Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/08/1998 (MΠΕ)

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ροδόπολη, τη Σταμάτα, το Ντράφη και το Διόνυσο. Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα στην Κερατέα και τη Νέα Μάκρη. Η ανατολική Αττική έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Αλέκου Παπαδόπουλου, επιτάχθηκαν υδροφόρα και άλλα μέσα για ενίσχυση των κρατικών μονάδων πυρόσβεσης. Έξι σπίτια κάηκαν χθες στην Ανθούσα και το Ντράφη, ενώ καταστράφηκε το γερμανικό νεκροταφείο. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πύρινες εστίες στο Ακρον της Επιδαύρου και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Συνεδρίασε εκτάκτως το Διυπουργικό Συντονιστικό όργανο, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, για την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας. Το όργανο αποφάσισε να παραμείνουν σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στα μέτωπα της φωτιάς, για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο κ. Ρωμαίος, που ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών παρατηρούνταν συνεχείς παρεμβολές στις συχνότητες των ασυρμάτων της πυροσβεστικής. Στο μεταξύ, η Ν. Δ. δια του εκπροσώπου Τύπου, Αρη Σπηλιωτόπουλου, επιρρίπτει νέες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συνέχιση των πυρκαγιών και ζητά την αποπομπή των υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης. Εντονα αντέδρασε και ο Συνασπισμός, που ζητά από την κυβέρνηση να διευθετήσει σε διακομματικό και εθνικό επίπεδο το θέμα της δασοπυρόσβεσης.

Την πρώτη της ήττα γνώρισε χθες η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, στο 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, έχασαν στο ΣΕΦ από τη Ρωσία με σκορ 60 - 48. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, απέδωσε την ήττα στα πολλά λάθη των παιχτών στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Οι διεθνείς μας σήμερα θα αντιμετωπίσουν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ τους Γιουγκοσλάβους. Ο αγώνας ίσως είναι μια πρόβα, ενός πρώιμου τελικού, αφού οι δύο ομάδες θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση των δύο πρώτων θέσεων της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της στους "8" του Μουντομπάσκετ, όμως θέλει να κατακτήσει όσον το δυνατόν ψηλότερη θέση, ώστε στην επόμενη φάση να έχει ευκολότερο αντίπαλο.

Το θάνατο σε τέσσερις ηλικιωμένους προκάλεσε το κύμα καύσωνα στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης, σε κωματώδη κατάσταση. Θύματα της ζέστης είναι η 78χρονη, Κανέλλα Μίγγου, η 81χρονη, Ελισάβετ Λαπάου, η 65χρονη, Δέσποινα Ξανθοπούλου και η 75χρονη Αμαλία Βακουλάκη.

Μια πρώτη "ανίχνευση" των ελληνικών προθέσεων σε ότι αφορά τις νέες αμερικανικές προτάσεις για το κυπριακό ήταν η χθεσινή συνάντηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αμερικανική φόρμουλα για τους πυραύλους S-300 και η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κρίσιμων διαβουλεύσεων που θα έχει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ. Ο κ.Μπερνς επανέλαβε την αμερικανική πρόταση για ακύρωση της εγκατάστασης των S -300 ως ένδειξη "καλών προθέσεων" της ελληνική πλευράς για μείωση της έντασης στο νησί. Ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε πως η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου έχει ως στόχο την οικοδόμηση μιας ικανής δύναμης αποτροπής επιθετικών ενεργειών. Η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία θα καθορίσουν την τελική τους στάση απέναντι στις αξιώσεις των ΗΠΑ σε ευρεία σύσκεψη που θα έχουν στις 27 Αυγούστου στην Αθήνα ο Κώστας Σημίτης και ο Γλαύκος Κληρίδης με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Αντιδρά η κυβέρνηση στην απόφαση με την οποία οι δικαστικοί επιχειρούν να εξασφαλίσουν και νέες φοροαπαλλαγές. Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου επέκρινε τις απαιτήσεις των δικαστικών και δήλωσε ότι ορισμένοι αποδεικνύονται αχάριστοι. Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγαν έξι αντιπρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση, με την οποία μειώθηκε το μηνιαίο επίδομα το οποίο εισέπρατταν ως αναπληρωματικά μέλη.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του πολιτικού συνδέσμου γυναικών. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας και κάλεσε τα κόμματα γυναίκες, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Δόθηκε στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γραμμή στο Πολύκαστρο Κιλκίς, η οποία συνδέει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η γραμμή έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής όταν εκτροχιάστηκε εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο στα Σκόπια.

Χαλάει η συμφωνία των σούπερ - μάρκετ με το υπουργείο Ανάπτυξης, ως προς το ποσοστό της μείωσης των τιμών στην οποία θα προχωρήσουν. Οι ιδιοκτήτες των σούπερ - μάρκετ θα προβούν σε μείωση τιμών στα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, τα αλλαντικά και τα χαρτικά σε ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από το 10% που είχε συμφωνηθεί. Αιτία της υπαναχώρησης των σούπερ - μάρκετ είναι η άρνηση των βιομηχανιών που παράγουν αυτά τα είδη να επωμιστούν μέρος της μείωσης που ζητεί το υπουργείο.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ φτάνει σήμερα στη Βουλγαρία για την τελετή λήξης στις 6 Αυγούστου, των βουλγαροαμερικανικών στρατιωτικών γυμνασίων "Ακρογωνιαίος λίθος ΄98", στο πλαίσιο των οποίων εκσυγχρονίστηκε το νοσοκομείο στην παραμεθόρια πόλη Τραν. Οι αξιωματικοί των ΗΠΑ θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές στη βόρειο Ινδία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε κοινότητα της περιοχής και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 κάτοικοι. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με το Κασμίρ.

Μικρή πτώση, 0,29%, σημείωσε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.789,23 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 49,2 δισ. δραχμές.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο την ημέρα πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 4 August 1998 - 5:05:07 UTC