Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 14/08/1998 (MΠΕ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, του προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών, βουλευτών και χιλιάδων προσκυνητών, ενώ σήμερα κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το εορταστικό τριήμερο.

Πνιγμένος βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο υποσμηναγός Μιχάλης Ζωτός, πιλότος του μοιραίου βομβαρδιστικού αεροσκάφους Α-7 Κορσέρ το οποίο κατέπεσε στο Μεσσηνιακό κόλπο. Όπως έγινε γνωστό, ο πιλότος ήταν έμπειρος, με περισσότερες από 700 ώρες πτήσης. Ο υποσμηναγός που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, έκανε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης, όμως πνίγηκε στη θάλασσα. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε απογειωθεί το πρωί μαζί με άλλο εκπαιδευτικό Α-7 Κορσέρ από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Η ολοκλήρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που αυξάνει τα αποτρεπτικά ερείσματα και θωρακίζει την κοινή ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί κοινή προτεραιότητα αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος στην ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Οι σημερινοί καιροί, απαιτούν πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και διάθεση προσφοράς", τονίζει σε μήνυμά του για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και προσθέτει: "Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας μαζί με το λαό, είναι η στιβαρή έκφραση αυτής της πίστης και αυτής της προσφοράς. Σήμερα, ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, τιμούμε αυτή την προσφορά, με τη στοργή και την εμπιστοσύνη μας.

Στον ανακριτή Πύργου οδηγήθηκαν χθες οι τρεις συγκατηγορούμενοι του Γιώργου Αναστασόπουλου για τους εμπρησμούς στη Ηλεία μετά την αρχική του κατάθεση ο Αναστασόπουλος ανακάλεσε λέγοντας ότι ευθύνεται μόνο για έναν εμπρησμό αντί των έξι που είχε ομολογήσει αρχικά. Σε εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ, οι φωτιές στον Ταύγετο, έξω από την Πάτρα και τη Ζάκυνθο. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στο Άνω Σούλι Αττικής, στο Γύθειο και στο Αγρίνιο, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Μεγαλόπολη.

Mε σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,89% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), πέφτοντας στις 2.513, 25 μονάδες. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Κτηματικής έκλεισε στις 25.000 δραχμές, της Ιονικής στις 16.710, της Εργασίας στις 28.120 και της Πίστεως στις 25.680 δρχ. Η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.510 δρχ., έναντι 7. 700 δρχ. χτες.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι σε καμία περίπτωση δεν έχει χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Κονσταντίν Σούσουλοφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, που αναφέρονται στην επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Ο κ.Σαντέρ φέρεται να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στο κλείσιμο το συντομότερο δυνατόν τον μονάδων 1 έως 4 του πυρηνικού σταθμού. "Ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός είναι ασφαλής και αναγκαίος για τη Βουλγαρία", είπε ο κ.Σούσουλοφ, τονίζοντας το ενδεχόμενο η Σόφια να ζητήσει, δια της διπλωματικής οδού, ενημέρωση για το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σαντέρ. "Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός αποτελεί κίνδυνο για τα γειτονικά κράτη", δήλωσε στο ΒΤΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, Γκεόργκι Καστσίεφ.

Σε οικονομική άνοδο θα οδηγήσει η αλλαγή της αξίας του εθνικού νομίσματος της Βουλγαρίας, εκτιμά η πρώην διευθύντρια της στατιστικής υπηρεσίας η οικονομολόγος Δρ. Ραγκέλοβα. "Πρόκειται για ένα έξυπνο βήμα της κυβέρνησης, που θα έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Το βουλγαρικό νόμισμα θα σταθεροποιηθεί για χρόνια και θα διευκολυνθεί η μετατρεψιμότητά του", τόνισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τρουντ". Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η αλλαγή έπρεπε να συντελεστεί πριν από την εγκατάσταση του νομισματικού συμβουλίου.

Επτά νεκροί και 49 τραυματίες Αλβανοί είναι ο απολογισμός των τελευταίων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με αλβανικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 25.000 πολίτες της κωμόπολης Ντέτσαν που "έχασαν" τα σπίτια τους κινδυνεύουν άμεσα αντιμετωπίζοντας καθημερινά την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Οι στρατιωτικές πηγές της Σερβίας αναφέρουν ότι από τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν ένας τακτικός και ένας έφεδρος αστυνομικός 31 και 26 χρόνων αντίστοιχα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στο Βελιγράδι κ. Γκρούπερ, το σχέδιο σύστασης ομάδας για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την αυτοδιαχείρισή του, κατά το πρότυπο των περιοχών όπου υπερισχύουν οι εθνικές ομάδες που αποτελούν την πλειοψηφία.

¨Ενα ακόμη ισχυρό προπύργιο των Αλβανόφωνων ανταρτών περιήλθε στον έλεγχο των σερβικών δυνάμεων στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για το χωριό Γκλοντάνιε το οποίο μετά από πολλούς βομβαρδισμούς υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οι Αλβανόφωνοι αντάρτες του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα έσπευσε για άλλη μία φορά να εκφράσει τη βαθειά του ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στο Κοσσυφοπέδιο και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο άμαχος πληθυσμός. Ως κύριο υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Σολάνα θεωρεί τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από σήμερα το βράδυ θα εξασθενήσουν,σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά, που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 14 August 1998 - 5:40:24 UTC