Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/09/1998 (MΠΕ)

Την εκτίμηση ότι η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση θα είναι μακράς διαρκείας, ωστόσο αυτό το γεγονός δε θα επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ενώ τόνισε ότι η κρίση είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Βασίλης Τακάς, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στο ραντεβού με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ετέρους στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για την αποβιομηχάνιση ορισμένων περιοχών της βορείου Ελλάδος και την καθυστέρηση δημιουργίας έργων υποδομής.

Σήμερα και αύριο θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό τα νέα ομόλογα διετούς διάρκειας που εκδίδει για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία απευθύνονται στους μικροεπενδυτές. Τα ομόλογα αφορούν ποσά από 10.000 δραχμές έως 15 εκατ. δραχμές, ενώ το επιτόκιο ορίστηκε στο 10,75%.

Δημοσιεύεται σήμερα στον ελληνικό και διεθνή τύπο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του 67% των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Στην προκήρυξη που έχει καταληκτική ημερομηνία για υποβολή των προσφορών την 30η Σεπτεμβρίου, υπάρχει ρήτρα που δίνει το δικαίωμα στο δημόσιο να αναβάλει το διαγωνισμό στην περίπτωση που οι διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή του.

Μετά από περιπέτειες πολλών μηνών αρχίζει στα τέλη της εβδομάδας τη λειτουργία του, το νοσοκομείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, που είναι περισσότερο γνωστό ως "Νοσοκομείο Παπαγεωργίου". Η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου προαγραμματίζεται να γίνει σε τρεις φάσεις, ενώ ήδη έχουν αποσπαστεί 24 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και τεχνικοί. Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων σχετικά με την πλήρωση 43 θέσεων γιατρών.

Για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντεκτάς για τη δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι τέτοιου είδους κινήσεις δε βοηθούν την Τουρκία να ενταχθεί στη διεθνή νομιμότητα και συνεχίζει το μοναχικό της δρόμο. Σημειώνεται ότι την πρόταση απέρριψε και η Γαλλία εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτύσε αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Έντονη νευρικότητα επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στην Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να χάνει μέχρι και 7,5%! Τελικά, μετά από έντονες διακυμάνσεις έκλεισε με απώλειες 3,81% και διαμορφώθηκε στις 2.092,61 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 58,083 δισ. δραχμές.

Έκτακτη επιθεώρηση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων επισκευής και αναμόρφωσής τους και για την προσήκουσα διαβίωση των κρατουμένων στη φυλακή Κορυδαλλού. Διαπιστώθηκε η ικανοποιητική πορεία των έργων που ας σημειωθεί είχαν προϋπολογιστεί στα 400 εκατομμύρια και παραδοτέα σε επτά μήνες, έργα που θα γίνουν από τους ίδιους τους κρατούμενους, ενώ θα συντομευθεί τελικά κατά πολύ ο χρόνος παράδοσης. Διαπιστώθηκε επίσης η ικανοποιητικής μορφής διαβίωση. Με την ευκαιρία της έκτακτης επιθεώρησης ο υπουργός ανακοίνωσε την εκπόνηση σειράς έργων βελτίωσης και εξανθρωπισμού των φυλακών σ' όλη τη χώρα.

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων, υπεγράφη από τους προέδρους των δύο αντίστοιχων επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και Κύπρου, Σταύρο Θωμαδάκη και Φρίξο Σορόκο."Η υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την αποτελεσματικότερη άσκηση εποπτείας από μέρους των δύο Επιτροπών στις χρηματιστηριακές μας αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Το πρωτόκολλο αυτό, επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, σημαδεύει την αφετηρία μιας ακόμη πιο γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εκδηλώσεις μνήμης για το Γιώργο Γεννηματά, θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Κοζάνη. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού ο Ομιλος "Γιώργος Γεννηματάς", η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και ο Δήμος Κοζάνης. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας "Γιώργος Γεννηματάς" του "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ" νοσοκομείου Κοζάνης στις 12 το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα και τη μετονομασία δημοτικού δρόμου σε οδό "Γιώργου Γεννηματά".

Τις τελευταίες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στις 26 Αυγούστου, κατήγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη, ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, Δημήτρης Δρουσιώτης. Με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Δρουσιώτης τονίζει ότι οι νέες αυτές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν κατάφορη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού για το Κυπριακό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, ανήγγειλε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι πιθανώς να επιβάλλει τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία για να αντιμετωπίσει την κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιέλτσιν δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η διαμόρφωση της αγοράς οικονομίας και της δημοκρατικής κοινωνίας, διευκρινίζοντας ότι θα είναι απαραίτητες οι τακτικές αλλαγές, όπως ο σκληρότερος κρατικός έλεγχος σε οικονομικά ζητήματα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θέσεις του Ρώσου προέδρου, ενώ και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, συμφώνησε με την άποψη του Μπορίς Γιέλτσιν ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς προσκεκλημένους ότι θα πραγματοποιηθεί λεπτομερειακή εξέταση του φορολογικού συστήματος, με στόχο την αλλαγή του και τη μείωση των φόρων. Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος και Αμερικανός πρόεδρος συζήτησαν για τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START-2.

Σε συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά στα αντιπυραυλικά συστήματα συναγερμού και τη μείωση κατά 50 τόνους των αποθεμάτων της κάθε χώρας σε πλουτώνιο που προορίζεται για στρατιωτική χρήση, κατέληξαν Ρωσία και ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων. Η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα σήμερα από τους ηγέτες των δύο χωρών και θα επικεντρώνεται "στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ανα τον κόσμο, καθώς και στα οχήματα εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του κ. Κλίντον σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ Μπελ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν, ακόμη, στη δημιουργία "καθεστώτος προειδοποίησης πριν από πυραυλική εκτόξευση" και στη μείωση κατά 50 τόνους πλουτωνίου από τα πυρηνικά οπλοστάσια των χωρών, το οποίο θα αφαιρείται από "αχρηστευμένους πυραύλους". Παράλληλα, θα συζητηθούν μέθοδοι μετατροπής του στρατιωτικού πλουτωνίου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για όπλα, αλλά θα χρησιμοποιείται σε πυρηνικά εργοστάσια ή θα αναμειγνύεται με ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία θα αποθηκεύονται.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ντίμιταρ Μπούζλεφσκι, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο κ. Μπούζλεφσκι είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της μεγάλης γερμανικής επιχείρησης "Κρουπ" για επενδύσεις στα ορυχεία και εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Καβαντάρτσι της ΠΓΔΜ.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα στα ανατολικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 2 September 1998 - 5:40:18 UTC