Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 04/07/1998 (MΠΕ)

Οκτώ πυρκαγιές μαίνονται στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι φωτιές αναζωπυρώθηκαν στο Σοφικό και στον Πρόδρομο Θηβών, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που απειλούσε τα χωριά Καρτερόλι και Μοσχοχώρι στη Μεσσηνία. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Ελάτη και Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Η ζέστη ήταν και χθες αφόρητη στα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ αισιόδοξα μηνύματα στέλνει η ΕΜΥ, που προβλέπει ότι από το απόγευμα θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας από τα Βόρεια. Από τη Δευτέρα, οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα πέσουν αισθητά και θα κυμανθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Με την υφυπουργό Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Αυστρίας, Β. Ferrero, συναντήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, ενώ η κ. Ferrero ανέφερε ότι η αυστριακή προεδρία θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ειρήνης, αλλά και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο νομου του υπουργείου Ανάπτυξης, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί με την σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναχωρεί σήμερα από τον Ανατολικό Αερολιμένα για το Πεκίνο, όπου θα πραγματοποιήσει 9ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογου του κ. Li Peng. Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Κακλαμάνης θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, πάνω σε διμερή και άλλα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα.

Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του δημάρχου Πτολεμαΐδας, Πέτρου Τόττη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η σορός του εκλιπόντος θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πτολεΐδας, από τις 8 το πρωί μέχρι την ώρα της κηδείας.

Με πτώση 0,90% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2. 507,05 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 84,139 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 43.750 δρχ., η Κτηματική στις 21.170, η Ιονική στις 16.000, η Εργασίας στις 28.000, και η Πίστεως στις 25.575. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 8. 700 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 3.270 και η Ιντρακόμ στις 12. 072δρχ.

Aναβαθμίζεται στην αντίληψη ξένων τραπεζών και διεθνών οργανισμών η εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ο τίτλος της "αναδυόμενης" χρηματαγοράς, τον οποίο μέχρι σήμερα απέδιδαν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί επενδυτές, τείνει σταδιακά να αποτελέσει παρελθόν. Οι θετικές εκτιμήσεις επικεντρώνονται στους χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ευοίωνα σχόλια συγκεντρώνουν και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, που -το τελευταίο διάστημα- δέχονται συχνές επισκέψεις διοικητικών στελεχών ξένων οίκων. Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ελληνικό χρηματιστήριο αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η πρόσφατη νέα κρίση της Aσίας δεν επηρέασε την ελληνική χρηματαγορά.

Στην Αλβανία θα καταπλεύσουν την ερχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά, πλοία του μεσογειακού στόλου του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν οι διοικητές του στόλου της συμμαχίας στη Νάπολη. Τα τέσσερα πλοία, που ανήκουν στην Μόνιμη Μεσογειακή Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED) θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Δυρραχίου, την Τετάρτη όπου και θα παραμείνουν για δύο ημέρες.

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε σήμερα για μία ακόμη φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Βόννη. "Ελπίζουμε ότι θα δούμε να εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός όπως επίσης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο κ. Σολάνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μειντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Παράλληλα, ο κ. Σολάνα υποστήριξε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα παραμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου.

Επιχειρήματα υπέρ της βουλγαρικής θέσης για συνέχιση της προθεσμίας εκμετάλλευσης των τεσσάρων πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, πρόκειται να προβάλει η Βουλγαρία. Σε απαντητική επιστολή προς τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, που αναμένεται να συντάξει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλγαρίας, η Σόφια θα υπενθυμίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού των εν λόγω αντιδραστήρων, καθώς και την εκπόνηση νέου σχετικού προγράμματος.

Την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα επισκεφθεί στις 8 και 9 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ. Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια και τα Τίρανα ο κ.Κίνκελ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με τους οποίους θα ανταλλάξει απόψεις για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Στην Αλβανία, ο Γερμανός υπουργός θα επισκεφθεί και τα στρατόπεδα στα οποία καταφεύγουν οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Γιουγκοσλαβία μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη, αν συμμορφωθεί με ορισμένες "προϋποθέσεις" δήλωσε ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Γούεσλι Κλαρκ. Μιλώντας σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βοσνία, ο κ. Κλάρκ έκανε γνωστό πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλανίας, Στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς, έχει επανειλλημμένα εκφράσει τον ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Σ' έναν αγώνα με δραματικό φινάλε που κρίθηκε στα πέναλτι, η Γαλλία κέρδισε την Ιταλία με 4-3 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Η αναμέτρηση των δύο αντιπάλων ήταν σκληρή και κανένας δεν μπόρεσε να σημειώσει κάποιο γκολ, στην κανονική διάρκεια του αγώνα ή στην παράταση. Έτσι η πρόκριση παίχτηκε στα πέναλτι.

Βόρειοι άνεμοι και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 21 μέχρι 36 βαθμούς, στα δυτικά από 23 μέχρι 39 και στην υπόλοιπη χώρα από 24 μέχρι 42, όμως από το απόγευμα όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 4 July 1998 - 5:40:07 UTC