Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σημάδια εκτόνωσης της χρηματιστηριακής κρίσης μετά την ομαλοποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και συναλλάγματος και την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.
  • Προσδοκίες της κυβέρνησης για πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο, στο 4, 9% από 5%.
  • Σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για φορολογικές απάτες έχει καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πλειοδότης της Ιονικής Τράπεζας.
  • Την Κορυτσά επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Συνεχίστηκαν οι εργασίες του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
  • Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη.
  • Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
  • Συνάντηση Τσοχατζόπουλου με τους αρχηγούς των τεσσάρων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών βουλγαρικών κομμάτων.
  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναχώρησε σήμερα για διήμερη περιοδεία στις τρεις χώρες του Καυκάσου.
  • Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Γ. Ομήρου: Στην κρίσιμη φάση του Κυπριακού ζητήματος η Ελλάδα συμπαρατάσσεται απολύτως με τον αγώνα της Μεγαλονήσου.
  • Άρχισαν σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι εργασίες της 12ης συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
  • Την Ιταλία αντιμετωπίζει η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1999.
  • Με το ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων, του ΠΑΟΚ και του Άρη, ανοίγει σήμερα στις 8 το βράδυ στην Τούμπα η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του 20ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
  • Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για αύριο στη βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σημάδια εκτόνωσης της χρηματιστηριακής κρίσης διαφαίνονται μετά την ομαλοποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων και συναλλάγματος και την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Στη Ρωσία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρντιν συμφώνησε με την αντιπολίτευση σε σχέδιο για την πολιτικο-οικονομική στρατηγική της Ρωσίας. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, με θέμα την κρίση στη Ρωσική χρηματαγορά. Η εθνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξέφρασε αισιοδοξία για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι η διεθνής αναταραχή προσλαμβάνει στην Ελλάδα διαστάσεις κρίσης που οφείλεται στην αποτυχία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και στο "φιάσκο" της Ιονικής. "Η κρίση θα κορυφώνεται και η Ελλάδα εγκλωβισμένη σε συμμαχίες και επιλογές θα δέχεται πιο έντονα τις επιπτώσεις" δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Eπανασχεδιασμό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης. Η τεχνητή υποτίμηση της δραχμής μέσω υψηλών επιτοκίων αποτελεί τη χειρότερη συνταγή για την παγίωση της οικονομικής ισορροπίας επισήμανε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα "σπάσει" τον Αύγουστο το όριο του 5%, φτάνοντας στο 4,9%, διατυπώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδίδεται -μεταξύ άλλων- και στις θερινές εκπτώσεις, που έριξαν το κόστος των προϊόντων. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη διάθεση στην αγορά φθηνότερων τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, αλλά και οι μειώσεις στις τιμές των ανταλλακτικών, σε συνδυασμό με το μικρότερο κόστος των λιπαντικών, διαμορφώνουν ευνοϊκές συγκυρίες για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για φορολογικές απάτες έχει καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πλειοδότης της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο δικηγόρος του πλειοδότη, Jan Morton Heger, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Αθήνα, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είναι πάμπλουτος επιχειρηματίας από τις Φιλιππίνες και επέμεινε ότι η προσφορά ήταν νόμιμη και έπρεπε να γίνει αποδεκτή.

Την Κορυτσά επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος όπου θα εγκαινιάσει το νέο γενικό προξενείο της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ.Πάγκαλος θα εγκαινιάσει και την ελληνική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κορυτσάς ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης , της ελληνικής μειονότητας, καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Με συζητήσεις για επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν τον Ευρωπαϊκό χώρο και το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, συνεχίστηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ανακεφαλαιώνοντας τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για τάσεις παγκοσμιοποίησης κατά την κρίση στη ρωσική και τις ασιατικές χρηματαγορές και υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Προηγουμένως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, παρουσίασε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και η εκπρόσωπός του ΙΣΤΑΜΕ κ. Μαίρη Μπόση μίλησε με θέμα "η Ελλάδα στο νέο στρατιωτικό περιβάλλον ασφάλειας". Η εκπρόσωπος του βουλγαρικού κόμματος "Ευρωαριστερά" παρουσίασε εισήγηση με θέμα την κατάσταση στα Βαλκάνια. Οι απογευματινές συζητήσεις, επικεντρώθηκαν στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 1999.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ζοσπέν επισκέπτεται τη χώρα μας, για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Σύγχρονη Αριστερά", που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Φλώρινας θα πραγματοποιήσει στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, τα φυλάκια Νίκης και Αγίας Παρασκευής, τις Πρέσπες, το φυλάκιο Κούλας και τον οικισμό των Ψαράδων.

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας και της συγκρότησης ενός μετώπου των αριστερών δυνάμεων στη Βουλγαρία θα εξετάσουν οι αρχηγοί των τεσσάρων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών βουλγαρικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Άκη Τσοχατζόπουλο, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30' το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία-Παλάς" θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο πρόεδρος της "Ευρωαριστεράς" Αλεξάντερ Τόμοφ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέταρ Ντερτιλίεφ και ο αρχηγός του Ενωμένου Μπλοκ Εργασίας Κρίστιο Πετκόφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναχώρησε σήμερα για διήμερη περιοδεία στις τρεις χώρες του Καυκάσου -Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν-, όπου, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των χωρών αυτών, ενόψει του ενδιαφέροντός τους να γίνουν μέλη του Οργανισμού. Κατά τις επισκέψεις αυτές ο κ. Κρανιδιώτης θα συνοδεύεται από το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς. Στη συνέχεια, ο κ. Κρανιδιώτης θα μεταβεί στο Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής, για τις εργασίες της 12ης Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών του Κινήματος Αδεσμεύτων.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν για να καλύψουν κενά. Το νέο σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν 9.500 εκπαιδευτικών. Από αυτούς οι 7.000 θα προέρχονται από την επετηρίδα.

Στην κρίσιμη φάση του Κυπριακού ζητήματος η Ελλάδα συμπαρατάσσεται απολύτως με τον αγώνα της Μεγαλονήσου για δικαίωση και ελευθερία. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, επιστρέφοντας στη Λάρνακα μετά τη σύσκεψη των Αθηνών. Σε ερώτηση εάν λήφθηκε απόφαση αναβολής της έλευσης του αμυντικού συστήματος S-300, ο κ.Ομήρου είπε ότι καμία τέτοια απόφαση δεν λήφθηκε στη σύσκεψη. "Το αντίθετο. Δηλώθηκε η αποφασιστικότητα των δύο κυβερνήσεων να στηρίξουν το κυριαρχικό δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας".

Άρχισαν σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι εργασίες της 12ης συνόδου κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων με τη συμμετοχή 112 κρατών, 80 από τα οποία αντιπροσωπεύονται σε επίπεδο αρχηγού κρατών. Στη διάρκεια της συνόδου στην οποία προεδρεύει ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα , εξετάζονται θέματα που αφορούν τη επίδραση της παγκοσμιοποίησης, την εξάλειψη της φτώχιας, τον αναλφαβητισμό, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ρόλο της ένοπλης αντιπαράθεσης και τη συνεργασία των κρατών του Νότου.

Το δυσκολότερό της αγώνα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1999 δίνει σήμερα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο του Αμυνταίου, την αήττητη και πρωτοπόρο ομάδα του ομίλου την Ιταλία. Στόχος των παιχτών του Στέλιου Καζάζη και σε αυτό το παιχνίδι είναι η νίκη, ενώ η εθνική μας θα επιδιώξει να παραμείνει αήττητη στις αναμετρήσεις εντός έδρας.

Με το ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων, του ΠΑΟΚ και του Άρη, ανοίγει σήμερα στις 8 το βράδυ στην Τούμπα η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του 20ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα παιχνίδια, που θα διεξαχθούν αύριο στις 5:30 το απόγευμα είναι Προοδευτική - Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός - Ελευσίνα, Ιωνικός - Πανιώνιος, Πανηλειακός - Εθνικός και ΑΕΚ - Απόλλων Αθηνών. Στις 7:30 το απόγευμα η Ξάνθη θα αντιμετωπίσει τη Βέροια, ενώ η 2η αγωνιστική θα κλείσει μία ώρα αργότερα με τον αγώνα του Ηρακλή κόντρα στον ΟΦΗ.

Παροδικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για αύριο στη βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 29 August 1998 - 16:05:22 UTC