Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 03/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Οκτώ ΄Ελληνες επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος της Swissair. - Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.
  • Δ. Ρέππας: "Η χρηματιστηριακή κρίση ελέγχεται αλλά δεν έχει κλείσει τον κύκλο της".
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τύπου για την "παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών".
  • Με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
  • Κηδεύτηκε ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής.
  • Σχόλιο του υπουργού Τύπου για την αναφορά Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου.
  • Για την πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μιλήσει το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας - Συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας θα έχει η διοίκηση του ΣΒΒΕ.
  • Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - Μήνυμα του Κώστα Σημίτη.
  • Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην κοινότητα Πέρσαινα Ηλείας.
  • Γονική άδεια, διάρκειας μέχρι και τρεισίμισι μηνών, δικαιούνται στο εξής και τα δύο φύλα, μετά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο Κοινοτικό δίκαιο.
  • Β. Παπαγεωργόπουλος: Η εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απόγειο επί κυβέρνησης Σημίτη.
  • Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο.
  • Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, η επικεφαλής διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
  • Έκκληση Σαντέρ στις ρωσικές αρχές να δεσμευτούν για την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Σταδιακή εξασθένιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Οκτώ ΄Ελληνες συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δεκαεννέα άτομα που είχαν προορισμό την Αθήνα και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 229 επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος της Swissair. Το αεροσκάφος ενώ εκτελούσε την πτήση 111 από Νέα Υόρκη για Γενεύη κατέπεσε στον Ατλαντικό στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά. Η Swissair ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος απογειώθηκε κανονικά από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, εκδηλώθηκε φωτιά στο πιλοτήριο ενώ οι κυβερνήτες του αεροπλάνου δήλωσαν ως αεροδρόμιο αναγκαστικής προσγείωσης αυτό της Βοστώνης και έπειτα εκείνο του Χάλιφαξ. Λίγο αργότερα το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ και κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή, δέκα χιλιόμετρα από τις ακτές της Νέας Σκωτίας, Καναδά. Το απόγευμα αεροπλάνο της Swissair με προσωπικό της εταιρείας και δημοσιογράφους απογειώθηκε από τη Γενεύη με προορισμό αεροδρόμιο στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η ομιλία του πρωθυπουργού στην 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης απασχόλησαν την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι η ρευστότητα παραμένει, η κρίση ελέγχεται αλλά δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις τις επόμενες ημέρες γι αυτό και πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί. Για τον προϋπολογισμό του 1999 συμφωνήθηκε να είναι ρεαλιστικός και να κινηθεί πάνω στις ίδιες κατευθύνσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Επισημάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να γίνει έγκαιρη προετοιμασία για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν διαφορετικές απόψεις αλλά διατυπώθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τύπου για την "παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών". Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κράτος έχει τον άμεσο έλεγχο στη λειτουργία των συνδρομητικών καναλιών και ραδιοφώνων, ενώ οι άδειες χορηγούνται με απόφαση του υπουργείου Τύπου και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Για την απόκτηση της συνδρομητικής άδειας θα πρέπει να καταβάλλονται 15 εκατομμύρια δραχμές για κάθε 24 ώρες του προγράμματος, καθώς και τρία εκατομμύρια δραχμές για αντίστοιχο χρόνο ραδιοφωνικού προγράμματος. Εξάλλου, αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την επιβολή κυρώσεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη συναντήθηκαν σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Χρήστος Ζαχαράκις. Η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Ντέρμπαν για επαφές στο περιθώριο της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων με σκοπό την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας, ώστε να καταστεί ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κηδεύτηκε το μεσημέρι ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής. Ο Θεοχάρης Μαναβής πήρε μέρος στο αλβανικό μέτωπο, στην εθνική αντίσταση και στον αγώνα κατά της δικτατορίας. Εκλέχτηκε βουλευτής με την Ενωση Κέντρου, αργότερα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και το 1982 εκλέχτηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Χτες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 χρονών.

Για όσα είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε το ακόλουθο σχόλιο: "Δεν πρόκειται για καινούριο φαινόμενο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η συντηρητική παράταξη και οι ηγεσίες της πάντα πολεμούν τους ηγέτες της δημοκρατικής παράταξης όσο βρίσκονται εν ζωή και προσεταιρίζονται τη μνήμη τους όταν δεν υπάρχουν. Η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου είναι γνωστή, αν ο κ. Μητσοτάκης προσχώρησε σ' αυτή την άποψη είναι ευχάριστο, έστω κι αν έγινε για λόγους ιδιοτελείς".

Για την πορεία της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μιλήσει το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, με την ευκαιρία των εικοστών "γενεθλίων" του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Εξάλλου, συναντήσεις με τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, θα έχει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο πλαίσιο δύο συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο και τη Δευτέρα.

Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου του 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε ανακοίνωση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Κώστα Σημίτη, αναφέρεται ότι ο αγώνας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας που ξεκίνησε από το 1974 συνεχίζεται και σήμερα και αύριο με στόχο μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα. "Το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις του έθνους, στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, στους νέους ανθρώπους που έχουν ορμή και τόλμη, στους ενεργούς πολίτες", προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην κοινότητα Πέρσαινα Ηλείας. Η φωτιά κατέκαψε δάση και καλλιέργειες σε έκταση 60.000 στρεμμάτων, εκατό αγροικίες και εκατοντάδες αιγοπρόβατα.

Γονική άδεια, διάρκειας μέχρι και τρεισίμισι μηνών, δικαιούνται στο εξής και τα δύο φύλα, μετά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο Κοινοτικό δίκαιο. Oλοι οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Η άνευ αποδοχών αυτή άδεια χορηγείται από τον εργοδότη κατά σειρά προτεραιότητας, ενώ αφορά γονείς με παιδιά που δεν έχουν περάσει την ηλικία των τρεισίμισι ετών.

Η εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο απόγειο επί κυβέρνησης Σημίτη, κατήγγειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπενθύμισε παλαιότερες δεσμεύσεις και εξαγγελίες του κ. Σημίτη για έργα, όπως η Εγνατία οδός, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", η ύδρευση, η αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά στο Σέιχ Σου κ.α. και επισήμανε ότι αυτά δεν έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον υποψήφιο δήμαρχο Θρασύβουλο Λαζαρίδη ότι δεν τολμά να καταγγείλει την εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση.

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε την πρόταση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι η απραξία αυτών που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού είναι παράγων που ωθεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε αυτές τις τοποθετήσεις. "Υπάρχουν οι συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθορίζουν τη βάση αλλά και τη μορφή της επίλυσης του προβλήματος. Μιλάμε για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία" είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, η επικεφαλής διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, Καρολάιν Χάμιλτον. "Η κατάσταση είναι δραματική και πάνω από 100 χιλιάδες πρόσφυγες ζουν στα βουνά και στα δάση δίχως νερό, δίχως φαγητό, δίχως ζεστά ρούχα", τόνισε η κ.Χάμιλτον.

Έκκληση στις ρωσικές αρχές να δεσμευτούν για την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζακ Σαντέρ. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Επιτροπής, η οποία εξέτασε τη ρωσική κρίση, ο κ. Σαντέρ ζήτησε από τη Μόσχα να ανταποκριθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη Ρωσία.

Σταδιακή εξασθένιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, όμως βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο αρχικά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 3 September 1998 - 16:40:08 UTC