Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεδριάζει το Διυπουργικό Συντονιστικό όργανο για τις πυρκαγιές - 150 φωτιές σε όλη τη χώρα.
  • Την περιοδεία του στη Φθιώτιδα ολοκληρώνει σήμερα ο πρωθυπουργός.
  • Την περιοδεία του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο υπουργός Άμυνας.
  • Με τη μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό συναντάται σήμερα η Επιτροπή των Απόδημων Νέων.
  • Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας στη Χίο.
  • Φόρμουλα για τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς θα προωθήσει το Σεπτέμβριο ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ.
  • Υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο τάχθηκαν ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασέφσκι και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • Στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ προκρίθηκαν η Ολλανδία και η Κροατία.
  • Σήμερα η κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων στο μπάσκετ.
  • Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεδριάζει το Διυπουργικό Συντονιστικό όργανο για τις πυρκαγιές, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες για την κατάσβεση των 150 πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες σε ολόκληρη τη χώρα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών μετέχουν τρεις χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες, πολίτες και αεροσκάφη. Στη βόρεια Ελλάδα φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Ξηροχωρίου και της Νέας Μεσημβρίας, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στον Αυλώνα η φωτιά που ξέσπασε χθες και έκαψε δεκάδες σπίτια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στη Βαρυμπόμπη πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτείνεται προς την Πάρνηθα. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις περιοχές του Περάματος και της Σαλαμίνας, όπου χθες μία 67χρονη γυναίκα, η Ευθυμία Γρυπάρη, βρέθηκε απανθρακωμένη. Οι πυρκαγιές στη Στυλίδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας εξακολουθούν να μαίνονται. Στην Ερέτρια της Εύβοιας η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ εστίες υπάρχουν στην Κάρυστο και το Κυπαρίσσι. Στη Βοιωτία σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στις περιοχές Δίσβης, Δόμβραινας και Προδρόμου. Στην Κορινθία έχει υποχωρήσει η φωτιά στο Σοφικό, όμως εκδηλώθηκε φωτιά σε νέα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές Λινοχώρι, Βέλο, Κρίνες, Πουλίτσε και Δερβένι. Στην Αττική έσβησε η φωτιά στο Βάρη, ενώ στο Βόλο έσβησε η φωτιά στα Κανάλια.

Ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Φθιώτιδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγάθωνος. Χθες, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει άσκοπες θυσίες ούτε ισοπεδώνει την τύχη αδύναμων κοινωνικών ομάδων στο όνομα αφηρημένων ιδεολογημάτων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων και υπογράμμισε ότι η πρόσφατη πώληση των τραπεζών Μακεδονίας- Θράκης και Κρήτης δείχνει την ισχυρή εμπιστοσύνη που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που έγιναν.

Την περιοδεία του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο υπουργός Άμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Το ταξίδι του κ.Τσοχατζόπουλου αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στα εξοπλιστικά μας προγράμματα, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα ενημερωθεί από δύο μεγάλες εταιρίες αεροσκαφών σχετικά με τις δυνατότητες των αεροσκαφών τύπου F-15 και F-16, για την αγορά των οποίων ενδιαφέρεται η χώρα μας.

Με τη μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό συναντάται σήμερα η Επιτροπή των Απόδημων Νέων, στο πλαίσιο των εργασιών της συντονιστικής επιτροπής απόδημης Νεολαίας της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθούν τα θέματα που αφορούν την προώθηση των νέων στα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων, Ομοσπονδιών, στο ΣΑΕ και στους άλλους φορείς εκπροσώπησης της ομογένειας. Επίσης η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση Ερωτηματολογίου για τη σχετική έρευνα με τη νεολαία, καθώς και με τη συγκρότηση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας της.

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής φιλίας με τη συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που πραγματοποιείται από χθες στη Χίο. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με στόχο να τονιστεί ότι ο δρόμος της ειρήνης και της φιλίας είναι η απάντηση σε αυτούς που θέλουν να σπείρουν εθνικιστικό μίσος και να δημιουργήσουν αναταραχή στην περιοχή. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιείται και στο Τσεσμέ, στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς όμως τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στους οποίους οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου στη χώρα.

Την ελπίδα να ξαναρχίσουν το Σεπτέμβριο οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο. Οι επαφές που είχε με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ ο κατοχικός ηγέτης απαίτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κόρντοβεζ χαρακτήρισε θετικές τις επαφές του με τις δύο πλευρές και γνωστοποίησε ότι το Σεπτέμβριο θα επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο προκειμένου να προωθήσει φόρμουλα για επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

Υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο τάχθηκαν ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασέφσκι και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συνάντησή τους χθες στο Βελιγράδι. Επαφές με τον Μιλόσεβιτς και την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είχε χθες και ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Εξάλλου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της ηγεσίας του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

Στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ προκρίθηκαν η Ολλανδία, που νίκησε χθες την Αργεντινή με 2-1 και η Κροατία που νίκησε τη Γερμανία με 3-0. Στα ημιτελικά η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει τη Ολλανδία και η Γαλλία την Κροατία.

Στην πόλη του Μονάχου στρέφονται τα βλέμματα των ελληνικών ομάδων μπάσκετ που αγωνίζονται τη νέα περίοδο στην Ευρώπη. Στο ξενοδοχείο "Σέρατον" ο Γ.Γ της ΦΙΜΠΑ, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς θα κάνει την κλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εφτά ελληνικών συλλόγων, που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα, το Ευρωκύπελλο και το κύπελλο Κόρατς. Μαζί με τις ομάδες της χώρας μας, στην κληρωτίδα θα μπουν άλλοι 141 σύλλογοι που αγωνιούν για την τύχη τους στις διοργανώσεις.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 μέχρι 32 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 5 July 1998 - 8:05:12 UTC