Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δεκάδες πυρκαγιές βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο - Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Όλυμπο, τον Ταϋγετο, την Αρκαδία, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Καστοριά, τη Δράμα, το Γύθειο, την Εύβοια και την Αγιά Λάρισας. - Σε ύφεση τα μέτωπα της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική.
  • Σ. Τζουμάκας: Στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια σωστή κρατική υπηρεσία ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις.
  • Για ανικανότητα και ανεπάρκεια κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο Α. Σπηλιωτόπουλος.
  • Για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της κάνει λόγο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
  • Τηλεγράφημα Κυπριανού προς τον Απόστολο Κακλαμάνη για τις πυρκαγιές.
  • Ευρεία σύσκεψη αύριο στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. - Την Παρασκευή στην Κύπρο ο Γιάννος Κρανιδιώτης.
  • Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος.
  • Απάντηση Βενιζέλου στις δηλώσεις Παπαγεωργόπουλου για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με φορτηγό στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου στην Αττική.
  • Η έκθεση "Θησαυρός των Αηδονιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης".
  • "Συστάσεις" Ντεμιρέλ σε Γιλμάζ για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας.
  • Μικρή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Δεκάδες πυρκαγιές βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο, κυρίως στην Ηλεία και την Μεσσηνία, ενώ σε τρία χωριά κοντά στην Πάτρα οι φλόγες απειλούν σπίτια. Στον Ταϋγετο εκκενώνονται χωριά ενώ μεγάλη είναι η φωτιά στο Μελιγαλά. Χθες στη Νεμούτα Ηλείας η φωτιά κατέκαψε δέκα αγροικίες και μία τριμελής οικογένεια υπέστη εγκαύματα όταν παγιδεύτηκε στις φλόγες. Στον Όλυμπο η καταστρεπτική φωτιά εξακολουθεί να καίει πυκνό δάσος. Μαίνονται επίσης οι πυρκαγιές στον Ταϋγετο, την Αρκαδία, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Καστοριά, τη Δράμα, το Γύθειο, την Εύβοια και την Ανατολή Λάρισας. Από την άλλη πλευρά σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο ρέμα Χαλανδρίου και στον Άγιο Δημήτριο στο Κορωπί, ενώ σε ύφεση βρίσκεται και το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης.

Στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια σωστή κρατική υπηρεσία ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο θέμα των πυρκαγιών, τόνισε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των πυρκαγιών και διευκρίνισε ότι όσες περιοχές επλήγησαν από τις πυρκαγιές είναι αναδασωτέες και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγνώρισής τους με βάση τις αεροφωτογραφίες και τις πράξεις χαρακτηρισμού τους. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων και υπενθύμισε ότι στην αρχή του καλοκαιριού ενώ οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει έφταναν τις 180 σε λίγες ώρες είχαν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο οι 160. Το πρωί ο κ. Τζουμάκας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ σε δηλώσεις του απέδωσε σε παρανόηση την απουσία του από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για ανικανότητα και ανεπάρκεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο βασικός υπεύθυνος και ο ηθικός αυτουργός γι΄αυτή τη μεγάλη καταστροφή και πρόσθεσε ότι η παράταση του βίου της κυβέρνησης ζημιώνει τον τόπο. Εξέφρασε απορία για την παραμονή του κ. Τζουμάκα στη θέση του υπουργού Γεωργίας και υπογράμμισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις πυρκαγιές. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και κατήγγειλε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να προστατέψει την περιουσία των πολιτών και το περιβάλλον. Είπε ακόμη ότι δεν εφαρμόζονται οι υφιστάμενες νομοθεσίες για την πυρόσβεση και τη δασοπροστασία.

Την αγωνία του Κυπριακού λαού για την οργανωμένη, όπως φαίνεται, εγκληματική δράση εμπρηστών που κατακαίουν την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στον Έλληνα ομόλογό του, Απόστολο Κακλαμάνη, με τηλεγράφημα που απέστειλε. Στο τηλεγράφημά του, ο κ. Κυπριανού εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του "για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα", καθώς και τα αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης του κυπριακού ελληνισμού προς τον ελληνικό λαό.

Ευρεία σύσκεψη για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Στέητ Ντηπάρτμεντ υπό την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία. Εξάλλου, την παραμονή των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ στη θέση των μεσολαβητών για το Κυπριακό αποφάσισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον. Στο μεταξύ, στην Κύπρο μεταβαίνει την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος που διοργάνωσαν τα συνδικαλιστικά σωματεία της Αθήνας.

Απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, σχετικά με τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τις δηλώσεις Παπαγεωργόπουλου σε εκνευρισμό και πρόσθεσε ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις μόνο ζημιά μπορεί να γίνει στις προσπάθειες για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επίσης, υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και απόλυτη προτεραιότητα στα έργα πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης.

Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με φορτηγό στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου στην Αττική. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Ασκληπιείο της Βούλας. Βαριά τραυματισμένοι νοσηλεύονται οι επιβάτες Αναστάσιος Τρικπόζης και Δέλκος Λιρίν και ελαφρά τραυματισμένοι είναι ο οδηγός του λεωφορείου Γεώργιος Ματακίας, ο οδηγός του φορτηγού Νικόλαος Δαρτζέτας και οι επιβάτες του λεωφορείου Γεωργία Κούτση, Αθανασία Τζίμου, Βασιλική Χατζοπούλου και Δημήτρης Κουζινόγλου. Η τροχαία Γλυφάδας διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

Η μεγάλη έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων, "Θησαυρός των Αηδονιών", πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός των ελληνικών συνόρων, εγκαινιάζοντας το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης, το φθινόπωρο. Στην εκδήλωση πρόκειται να παραστεί ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλου.

"Συστάσεις" για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο του 1999 απηύθυνε ο πρόεδρος Ντεμιρέλ προς τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ. Όπως γράφει η εφημερίδα "Χουρριέτ" ο πρόεδρος Ντεμιρέλ είπε ότι υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις στην ανακοίνωση διεξαγωγής εκλογών που θα διεξαχθούν μετά από 9 μήνες. Τόνισε πάντως ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια χαλάρωση, γι' αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα πρόβλημα στις κρατικές υποθέσεις.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 22 μέχρι 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 39, στο Ιόνιο, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 26 μέχρι 38 και στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 26 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 5 August 1998 - 16:05:10 UTC