Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Νέες πυρκαγιές στο Πολύνερο Καβάλας, στη θέση Χάνι Μεγάρων, στο Νεοχώριο Αρκαδίας και σε χωριό κοντά στην Πάτρα. - Σε ύφεση οι φωτιές στην Πεντέλη. - Ένας άνθρωπος νεκρός από τη φωτιά.
  • Για εμπρησμό κάνει λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος.
  • Ν. Αθανασάκης: δεν υπήρξε πρόβλημα συντονισμού των δυνάμεων. - Δηλώσεις Γιαννόπουλου και Αποστολάκη.
  • Κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. - Δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου και Κωνσταντόπουλου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ.
  • Έκκληση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην γίνουν οικόπεδα τα δάση που κάηκαν.
  • Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
  • Στο 5,1% έκλεισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός από 5,2% που είχε κλείσει τον Ιούνιο.
  • Στη Λευκωσία αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.
  • Τον προϋπολογισμό των κοινωνικών δαπανών του Υπουργείου Εργασίας για το 1999 παρέδωσε στον Απόστολο Κακλαμάνη, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
  • Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το μεσημέρι το κτίριο της οδού Σέκερη 3 στην Αθήνα.
  • Στην κοινοπραξία του ομίλου Λάτση η Ταχυδρομική Τράπεζα της Βουλγαρίας.
  • Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού με τον Γιουγκοσλάβο υφυπουργό Αθλητισμού.
  • Π.Στογιάνοφ: Με τον θάνατο του Ζίβκοφ φεύγει οριστικά η εποχή του κομμουνισμού.
  • Ξεκινά στις 15 Αυγούστου το Δ' παγκόσμιο συνέδριο Θρακών, στη Νέα Ορεστιάδα.
  • Αρχίζει αύριο το τριήμερο μουσικής ροκ στη Σίβηρη Χαλκιδικής.
  • Βαθμιαία ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν το απόγευμα στο Πολύνερο Καβάλας, στη θέση Χάνι Μεγάρων, κοντά στο Αλεποχώρι, στο Νεοχώριο Αρκαδίας και σε χωριό κοντά στην Πάτρα. Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στην Πεντέλη καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Το πρωί έχασε τη ζωή του ο 67χρονος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος περικυκλώθηκε από τις φλόγες στον περίβολο του σπιτιού του, κοντά στο Αστεροσκοπείο. Ολοκληρωτικά καταστράφηκε από τις φλόγες το δημοτικό σχολείο Παλαιάς Πεντέλης. Προληπτικά εκκενώθηκαν το νοσοκομείο "Παπαδημητρίου" και η πτέρυγα "Αμαλία Φλέμινγκ" του Σισμανόγλειου, το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο και το ΠΙΚΠΑ. Πυρκαγιές μαίνονται πάντως και στην υπόλοιπη χώρα. Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η φωτιά στον Όλυμπο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Ηλείας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Αχαϊα, τη Θεσπρωτία, τη Μεσσηνία, την Ναύπακτο, την Καστοριά, το Καλπάκι Ιωαννίνων, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, το Γύθειο, την Πάργα και την Άνδρο.

Για εμπρησμό έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος επισήμανε ότι η φωτιά στην Πεντέλη ξέσπασε ταυτόχρονα σε τέσσερα σημεία, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στρέψει την προσοχή τους προς τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι στις προσπάθειες κατάσβεσης συμβάλλουν ενεργά το ιταλικό και τα γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας μετά από σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει συλλήψεις για πέντε εμπρησμούς, ενώ βρέθηκαν επτά εμπρηστικές φωτοβολίδες και είκοσι εμπρηστικοί μηχανισμοί. Ο Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς" ότι δεν υπήρξε πρόβλημα συντονισμού των δυνάμεων. Την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για εμπρησμούς ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τις επόμενες μέρες νέες φωτιές. Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, έχουν συγκροτηθεί 62 περιπολίες στην Αττική και 80 στην υπόλοιπη χώρα.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα των πυρκαγιών άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κράτος απουσιάζει. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση γελοιοποιεί κάθε έννοια πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Πορεία στο κέντρο της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών, διοργανώνει το ΚΚΕ.

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην γίνουν οικόπεδα τα δάση που κάηκαν απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας λειτούργησε στο Μοναστήρι Νταού Πεντέλης, το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες.

Το Σύνταγμα επιτάσσει την προστασία και απαγορεύει την μεταβολή του προορισμού των δασών, αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε γνωμοδότησή του όπου χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Γεωργίας για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 17 Ιουνίου στη Βουλή, δεν προωθήθηκε όμως προς επεξεργασία και ψήφιση. Επίσης κρίνεται αντισυνταγματική και η ανάκληση πράξεων με τις οποίες κηρύχθηκαν αναδασωτέες καμένες εκτάσεις πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είτε οικοδομήθηκαν είτε πρόκειται να αξιοποιηθούν με την καταβολή τιμήματος από τους καταπατητές. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η κήρυξη μιας έκτασης ως αναδασωτέας δεν εναπόκειται στη διακριτική δυνατότητα της πολιτείας αλλά είναι υποχρεωτική χωρίς καμία εξαίρεση. Στη γνωμοδότησή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επικαλείται το διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο και την ομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο 5,1% έκλεισε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο οπότε είχε κλείσει στο 5,2%. Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Αύγουστος προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 5%. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία για περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού ενώ ο στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι το 4,2% για το τέλος του χρόνου.

Στη Λευκωσία μεταβαίνει αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα έχει επαφές με την Κυπριακή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κρανιδιώτης δεν θα μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τις αμερικανικές προτάσεις για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αφού οι προτάσεις αυτές είναι ήδη γνωστές στον κ. Κληρίδη και κρίνονται ανεπαρκείς. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυπριακή κυβέρνηση θα επιδιώξει να στρέψει το ενδιαφέρον των ξένων μεσολαβητών στην ανάγκη επανέναρξης απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό και σε διάλογο για μείωση των εξοπλισμών στο νησί και τη συμφωνία για σταδιακή αποστρατικοποίηση.

Τον προϋπολογισμό των κοινωνικών δαπανών του Υπουργείου Εργασίας για το 1999 παρέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι φέτος οι κοινωνικές δαπάνες είναι αυξημένες και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι μπορεί να ασκεί κοινωνικές πολιτικές και να αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό είναι το στοιχείο που μας διαφοροποιεί από πολλές άλλες πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες χώρες προκειμένου να πετύχουν το στόχο της ΟΝΕ". Επίσης ο υπουργός Εργασίας πρότεινε τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση ώστε να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός τί και πως διατίθεται στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το μεσημέρι το κτίριο της οδού Σέκερη 3 στην Αθήνα όπου στεγάζονται υποσταθμός της ΔΕΗ και η βελγική πρεσβεία. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για βλάβη αλλά δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Στην κοινοπραξία που συνέστησε ο όμιλος Λάτση κατοχυρώθηκε τελικά ο διαγωνισμός για την πώληση της Ταχυδρομικής Τράπεζας της Βουλγαρίας. Το τίμημα, ύψους 38 εκατ. δολ., που προσέφερε από κοινού με την αμερικανική ασφαλιστική εταιρία American Life Insurance Company, κρίθηκε καλύτερο από εκείνο της Εθνικής Τράπεζας, και το 78,23% της βουλγαρικής Post Bank περνάει στην κυριότητα της κοινοπραξίας.

Με τον υφυπουργό Νεότητας και Αθλητισμού της Γιουγκοσλαβίας, Dragoljub Kocovic συναντήθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας, τονίστηκαν οι άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και συγχρόνως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την χάραξη κοινής αθλητικής στρατηγικής στο χώρο των Βαλκανίων.

"Με τον θάνατο του Τόντορ Ζίβκοφ φεύγει οριστικά και η εποχή του κομμουνισμού στη Βουλγαρία". Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντα, προσθέτοντας ότι ο Τ.Ζίβκοφ "εκτός από ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ήταν και κρατικός ηγέτης για δεκαετίες, οι οποίες δεν μπορούν να εξαλειφτούν".

Ξεκινά στις 15 Αυγούστου το Δ' παγκόσμιο συνέδριο Θρακών, στη Νέα Ορεστιάδα, με κεντρικό θέμα "Η Θράκη μπροστά στην τρίτη χιλιετία". Το συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, έχει ως στόχο να προβάλλει παγκοσμίως την ιστορία, τον πολιτισμό τις ανάγκες και τις προοπτικές του Θρακικού Ελληνισμού, καθώς και να προσελκύσει επενδυτές, που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Με τα συγκροτήματα "Magic de Spell", "Βάλια Κάλντα" και "Γιώργος Γάκης και οι Troublemakers" ανοίγει αύριο η αυλαία του πιο δυνατού τριημέρου του Αυγούστου, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική. Τη δεύτερη μέρα του ροκ φεστιβάλ οι τόνοι ανεβαίνουν με συναυλία από τα "Ξύλινα σπαθιά" ενώ την Κυριακή συναυλία θα δώσει το συγκρότημα "Τρύπες".

Βαθμιαία ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα ορεινά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20 μέχρι 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 23 μέχρι 37 και στα νησιά του Αιγαίου από 26 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 6 August 1998 - 16:05:09 UTC