Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις έρευνες σχετικά με τις πυρκαγιές - Ανακοινώσεις για τις συλλήψεις εμπρηστών.
  • Σε Αθήνα και Άγκυρα τη Δευτέρα ο Τόμας Μίλερ - Στη θέση του αξιωματούχου για τα ελληνοτουρκικά Τζων Λόγκαν, ο νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
  • Έκτακτα δρομολόγια πλοίων για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.
  • Αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 12,45% τον μήνα Ιούλιο.
  • Ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μόσχα η Αλέκα Παπαρήγα.
  • Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου - Μαρίας Δαμανάκη για τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων από τον δήμο Αθηναίων.
  • Στον ανακριτή οδηγήθηκε σήμερα το ζευγάρι των Αλβανών που έθαψε ζωντανό κάτω από πέτρες το νεογέννητο μωρό του στην Τραχήλα Μάνης.
  • Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ασπασίδης είναι ο νέος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη.
  • Μυστικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Γερμανών αξιωματούχων και εκπροσώπων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
  • Θύματα ληστρικών επιθέσεων πέφτουν τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών στην επαρχία Τροπόγια της βορειοανατολικής Αλβανίας.
  • Δεκατέσσερις από τις 36 ελληνικές συμμετοχές στην 9η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, προέρχονται από το δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Σταθεροποιητικές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Βαθμιαία εξασθένιση, από το βράδυ, των ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αντικείμενο τις έρευνες που διεξάγονται για τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Ρωμαίος έκανε ανακοινώσεις για την υπόθεση των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν στην Καλύδωνα Ζαχάρως για εμπρησμό. Πρόκειται για τον αγρότη Γεώργιο Αναστασόπουλο που είναι μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης, τον πρώην πυροσβέστη Γιώργο Μαυροειδή, τον πρόεδρο της Καλύδωνας Φώτη Αλεξόπουλο και τον Αλέξιο Κρανίτη που υπηρετεί στο Δασονομείο της Ζαχάρως. Ο Αναστασόπουλος ομολόγησε επτά εμπρησμούς στην Ηλεία και επέρριψε ευθύνες για τους εμπρησμούς στους άλλους τρεις συλληφθέντες. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον και των τεσσάρων ατόμων σε βαθμό κακουργήματος. Εναντίον του Αναστασόπουλου ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία του εμπρησμού δασικής έκτασης από ιδιοτέλεια και κακοβουλία και εναντίον των Μαυροειδή και Κρανίτη ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία. Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλύδωνας αφέθηκε ελεύθερος αφού εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή συνέργια. Αθώος κρίθηκε ο 25χρονος Αντώνης Σταματάκης ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για εμπρησμό. Στον εισαγγελέα Πατρών οδηγήθηκε ο 53χρονος Γιώργος Ζόμπος που συνελήφθη στο Διακοπτό της Αχαϊας ως ύποπτος εμπρησμού. Τέσσερις εμπρηστικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στην περιοχή Σπήλια Ηρακλείου, κοντά στη Κνωσσό.

Την Αθήνα και την Άγκυρα θα επισκεφθεί ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ που θα φτάσει στην περιοχή την ερχόμενη Δευτέρα 17 Αυγούστου. Ο κ. Μίλερ θα έχει συνομιλίες και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική πλευρά για μη εγκατάσταση των S- 300 και να θέσει για συζήτηση την πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο τοποθέτησε τον νέο υφυπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μπότλερ στη θέση του απερχόμενου αξιωματούχου για τα ελληνοτουρκικά Τζων Λόγκαν.

Έκτακτα δρομολόγια πλοίων προγραμματίζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας, Νίκος Οικονομάκης, σημείωσε ότι υπήρξε μέριμνα για να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων ενώ έχουν ενισχυθεί και οι περιφερειακές αρχές σε προσωπικό ώστε να διευκολυνθεί και η επιστροφή των εκδρομέων. Αυξημένη αναμένεται να είναι και η κίνηση στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα αναμένεται να αρχίσει αύριο ενώ θα κορυφωθεί την Παρασκευή.

Αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 12,45% τον μήνα Ιούλιο διαπιστώνεται σε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, το ποσοστό της αύξησης των δημοσίων εσόδων έφτασε το 14,86%, ποσοστό που ξεπερνά τους στόχους της κυβέρνησης για το 1998.

Την επίσημη επίσκεψή της στη Μόσχα ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μόσχα η κ. Παπαρήγα είχε επαφές με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας με αντικείμενο την συνεργασία των δύο κομμάτων. Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας ιδιαίτερα στα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας και του αμυντικού εξοπλισμού. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο που χαρακτηρίστηκε αντίθετο στα συμφέροντα του ρωσικού λαού.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, συναντήθηκε το μεσημέρι η υποψήφια για το δήμο της Αθήνας, Μαρία Δαμανάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τον δήμο.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε σήμερα το ζευγάρι των Αλβανών που έθαψε ζωντανό κάτω από πέτρες το νεογέννητο μωρό του στην Τραχήλα Μάνης. Το βρέφος βρήκε αργότερα ένας παραθεριστής που το μετέφερε στο νοσοκομείο της Πάτρας. Οι γονείς δήλωσαν μετανιωμένοι και κατέθεσαν ότι εγκατέλειψε το μωρό γιατί νόμισαν ότι είχε γεννηθεί νεκρό. Το μωρό είναι καλά στην υγεία του.

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ασπασίδης είναι ο νέος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Δημητριάδη. Ο ορισμός έγινε μετά την παραίτηση του Ιωάννη Τουσιάκη από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής.

Μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματούχους και εκπρόσωπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διενεργούνται στη Βόννη με στόχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την κατάπαυση του πυρός στην Σέρβικη αυτή επαρχία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από Γερμανικής πλευράς τις επαφές πραγματοποιεί ο Βόλφκανκ Ίσινγκερ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά των Αλβανών μετέχει και ο αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης εξόριστης "κυβέρνησης" του Κοσσυφοπεδίου, Μπουγιάρ Μποκόσι. Μεταξύ των άλλων ζητήθηκε και η συνδρομή των συλλόγων των Κοσοβάρων στη Γερμανία.

Θύματα ληστρικών επιθέσεων πέφτουν τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών στην επαρχία Τροπόγια της βορειοανατολικής Αλβανίας. Τα αυτοκίνητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένα δεχτεί επιθέσεις από τοπικές συμμορίες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ρελίντια Ντεμοκρατίκε", στο κύκλωμα των συμμοριών εμπλέκονται και άτομα που διατηρούν σχέσεις συνεργασίας με εκπροσώπους της εξουσίας.

Δεκατέσσερις από τις 36 ελληνικές συμμετοχές στην 9η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, προέρχονται από το δήμο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 1999, στη Ρώμη και θα φιλοξενήσει έργα χιλίων περίπου καλλιτεχνών από 20 χώρες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2614,90 μονάδες, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση της τάξης του 0,14%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 45,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Βαθμιαία εξασθένιση, από το βράδυ, των ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός όμως το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 33 βαθμούς, στα δυτικά από 23 μέχρι 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 12 August 1998 - 16:40:09 UTC