρας.
  • Την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρόδο η διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δώδεκα χωρών της Μεσογείου.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τη Χίλαρι Κλίντον.
  • Πρόταση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή αστυνομικής δύναμης 600 ανδρών στην Αλβανία.
  • Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο όρος Τσίτσαβιτσα, δυτικά της Πρίστινα.
  • Α. Τζουμπάις: Απαραίτητο στη Ρωσία το δανειοδοτικό πακέτο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Μικρή άνοδο 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τη χθεσινή συγκέντρωση και ομιλία του πρωθυπουργού στην Καλλιθέα δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Ρέππας, προδιέγραψε την πορεία για τα δύο επόμενα χρόνια και είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Κακόγουστη φιέστα μεταφερόμενων οπαδών χαρακτήρισε τη συγκέντρωση η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκε η αταίριαστη σχέση του πρωθυπουργού με το λαό.

Για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ρωτήθηκε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνάντησή του με τον κ.Γιλμάζ στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Υποστήριξε όμως ότι δε θα πρέπει να γίνει και δημόσια συζήτηση καθώς δεν υπάρχει τίποτε νεότερο.

Τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, της ΠΓΔΜ, Μπλαγκόι Χατζίνσκι και της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο και συζήτησε μαζί τους την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ανέβαλε εξάλλου την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

"Η σταθερότητα στην Αλβανία στηρίζεται στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού της συστήματος", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την κοινοβουλευτική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργανισμού. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου "η συμπεριφορά του κ. Μπερίσα ήταν επιεικώς απαράδεκτη και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δε θα επιτρέψει να περάσει απαρατήρητο, αλλά αντιθέτως θα το καταδικάσει κατηγορηματικά", προσθέτοντας πως η προσπάθεια του Συμβουλίου αποβλέπει στο να λειτουργήσουν οι θεσμοί.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους οφείλουν πρόστιμα από τη μη καταβολή φόρων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, ο οποίος αποδέχτηκε σχετικό αίτημα πολιτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δασμολογικές και φορολογικές διατάξεις. Ο κ. Δρυς σημείωσε ότι το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης θα ισχύει όσο ισχύει και το σύστημα "TAXIS".

Το γραφείο του προέδρου του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου κατέλαβαν συμβολικά το πρωί οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν να καταλάβουν τα γραφεία των προέδρων των νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς" και ειδικών παθήσεων "Λοιμωδών". Στο μεταξύ, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τη Δευτέρα αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Στο διάστημα αυτό οι γιατροί θα ενημερωθούν επακριβώς από το Υπουργείο Υγείας για τα κονδύλια που θα διατεθούν για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της χώρας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, έχει ανακοινώσει ότι θα καταβληθούν μεγαλύτερα ποσά για τις εφημερίες σε 17 νοσοκομεία της χώρας.

Τριάντα έξι νέες ειδικότητες θα διδάσκονται από φέτος στα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ), ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και να έχουν τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σε δηλώσεις του από την Κρήτη όπου μετέχει σε ευρωπαϊκό συμπόσιο για την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση.

Συνεχίζεται από το απόγευμα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διακόπηκε το πρωί από ομάδα φοιτητών. Θέμα της συνεδρίασης ήταν το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη δολοφονία 22χρονου αλλοδαπού κοντά στην πλατεία Χημείου στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ αλλοδαπών που έχουν βρει καταφύγιο στα γιαπιά του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές που διέκοψαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου αντιτίθενται στην κατάργηση του ασύλου. Οι κοσμήτορες των σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εισηγούνται την καθιέρωση αστυνομικών ελέγχων στο χώρο του Α.Π.Θ. τα βράδια και τις αργίες.

Μέχρι το 1999 το εθνικό κτηματολόγιο θα επεκταθεί σε 447 δήμους και κοινότητες της χώρας, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Πρόσθεσε δε ότι όσοι υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας θα πρέπει να καταβάλλουν ανταποδοτικό τέλος από 10.000 μέχρι 100.000 δραχμές για να πάρουν προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας. Ωστόσο ο κ. Λαλιώτης διευκρίνισε ότι οι ιδιοκτήτες κατά μέσο όρο θα καταβάλλουν είκοσι με τριάντα χιλιάδες δραχμές, και αυτά σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δήλωση ιδιοκτησίας στις περιοχές επέκτασης του κτηματολογίου είναι υποχρεωτική για όλους, εντός τριών μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους ομογενείς. Αν κάποιος τελικά δεν υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας μέχρι την ολοκλήρωση της σύνταξης του κτηματολογίου, το ακίνητό του θα περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

Τα επιτεύγματα και οι προοπτικές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο θέμα του πολιτισμού, η πολιτιστική Ολυμπιάδα, ο εορτασμός του έτους 2000 και το ευρωμεσογειακό οπτικο-ακουστικό πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο της διάσκεψης των υπουργών πολιτισμού και οπτικοακουστικών μέσων της ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη δώδεκα χωρών της Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρόδο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της διάσκεψης για τη διαπολιτισμική συνεργασία. Την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος θα εγκαινιάσει στην Αστυπάλαια το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα την επιστολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τη Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θέλει να σχολιάσει πρωτοβουλίες πολιτών ακόμη και αν πρόκειται για σημαντικά θέματα. Υπογράμμισε όμως ο κ.Ρέππας πως "έχουμε κατ' επανάληψη μιλήσει για τον Ανδρέα Παπανδρέου και έχουμε εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ".

Πρόταση για την αποστολή αστυνομικής δύναμης 600 ανδρών στην Αλβανία με στόχο την αποτροπή του ενδεχόμενου νέων συγκρούσεων, συμφώνησαν να υποβάλλουν στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ακόμη, οι "15" έκαναν δεκτή πρόταση για διορισμό υπεύθυνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κοσσυφοπέδιο. Για τη θέση προτάθηκε ο Wolfang Petritsch, πρέσβης της Αυστρίας στο Βελιγράδι.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο όρος Τσίτσαβιτσα, δυτικά της Πρίστινα, όπου οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των Αλβανών αυτονομιστών. Όπως μετέδωσε το κέντρο πληροφοριών "Μέντια Τσέντερ" των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, στις περιοχές του Γκλόγκοβατς και της Σρμπίτσα οι σερβικές δυνάμεις κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Ο εκπρόσωπος τύπου της σερβικής αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο, Μπόζινταρ Ίλιτς, δήλωσε ότι στην περιοχή του όρους Τσίτσαβιτσα έχουν βρει καταφύγιο μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά των Σέρβων.

Η Ρωσία μπορεί να αποφύγει την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή μόνον, εάν μπορέσει να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να της χορηγήσει το υποσχόμενο δανειοδοτικό πακέτο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Ανατόλι Τσουμπάις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Moskovsky Kosmomelets υποστήριξε, ότι μόνο με το δανειοδοτικό πακέτο των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να ξεπληρώσει η Ρωσία το εξωτερικό της χρέος.

Μικρή άνοδο 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.141,06 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε για μία ακόμα φορά σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε στα 42,5 δισ. δραχμές.

Βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στην ανατολική και νότια χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 13 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 23 September 1998 - 18:05:37 UTC