Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Γ. Παπαντωνίου: Ερευνάται η φερεγγυότητα της ταυτότητας των υποψηφίων αγοραστών της Ιονικής. - Από κοινοπραξία τριών αμερικανικών τραπεζών η υψηλότερη προσφορά.
  • Δ. Ρέππας: Η Ελλάδα καταδικάζει φαινόμενα τρομοκρατίας και τάσσεται υπέρ της ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών.
  • Θ. Πάγκαλος: Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις όποιες αποφάσεις λάβει η Κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα των Ρωσικών πυραύλων S-300. - Συνάντηση Κληρίδη - Μπριλ στη Λευκωσία.
  • Βρετανός ευρωβουλευτής επικρίνει την Τουρκία για την άρνησή της να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία απαγόρευσης στρατιωτικών πτήσεων πάνω απ' την Κύπρο.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
  • Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το 5ο συνέδριο στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτης - Σκανδαλίδη.
  • Επέστρεψε στην Αθήνα η ελληνική αποστολή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.
  • Δηλώσεις Ρέππα για τη διάταξη που αφορά στον Τύπο.
  • Αντίδραση Παπαγεωργόπουλου στις συναντήσεις Λαζαρίδη, με το ζεύγος Σημίτη.
  • Eκτεταμένες καταστροφές από τον καύσωνα στο 70% της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας Κιλκίς.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, θα τιμήσουν φέτος με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄98".
  • Tον Βίκτορ Τσερνομίρντιν παρουσίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ως διάδοχο του στις προεδρικές εκλογές του 2000.
  • Ένα εκπληκτικό κοκάλινο ειδώλιο που χρονολογείται στο 5.300 π.Χ. βρέθηκε στον λημναίο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς.
  • Άτομα με διαταραχές όρασης από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία ετοιμάζονται να παίξουν ποδόσφαιρο στη Θεσσαλονίκη.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν μόνον εφόσον εξασφαλίζεται ικανοποιητικό τίμημα για το δημόσιο και διαπιστώνεται η φερεγγυότητα της προέλευσης των χρημάτων και της ταυτότητας των αγοραστών, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Τις προσφορές αυτές θα παρουσιάσει η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας που είναι και ο πωλητής, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ερευνηθεί η φερεγγυότητα της προέλευσης των χρημάτων και της ταυτότητας των υποψηφίων αγοραστών. Η σχετική έρευνα άρχισε ήδη από τις υπηρεσίες της Εμπορικής Τράπεζας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα και πιθανότατα αύριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας θα λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά το αποδεκτό ή μη των προσφορών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος όπως συνέβη και με την Τράπεζα Κρήτης δύο φορές και με τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών μία φορά, ο διαγωνισμός για την Ιονική Τράπεζα θα επαναληφθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, πίσω από το οποίο βρίσκεται κοινοπραξία τριών αμερικανικών τραπεζών ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υψηλότερη προσφορά για την αγορά της Ιονικής Τράπεζας. Οι αμερικανικές τράπεζες προσφέρουν ένα δισεκατομμύριο εκατόν είκοσι πέντε εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σε περίπου τριακόσια τριάντα επτά δισεκατομμύρια δραχμές. Η δεύτερη προσφορά έγινε από ιταλική εταιρεία και έφτασε τα εννιακόσια εκατομμύρια δολάρια, περίπου 270 δισεκατομμύρια δραχμές. Η κοινή προσφορά του ομίλου Λάτση με την τράπεζα Εργασίας έφτασε τα 135 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην τρομοκρατία είναι ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα και είμαστε υπέρ της ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σχετικά με τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Σουδάν και το Αφγανιστάν. Αποστάσεις από τις αμερικανικές επιθέσεις κράτησε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος τάχθηκε κατά της τρομοκρατίας, αλλά σημείωσε πως η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνεται στη βάση του διεθνούς δικαίου γιατί διαφορετικά παραμονεύει ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας. Πάντως ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε σήμερα τη λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον αμερικανικών στόχων από ισλαμιστές.

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις όποιες αποφάσεις λάβει η Κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα των Ρωσικών πυραύλων S-300, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από συνάντησή του με τον ομόλογό του των Σεϋχελλών που επισκέπτεται τη χώρα μας. Ενόψει δε της επίσκεψης Κληρίδη στην Αθήνα, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η ουσία του Κυπριακού δεν βρίσκεται στους ρωσικούς πυραύλους αλλά στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Στο μεταξύ, με τον κ. Κληρίδη συναντήθηκε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για πρόοδο στο θέμα του Κυπριακού και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία απαγόρευσης στρατιωτικών πτήσεων πάνω απ' την Κύπρο επικρίθηκε απ' τον Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, Βρετανό Ευρωβουλευτή Εντουαρντ Μακμίλαν Σκοτ, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από πολιτική άποψη, "η Τουρκία οφείλει σήμερα να καταβάλει προσπάθεια στο Κυπριακό", είπε ο κ. Σκοτ κι εξέφρασε τη λύπη του για "κάθε παρεμβολή" που εμποδίζει μάλιστα την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και επέρριψε ευθύνες στους δημοσιογράφους ότι συντηρούν το θέμα και ζητούν συνεχώς από την κυβέρνηση να σχολιάζει τις δηλώσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας. Ολοι οι πολίτες διαθέτουν το αγαθό της ελευθερίας του λόγου, είπε ο κ. Ρέππας και σημείωσε πως δεν έχει προκύψει θέμα υπέρβασης των ορίων στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές καθώς και η πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Στη συνάντηση αυτή προετοιμάστηκε ακόμη η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και γνωστοποίησε ότι το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος θα γίνει πριν το Πάσχα.

Έφτασε το μεσημέρι στην Αθήνα, με ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια αλλά και πολλές διακρίσεις, η ελληνική αποστολή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αθλητές για την παρουσία τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στη συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής και η χρυσή πρωταθλήτρια του τριπλούν Όλγα Βασδέκη.

Στο θέμα της διάταξης που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αυτεπάγγελτη δίωξη των δημοσιογράφων που μεταδίδουν από τα μέσα ενημέρωσης υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να φιμώσει τον Τύπο αλλά να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και πρόσθεσε ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση.

Την αντίδραση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκάλεσαν οι συναντήσεις του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, Θρασύβουλου Λαζαρίδη, με το ζεύγος Σημίτη. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρει: "Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης με 'κατεβασμένες τις κομματικές σημαίες' υποδέχθηκε στο γραφείο του την κ. Δάφνη Σημίτη και την επόμενη έτρεξε προς βοήθεια στον ίδιο τον κ. Σημίτη!... ". Ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσθέτει ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν κοροϊδεύεται, καθώς έχει αντιληφθεί το όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και την ατελείωτη σειρά υποσχέσεων των υπουργών του.

Eκτεταμένες καταστροφές στο 70% της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας Κιλκίς, προκάλεσε ο καύσωνας που έπληξε την περιοχή πριν από λίγες ημέρες, "καίγοντας" την παραγωγή. Οι αντίξοες -για τις αμπελοκαλλιέργειες- καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 40-50% της ετήσιας παραγωγής, που χονδρικά υπολογίζεται γύρω στους 2.500 τόνους. Αυτά τόνισε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο γεωπόνος του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης Γουμένισσας, Σίφης Δεγουδάκης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, θα τιμήσουν φέτος με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄98" που διοργανώνονται 28-31 Αυγούστου στη Φλώρινα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των "Πρεσπών ΄98" αρχίζουν το βράδυ της Παρασκευής στο ΕΛΚ Φλώρινας με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου και την τσιγγάνικη μπάντα του Φερούζ Μουστάφοφ από τα Σκόπια. Στο αθλητικό πλαίσιο των "Πρεσπών" η εθνική ομάδα βόλεϊ της Ελλάδας θα καταβάλλει προσπάθειες στο Αμύνταιο για να προκριθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1999 παίζοντας την Τετάρτη με την ομάδα της Ουκρανίας και την Κυριακή με την πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία. Εξάλλου στις Πρέσπες θα τιμηθούν με ορειχάλκινο έργο τέχνης όλοι όσοι σημάδεψαν την πορεία της χώρας προς την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και η Βούλα Πατουλίδου, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Νίκος Γκάλης.

Tον Βίκτορ Τσερνομίρντιν παρουσίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ως διάδοχο του στις προεδρικές εκλογές του 2000. Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε προς το έθνος, διευκρίνισε ότι ο λόγος που τον οδήγησε στην επανάκληση του Τσερνομίρντιν, τον οποίο είχε απολύσει από τη θέση του διοικητή της Γκάζπρομ πριν από πέντε μήνες, είναι η εμπειρία του η οποία μάλιστα θα τον οδηγήσει στο να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας.

Ένα εκπληκτικό κοκάλινο ειδώλιο που χρονολογείται στο 5.300 π.Χ. καθώς και μεγάλο αριθμό πέτρινων, κοκάλινων και πήλινων εργαλείων έφεραν στο φως οι πανεπιστημιακές ανασκαφές στον λημναίο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής της αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης, "πρόκειται για ένα εκπληκτικό ειδώλιο πολύ καλής τέχνης που παραπέμπει σε ειδωλοπλαστικές της Βόρειας Βαλκανικής".

Άτομα με διαταραχές όρασης από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία ετοιμάζονται να παίξουν ποδόσφαιρο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει από τις 26 ως τις 29 Αυγούστου η Αθλητική Ένωση Τυφλών "Ο Πυρσός". Η εκδήλωση επιχορηγείται από την Ειδική Γραμματεία Αθλητισμού την ΕΡΤ 3 και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 37 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 24 August 1998 - 16:05:37 UTC