Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ικανοποιημένοι οι Γ. Παπανδρέου και Χρ. Στυλιανίδης για την απόφαση υπέρ της Τ. Λοϊζίδου.
  • Συνάντηση μιας ώρας και 15 λεπτών Πάγκαλου - Μπερνς.
  • Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα στην Αγκυρα για την επιθετική της πολιτκή ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
  • "Λήξαν" χαρακτήρισε το μεθοριακό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τζοχατζόπουλος.
  • Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αγιον Ορος, ανάμεσα στις μονές Σίμωνος Πέτρας και Φιλοθέου.
  • Δύο αστυνομικούς που υπηρετούν στην Θεσσαλονίκη κατονόμασε ως μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος σύμφωνα με πληροφορίες ο 48χρονος Βασίλης Ανδρεάδης.
  • Εγκαταλελειμμένο βρέθηκε χθες το μεσημέρι νεογέννητο κοριτσάκι μέσα σε αχυρώνα στο χωριό Κλειναί στη Φλώρινα. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  • Τον καθηγητή Π. Σούρλα πρότεινε ο Α. Κακλαμάνης για πρόεδρο του ΕΣΡ.
  • Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και μελών της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε. σήμερα η κηδεία του Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλου.
  • Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο.
  • "Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο" δηλώνει ο Αλβανός υπουργός Άμυνας.
  • Πέτκοφσκι: Δε θα αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.
  • Οι αλβανόφωνοι έτοιμοι να προσέλθουν σε συνομιλίες με το Βελιγράδι.
  • Με την Ιταλία αγωνίζεται απόψε στις 10 το βράδυ στο ΟΑΚΑ, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ.
  • Αίθριος και αύριο ο καιρός.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την ικανοποίησή του για την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέρ της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου. "Η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου και κατά της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, απόφαση σύμφωνα με την οποία επιδικάζεται αποζημίωση υπέρ της ενάγουσας, αποδεικνύει το σεβασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ύπαρξη ισχυρών θεσμικών οργάνων στον ευρωπαϊκό χώρο. Με την απόφαση αυτή όχι μόνο επιδικάζεται αποζημίωση υπέρ της κας Λοϊζίδου για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας της από το 1990-1998 και για ηθική βλάβη, αλλά και επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμά της επί της περιουσίας της. Την απόφαση χαιρέτισε και η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της ο οποίος τόνισε πως η απόφαση αυτή "θα βοηθήσει περαιτέρω τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσει να δώσει εκείνα τα σωστά μηνύματα προς τον ξένο παράγοντα για μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

Εβδομήντα λεπτά της ώρας κράτησε στο υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς. Αμέσως μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις για τις δηλώσεις που ανέβασαν το θερμόμετρο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Μπερνς τον ενημέρωσε για το εναλλακτικό σενάριο αντικατάστασης των πυραύλων S-300 με άλλους μικρότερου βεληνεκούς (S-15), τις προτάσεις που μεταφέρει ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, καθώς και για την προετοιμασία της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα στην Αγκυρα για την επιθετική της πολιτκή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στη σχολή πολέμου της πολεμικής αεροπορίας στο Τατόι. "Πρέπει να σκεφθούν όσοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία πως το κόστος από τη συμπεριφορά τους θα είναι τεράστιο, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα αμυνθεί, αλλά θα ανταποδώσει σε πολλά σημεία", τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Τσοχατζόπουλος άσκησε και πάλι κριτική στην Ουάσιγκτον για την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. "Οσοι αναλαμβάνουν ρόλο μεσολαβητή οφείλουν να διατηρούν την αντικειμενικότητά τους και να αποφεύγουν να λειτουργούν ως μεσολαβητές μόνο της μίας πλευράς", επισήμανε χαρακτηριστικά.

"Λήξαν" χαρακτήρισε το μεθοριακό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τζοχατζόπουλος. Όπως είπε, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα από πλευράς των Τούρκων στρατιωτών που πυροβόλησαν εναντίον ελληνικής περιπόλου. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διάβημα προς την Αγκυρα για το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σημείωσε ότι τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών θα προβούν στις ανάλογες ενέργειες. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα δεν πρέπει να δοθούν μεγάλες διαστάσεις στο θέμα, καθώς ανάλογα επεισόδια έχουν συμβεί και στο παρελθόν και δεν έχουν σχέση με την ευρύτερη δραστηριότητα στην περιοχή.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο Αγιον Ορος, ανάμεσα στις μονές Σίμωνος Πέτρας και Φιλοθέου. Για όγδοη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στην Κρανιά Ολύμπου. Περισσότερα από 30. 000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη στη μεγάλη φωτιά στην Περαχώρα Κορινθίας, που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για έκτη ημέρα. Ανεξέλεγκτη μαίνεται, για τέταρτη ημέρα, και η φωτιά στον Ταύγετο, που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πυκνού πευκοδάσους και έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές στη Μεσσηνία και στη Ζάκυνθο.

Δύο αστυνομικούς που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη κατονόμασε ως μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος σύμφωνα με πληροφορίες ο 48χρονος Βασίλης Ανδρεάδης. Ήδη για τους δύο εν ενεργεία αστυνομικούς διετάχθη ένορκη διοικητική εξέταση. Σύμφωνα με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Κώστα Οικονόμου, ο Ανδρεάδης, ο οποίος προφυλακίστηκε, ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία μετά φόνου στην Εθνική Τράπεζα της Νιγρίτας Σερρών και σε άλλες εγκληματικές πράξεις.

Εγκαταλελειμμένο βρέθηκε νεογέννητο κοριτσάκι μέσα σε αχυρώνα στο χωριό Κλειναί στη Φλώρινα. Το κοριτσάκι που βρέθηκε από τον ιδιοκτήτη του αχυρώνα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Νοσηλεύεται με έντονα συμπτώματα αφυδάτωσης και υπογλυκαιμίας, ωστόσο σύμφωνα με τους γιατρούς έχει αποφύγει τον κίνδυνο. Οι γονείς του βρέφους αναζητείται από τις αρχές.

Τον καθηγητή Παύλο Σούρλα πρότεινε ο Απόστολος Κακλαμάνης, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ύστερα από την παραίτηση του Γιώργου Κασιμάτη. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος είπε ότι εκτιμά τον κ. Σούρλα, αλλά ως μέλος του ΕΣΡ αποδέχτηκε την αδράνεια του οργάνου όλο αυτό το διάστημα, όπως και ο αντιπρόεδρος του Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ονόματα ανθρώπων που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, όπως του Γιώργου Κουμάντου, του Αργύρη Καρρά και του Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και μελών της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλου που διετέλεσε ομότιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, που εκφώνησε τον επικήδειο εκ μέρους της κυβέρνησης, εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του εκλιπόντος.

Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και των ΗΠΑ πάνω σε θέματα ελληνικής ιστορίας, αρχαιολογίας, φιλολογίας και ελληνικής γλώσσας προωθεί το υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με την υποστήριξη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά καθώς και άλλων ομογενειακών οργανώσεων. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να αρχίσει το προσεχές ακαδημαϊκό έτος και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ- Καναδά , Βαγγέλης Μιχαλόπουλος , έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τα πανεπιστήμια Κολούμπια της Νέας Υόρκης καθώς επίσης και το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και με άλλα 17 ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ Επίσης το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προγραμματίζει τη διοργάνωση από το καλοκαίρι του 1999 προγράμματος θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο χώρο της Μακεδονίας, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος, στις παρυφές του Ολύμπου, του οποίου έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις και απομένει η εγκατάσταση του αναγκαίου για τη λειτουργία του εξοπλισμού. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του κ Μιχαλόπουλου με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο και αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση του προγράμματος των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

''Αν θα αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για πολιτική λύση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, τότε ο στρατιωτικός παράγοντας θα είναι η μόνη λύση που θα ρυθμίσει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές , είμαστε έτοιμοι και για έναν πόλεμο στον οποίο θα περιληφθεί όχι μόνο η Αλβανία αλλά ολόκληρη η περιοχή." Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Λ. Χαινταράγκα σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ". Σύμφωνα με τον Χαινταράγκα, στο Κοσσυφοπέδιο "γίνεται πόλεμος και τελευταία παρατηρείται αύξηση των σοβαρών επεισοδίων στα αλβανογιουγκοσλαβικά σύνορα, πράγμα που έχει υποχρεώσει το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο του στρατού για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα".

Σε λάθος ερμηνεία των δηλώσεών του απέδωσε την ανακοίνωση του ραδιοφωνικού σταθμού BBC για αναβολή των βουλευτικών εκλογών στα Σκόπια ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τίτο Πετκόφσκι. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο πρόεδρος του κοινοβουλίου τόνισε, ότι στη δήλωσή του στο BBC απλά εξέφρασε τους φόβους του ότι "σε περίπτωση που η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο μεταφερθεί και στη χώρα, ενδεχομένως να τεθεί ζήτημα για τη διεξαγωγή ή αναβολή των εκλογών" χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει την ντε φάκτο αναβολή των εκλογών.

Ικανοποίηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ότι τα περισσότερα αλβανικά κόμματα συμφώνησαν, αρχικά, σε μια "πλατφόρμα" ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες με το Βελιγράδι για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο. Δυτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν τελικά και οι εκπρόσωποι του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" να συμμετάσχουν στην ομάδα των διαπραγματεύσεων.

Με την Ιταλία αγωνίζεται απόψε στις 10 στο ΟΑΚΑ, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, με στόχο τη νίκη και την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Α' ομίλου. Χθες, στην πρεμιέρα του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Αθήνα, οι διεθνείς μας κέρδισαν τον Καναδά με σκορ 78 - 72. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση της εθνική μας και τόνισε ότι η επίσκεψη του Νίκου Γκάλη στα αποδυτήρια ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για όλους τους παίχτες.

Αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 30 July 1998 - 17:40:07 UTC