Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Στη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. - Την 63η Δ.Ε.Θ. εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
  • Το όνομα μιας ακόμη Ελληνίδας προστέθηκε στον θλιβερό κατάλογο των Ελλήνων επιβατών του μοιραίου MD-11 της Swissair.
  • Δ. Ρέππας: Η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις και τις επιθυμίες του διεθνούς παράγοντα.
  • Μικρή πτώση 0,98% στη Σοφοκλέους - Στο 5% έκλεισε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός.
  • Την στήριξη του εντολοδόχου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν αποφάσισε σήμερα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας. - Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Δούμα αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.
  • Ο ρόλος της Ρωσίας στο νέο Ευρωπαϊκό σύστημα, υπογραμμίζεται σε διεθνές σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο ανήγγειλε ο υπουργός Τύπου.
  • Το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα ακύρωσε τη συμμετοχή του στην 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  • Κατά 6,4% αυξήθηκε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή.
  • Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο.
  • Στην Πρίστινα έφτασε το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
  • Την ύπαρξη στην Αλβανία τριών βάσεων των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου, παραδέχθηκε ο Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης.
  • Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται από σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφτασε στις 6 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Στις 8 το βράδυ θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της 63ης Διεθνούς Έκθεσης στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καθώς και στην πορεία των έργων, όπως είναι το Μετρό, η Εγνατία Οδός, το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", η υποθαλάσσια αρτηρία. Στις 10. 30' μ.μ. θα παραστεί στη δεξίωση στο Κυβερνείο. Στις 10 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς". Στις 11π.μ. θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Καλοχώρι και στη συνέχεια τη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη. Εκεί θα παρουσιάσει πρόταση για την αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης και στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπογραφεί η σύμβαση για τη χρήση της Μονής Λαζαριστών. Στις 9.30' το βράδυ θα μιλήσει στο δείπνο που παραθέτει η ΗELEXPO-ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και θα αναφερθεί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη να ακολουθηθεί η ίδια "σφιχτή" πολιτική και το 1999 προκειμένου να πετύχει η χώρα το στόχο ένταξης στην ΟΝΕ.

Το όνομα μίας ακόμη γυναίκας, της Λουκίας Μάνθου από την Αθήνα, προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των δέκα Ελλήνων επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της Swissair, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα η εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην Αθήνα, Λώρα Φιλαδελφέως. Τα υπόλοιπα ονόματα των ελλήνων και των ελληνικής καταγωγής ατόμων είναι Πήτερ και Ουίλιαμ Καρυπίδης, Γαβριέλλα Καρυπίδη, Χρονούλα Μπονάνου - Οικονομοπούλου, Νίκος Κεφαλίδης, Ευγενία Σπανοπούλου και Πλάτωνας Σπανόπουλος, Χρήστος Τσώλης, Μαρία Τζαμαργιουδάκη και Ζένιος Μαρίνος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Swissair μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 70 πτώματα, ενώ για την περιοχή του δυστυχήματος αναχώρησε από τη Ζυρίχη αεροσκάφος που μεταφέρει 95 συγγενείς των θυμάτων και μέλη ομάδας συμπαράστασης. Ο Πρόεδρος της Swissair αναφέρθηκε σήμερα στη σύσταση της Boeing προς τις αεροπορικές εταιρίες τον Ιούνιο του 1997, να γίνει κάποια τροποποίηση σε όργανα του πιλοτηρίου των αεροσκαφών τύπου MD-11. Ο πρόεδρος της εταιρείας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε ήδη περάσει τη διαδικασία αυτής της τροποποίησης τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις και τις επιθυμίες του διεθνούς παράγοντα και επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ που μίλησε για επίσπευση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία. Ο κ. Ρέππας κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να αποκρυσταλλώσει τις απόψεις του και να λάβει θέση απέναντι στο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Μικρή πτώση σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,98% και διαμορφώθηκε στις 2.096,38 μονάδες, ενώ χαμηλός ήταν και ο συνολικός όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε τελικά στα 34,272 δισ. δραχμές. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έκλεισε στο 5%, ποσοστό στο οποίο είχε κλείσει ο πληθωρισμός και τον Ιούλιο.

Την στήριξη του εντολοδόχου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν αποφάσισε σήμερα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας. Οι βουλευτές της Άνω Βουλής με 91 ψήφους υπέρ και 17 κατά, ενέκριναν την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο πριν την έναρξη στη Δούμα της δεύτερης κρίσιμης ακροαματικής διαδικασίας για το διορισμό του Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού. Τελικά η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, έπειτα από συμφωνία όλων των κομμάτων.

Ο καθοριστικός ρόλος που θα διαδραματίσει η Ρωσία στο νέο Ευρωπαϊκό σύστημα επισημάνθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς σεμιναρίου με θέμα "Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης", που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στη Χάλκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, καθώς και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας. Όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ρωσία στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα. Από ορισμένους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας "Ευρωατλαντικής συνεργασίας" ή και δύναμης η οποία θα αποτελείται από σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία και θα μπορεί με αποτελεσματικότητα να διαχειρίζεται όποιες κρίσεις απειλούν τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο και την εκκλησία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς για το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία για την εξομολόγηση των μαθητών, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι δεν είναι ορθό να εκφράσει την άποψή του πριν τη συνάντηση, ωστόσο είπε ότι τα δημοτικά σχολεία έχουν έναν κανονισμό λειτουργίας γι' αυτό δεν πρέπει να δημιουργούμε εντυπώσεις.

Το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα ακύρωσε τη συμμετοχή του στην 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΗELEXPO-ΔΕΘ Αντώνης Κούρτης και διευκρίνισε ότι υπάρχει συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διοργάνωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, που ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση.

Κατά 6,4% αυξήθηκε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του εξαμήνου 1998. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πολλαπλασιάζουν τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για σημαντική συμβολή της βιομηχανίας στην ενίσχυση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 1998. Η αύξηση αυτή αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της ανόδου του γενικού δείκτη παραγωγής ορυχείων βιομηχανίας και ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου. Ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 8%, με το φυσικό αέριο να "σέρνει το χορό", παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο. Με επιστολή που στάλθηκε στην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στα μέλη του Κογκρέσσου, στα ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Ρωσσίδης επικρίνει την αρχική αντίδραση στην πρόταση Ντενκτάς, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία, αλλά και αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και την χαρακτηρίζει "ανεπαρκή και ασθενή". Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου, η πρόταση Ντενκτάς σημαίνει την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και παραβιάζει τόσο τις διακηρυγμένες θέσεις των ΗΠΑ, αλλά και του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Στην Πρίστινα έφτασε το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζον Σάντακ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο κ. Σάντακ θα παραμείνει στην Πρίστινα δύο ημέρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τις προσπάθειες του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Πρίστινα, θα ενισχύσει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα, Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Ντόουλ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

Την ύπαρξη στο έδαφος της Αλβανίας τριών και πλέον βάσεων των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου, παραδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, μιλώντας στην έκτακτη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, δημόσιας τάξης και κοινωνικών θεμάτων με θέμα την αποκατάσταση των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Είναι η πρώτη φορά, που αξιωματούχος της αλβανικής κυβέρνησης παραδέχεται δημόσια ότι στην Αλβανία υπάρχουν βάσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Δικαιολόγησε μάλιστα την ύπαρξή τους λέγοντας: "Οι Κοσοβάροι δικαιούνται να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους".

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται τοπικές καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων μικρής διάρκειας το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 4 September 1998 - 16:05:11 UTC