Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 31/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: Η πρόταση Ντενκτάς για το Κυπριακό ισοδυναμεί με αίτημα για επισημοποίηση του διχασμού και της κατοχής στην Κύπρο.
  • Μεγάλη πτώση των βάσεων στην Α' και Β' δέσμη προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το Υπουργείο Παιδείας. - Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής για τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Επαφές Ζοσπέν με τον Κ. Σημίτη και Κ. Στεφανόπουλο.
  • Κρίσιμη ψηφοφορία στη ρωσική Δούμα.
  • Μικρή άνοδο 0,26% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών.
  • Σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας.
  • "Θερμό χειμώνα" με κινητοποιήσεις ανέργων και εργαζομένων στην Ευρώπη υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Γραμματείας του Δικτύου Ευρωπορειών.
  • Συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της έναρξης της 63ης ΔΕΘ.
  • Με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας συναντήθηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης.
  • Ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου στη Χάλκη διεθνές σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής για το μέλλον της Ευρώπης.
  • Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα.
  • Βολή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε στη θάλασσα της Ιαπωνίας η Βόρεια Κορέα.
  • Νέα στρατιωτική άσκηση Τουρκίας και Ισραήλ από τις 13 ως τις 18 Σεπτεμβρίου.
  • Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και βροχές το απόγευμα προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η πρόταση Ντενκτάς για το Κυπριακό ισοδυναμεί με αίτημα για επισημοποίηση του διχασμού και της κατοχής στην Κύπρο. Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφορικά με την πρόταση για το Κυπριακό που παρουσίασε το μεσημέρι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, και προβλέπει τη δημιουργία συνομοσπονδίας στην Κύπρο και τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και μεταξύ των ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται την πορεία του Κυπριακού όπως έχει διαγραφεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αποτελεί και το πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Μεγάλη πτώση των βάσεων στην Α' και Β' δέσμη προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το Yπουργείο Παιδείας. Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής για τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και πήρε τέλος η αγωνία των υποψηφίων. Η πτώση των βάσεων στην Α' δέσμη φτάνει τα 316 μόρια, ενώ στη Β' τα 385. Στη Γ' δέσμη οι βάσεις πέφτουν κατά μέσο όρο 208 μόρια, ενώ στην Δ' δέσμη σημειώνουν οριακή πτώση κατά 45 μόρια. Όσον αφορά τις σχολές των ΤΕΙ οι βάσεις της Α' δέσμης πέφτουν κατά 391 μόρια, της Β' κατά 272 και της Δ' δέσμης μόλις κατά 34 μόρια. Στις φετινές εξετάσεις διαγωνίστηκαν συνολικά 154.242 υποψήφιοι από τους οποίους εισάγονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι 62.289 δηλαδή 7.501 φοιτητές περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Στο μεταξύ, αύριο το πρωί θα αρχίσουν να αναρτώνται στα λύκεια όλης της χώρας οι πίνακες με τα ονόματα των νεοεισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας, οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές μετά την κρίση στη Ρωσία, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διαφόρων χωρών, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχετικά με την χρηματιστηριακή κρίση, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όλα τα αναγκαία δεδομένα για να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης ή λήξης της κρίσης, υπογράμμισε όμως ότι χρειάζεται προσοχή και πρόσθεσε ότι οι αιτίες αυτής της εξέλιξης δεν είναι μόνο συγκυριακές αλλά και δομικές. Από την πλευρά του ο κ. Ζοσπέν επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου συνεχίζονται κανονικά και πρόσθεσε ότι ο φάκελος κάθε χώρας εξετάζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Κρίσιμη ψηφοφορία πραγματοποιείται στη ρωσική Δούμα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της Ρωσίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, στην ομιλία του, χαρακτήρισε λάθος την υποτίμηση του ρουβλίου, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στον Μπόρις Γιέλτσιν. Ο ηγέτης της αριστεράς Γενάντι Ζουγκάνοφ και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Ρώσο Πρόεδρο να προτείνει εναλλακτικούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Μπορίς Γιέλτσιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω καθώς δεν αποδέχεται να υπογράψει διάταγμα που θα έδινε περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση της χώρας.

Μικρή άνοδο 0,26% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.175,53 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 65,72 δισεκατομμύρια δραχμές. Στο μέτωπο της δραχμής επικράτησε ηρεμία, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πιέσεων προς το εθνικό μας νόμισμα.

Οι εξελίξεις στην οικονομία και η πορεία της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση κυριάρχησαν στη σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ο πρωθυπουργός φαίνεται αδύναμος να απομακρύνει αποδεδειγμένα ανίκανους υπουργούς μόνο και μόνο γιατί δεν θέλει να διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες". Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Καραμανλής ζήτησε εκστρατεία ενημέρωσης στην επαρχία ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.

"Θερμό χειμώνα" με κινητοποιήσεις ανέργων και εργαζομένων στην Ευρώπη υποσχέθηκε ο Γάλλος Πατρίς Σπαντονί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Γραμματείας του Δικτύου Ευρωπορειών, σε συνέντευξη Τύπου στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρώτη διεθνή συνάντηση Ευρωπορειών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστούν αύριο και μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική. Εκ μέρους της ελληνικής επιτροπής των Ευρωπορειών ο Πάνος Κοσμάς αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης και διατύπωσε το αίτημα για καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καταφέρθηκαν οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης αδιέξοδη, ενώ ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Tην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του εμπορικού κόσμου της Ελλάδας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στον κλάδο, προσδοκά από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Με την ευκαιρία των εγκαινίων της 63ης Διεθνούς Έκθεσης, στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος αναμένει, εξάλλου, να ακούσει δια στόματος πρωθυπουργού, ότι το εμπόριο θα ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, κατά το επιτυχές παράδειγμα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της έναρξης της 63ης ΔΕΘ, αλλά και της άφιξης στην πόλη του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα εμπορίου, Χρήστου Παπουτσή.

To Eργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας υποστηρίζει λύση του Κυπριακού τέτοια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού του νησιού, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, Ρόρι Κουίν, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στο αίτημα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ.Κουίκ υπογράμμισε. "Προερχόμενος από μια χώρα όπως η Ιρλανδία, η οποία έχει βιώσει τον κοινοτικό διαχωρισμό, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιθυμία σας να φθάσετε σε μια γενναιόδωρη λύση, η οποία θα αναγνωρίζει τις θρησκείες και την ιστορική θέση των δυο κοινοτήτων".

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από 50 χώρες του κόσμου ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου στη Χάλκη διεθνές σεμινάριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα "Διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης". Πρόκειται για το ένατο σεμινάριο που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ σε ετήσια βάση στη Χάλκη όπου λειτουργεί το μικρό συνεδριακό κέντρο που ιδρύθηκε το 1985 με την ανακήρυξη του νησιού, από την UNESCO, σε νησί Ειρήνης και Φιλίας των νέων του κόσμου.

Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρόσφατες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα την Τετάρτη, νωρίτερα είχε απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις ότι η χώρα κινδυνεύει από ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση σε περίπτωση που δεν τεθεί σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Βολή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε στη θάλασσα της Ιαπωνίας η Βόρεια Κορέα. Ο πύραυλος έπεσε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της ρωσικής πόλης Βλαδιβοστόκ και της βόρειας Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας.

Για νέα στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 18 Σεπτεμβρίου ετοιμάζονται Τουρκία και Ισραήλ. Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη άσκηση που πραγματοποιείται μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών το 1996. Στις 12 Σεπτεμβρίου έξι F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα πετάξουν προς το Ισραήλ από την 8η βάση τζετ του Ντιγιαρμπακίρ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση στην οποία θα πάρουν μέρος και ισραηλινά F-16.

Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και βροχές το απόγευμα στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 31 August 1998 - 17:05:33 UTC