Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/08/1998 (MΠΕ)

Υπό έλεγχο τέθηκαν όλες οι πυρκαγιές που έκαιγαν εδώ και μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγείται ο Γάλλος Αλέν Ντεσερμάν, 49 χρόνων, που συνελήφθη την ώρα που έβαζε φωτιά σε δασική περιοχή στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Η εθνική ομάδα μπάσκετ δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Εχασε από την Γιουγκοσλαβία στην παράταση, με 78-73 και σήμερα το βράδυ θα αγωνιστεί κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Στρατιωτικές δυνάμεις από δεκατέσσερις χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, θα λάβουν μέρος σε άσκηση στην Αλβανία, από τις 17 έως 22 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το στρατηγείο της συμμαχίας στη Νάπολη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην άσκηση με δύο ελικόπτερα τύπου Σινούκ και μονάδα αλεξιπτωτιστών και θα λάβει μέρος σε φάση της άσκησης που θα γίνει μακριά από τα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους δύο υπάλληλοι τραπεζών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με βασικό κατηγορούμενο τον Γεράσιμο Θεοτοκάτο. Κατηγορούμενοι είναι ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στη Καλλιθέα Χαλκιδικής, Πρόδρομος Μπόρας, και η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδας Ελένη Αποστόλου. Οι δύο τραπεζικοί φέρονται ότι εξέδωσαν για λογαριασμό του Θεοτοκάτου πλαστά έγγραφα και επιταγές, εμφανίζοντάς τον να έχει στην Εθνική και στην Ιονική καταθέσεις περίπου 70 δισ. δραχμών.

Στο θέμα της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΕ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ, αναφέρεται με επιστολή του προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαο Φαρμάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι από το συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτουν δύο προβλήματα: Ελάχιστα στοιχεία παρέχει το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε και έτσι δεν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να κατανοηθούν βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο ασφαλιστικό οργανισμό και Στο μέτρο που αφορά το ΤΑΕ, η μη ύπαρξη τελικών απολογιστικών στοιχείων για αρκετά οικονομικά έτη, αλλά κυρίως, η μη ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης, δεν επιτρέπουν εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Περισσότεροι από 1.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Ιουλίου σε οχήματα και αφορούσαν στους θορύβους και τα καυσαέρια. Συγκεκριμένα, από τις 25 έως και τις 31 Ιουλίου, σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν 1. 054 εξορμήσεις και ελέχθησαν 13.810 οχήματα και εντοπίσθηκαν 2.775 παραβάσεις θορύβων και 4.025 λοιπές παραβάσεις. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από τις αρχές του καλοκαιριού μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου. Στις ομάδες που διενεργούσαν τους ελέγχους συμμετείχαν άνδρες από τις αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά και αρμόδιοι άλλων υπηρεσιών, όπως του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Νέα μικρή άνοδο 0,39% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.716,49 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 29 δισ. δραχμές.

Τα μέλη της σερβικής αστυνομίας επανέκτησαν τον έλεγχο σε όλη την περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Σρμπιτσα και Κλίνα του Κοσσυφοπεδίου. Σε δηλώσεις στο γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Κλίνα είπε ότι δεκάδες χωριά της περιοχής ελέγχονται πλέον από τις σερβικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν και την ισχυρή βάση των Αλβανών ανταρτών στο Οβτσάρεβο. Οι αντάρτες υποχώρησαν και αποσύρθηκαν στην περιοχή της Ντρένιτσα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι δεχόταν εδώ και πολλούς μήνες επιθέσεις Αλβανών ανταρτών άρχισαν να επιδιορθώνουν τα σπίτια τους.

Με τους επικεφαλής των σερβικών αρχών και τον ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα συναντήθηκε στην Πρίστινα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέσκι στην Πρίστινα. Ο κ. Αφανασιέσκι στο πλαίσιο νέων διπλωματικών προσπαθειών για τη διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή κάλεσε τις δύο πλευρές, τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Αλβανούς αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις, ενώ τόνισε ότι οι νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο αποδεικνύουν πως αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύση. Στις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής των κρατικών οργάνων στο Κόσοβο, Αντρέα Μιλοσάβλιεβιτς, τον περιφερειάρχη, Βέλκο Οντάλοβιτς και τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εγγυηθούν οι αρχές και οι εκπρόσωποι των Αλβανών την επιστροφή των προσφύγων.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τις πρόσφατες δοκιμές ιρανικών πυραύλων, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση ΝΤV. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τις δοκιμές πυραύλων μέσου βεληνεκούς τις οποίες πραγματοποίησε η Τεχεράνη. Το υπουργείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία. Το Ιράν, στο τέλος του περασμένου μήνα, δοκίμασε ένα πύραυλο εδάφους, ιρανικής κατασκευής τον Shahab 3.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 9 August 1998 - 9:40:06 UTC