Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι Ειδήσεων:

  • Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, την Πάφο και τη Λεμεσό ο Κωστής Στεφανόπουλος.
  • Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Αλβανίας, στη Θεσσαλονίκη.
  • Έπεσε σήμερα η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων και για τους υποψηφίους της Δ΄ Δέσμης που διαγωνίστηκαν στα μαθηματικά - Από 29 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.
  • Στα Γρεβενά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία.
  • Αντιδράσεις στην αναφορά Χόλμπρουκ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στην Αθήνα.
  • Το σταθμό της ΔΕΗ στην Κω εγκαινίασε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.
  • Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της Ιονικής.
  • Αντίδραση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για τη χθεσινή επίσκεψη δύο εισαγγελέων στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.
  • Αυξάνονται από την ερχόμενη Τετάρτη κατά 7% τα κόμιστρα στα ταξί.
  • Αρχίζει το βράδυ το συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Εβραίων Δικηγόρων και Νομικών.
  • Διαψεύδει ο Νάνο τις πληροφορίες για συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του.
  • Συμφωνία υπέγραψαν σήμερα οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, στο Πεκίνο.
  • Το ισραηλινό σχέδιο για επέκταση των ορίων της Ιερουσαλήμ θα συζητηθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μετάλλιο της θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου της Πράγας.
  • Στον ΠΑΟΚ οι Παντελής Κωνσταντινίδης του Απόλλωνα Αθηνών και ο Κώστας Κυριακίδης της Δόξας Δράμας.
  • Στο Μουντιάλ σήμερα οι αγώνες Ιταλίας - Νορβηγίας και Βραζιλίας - Χιλής.
  • Ηλιοφάνεια και βόρειους ανέμους προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την πίστη του για μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθώς και για την ευόδωση των προσπαθειών για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα. Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος μετέβη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, όπου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν επιθετικές διαθέσεις εναντίον κανενός, είναι όμως απολύτως αποφασισμένες να αμυνθούν υπέρ των δικαιωμάτων, της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειάς τους. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου τόνισε ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου αποτελεί την πιστοποίηση και επικύρωση της Ελλαδικής συμπαράστασης στον αγώνα του Κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέβη στην Πάφο και έπειτα, καθ΄οδόν προς τη Λεμεσό, επισκέφθηκε την Πέτρα Ρωμιού και τον Αρχαίο Κούριο

Η λύση στο Κοσσυφοπέδιο είναι μόνο μία, δηλαδή η πολιτική λύση με ειρηνικά διπλωματικά μέσα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντησή του το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τον Αλβανό ομόλογό του Λουάν Χαϊντάραγκα. Με τη θέση του κ. Τσοχατζόπουλου συμφώνησε και ο κ. Χαϊντάραγκα ο οποίος όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, σημειώνοντας πως αν χρεοκοπήσουν τα διπλωματικά μέσα θα είναι αναπόφευκτη μια στρατιωτική επέμβαση. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εξαιρετικές τις σχέσεις των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν και στην παράταση μέχρι τον Αύγουστο της παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στα Τίρανα.

Έπεσε σήμερα η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων και για τους υποψηφίους της Δ΄ Δέσμης που διαγωνίστηκαν στα μαθηματικά. Οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν τα θέματα πολλά και σχετικά δύσκολα. Σε σχετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε σήμερα η αποχή των Θεσσαλονικέων υποψηφίων από τις εξετάσεις, αφού το ποσοστό της αποχής διαμορφώθηκε στο 18,83%. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ομαλά η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων.

Για έλλειψη αγροτικής πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από τα Γρεβενά, όπου περιοδεύει. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τα κοινοτικά κονδύλια διοχετεύτηκαν σε προεκλογικές σπατάλες του ΠΑΣΟΚ, αντί να γίνουν έργα υποδομής για τη γεωργία. Σημείωσε ακόμη ότι μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα τροποποιήσει το νόμο "Καποδίστρια" που αφορά στις αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με τους κατοίκους του χωριού Κνίδη που επλήγη από το σεισμό του 1995. Οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομή του κ. Καραμανλή ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές ειδικά στα σχολειά και τις εκκλησίες. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το νομό Φλώρινας.

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην επιθυμία της χώρας του για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στην Αθήνα. Προκειμένου να κατευνάσει τους παρευρισκομένους, ο κ.Χόλμπρουκ απέφυγε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους S-300, παραλείποντας μέρος της ομιλίας του, στο οποίο υποστήριζε ότι οι πύραυλοι δεν θα ωφελήσουν στην άμυνα της Κύπρου. Σχολιάζοντας το θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε εντυπωσιασμένος για την αυτοκριτική για τη στάση των ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πλήρης επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για τα νησιά Kως και Kάλυμνος εξασφαλίζεται με τη λειτουργία του νέου αυτόνομου σταθμού της ΔΕΗ, που εγκαινίασε σήμερα στην κοινότητα Aντιμάχειας, η υπουργός Aνάπτυξης, Bάσω Παπανδρέου. O νέος σταθμός της Kω θα τροφοδοτεί πλήρως και τα γειτονικά νησιά Ψέριμος, Tέλενδος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί, Nίσυρος και Tήλος, συνεπικουρούμενος από αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο.

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας ζητώντας να οριστούν έως 5 άτομα ως εκπρόσωποι του κάθε σωματείου στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ιονικής, που θα γίνει την Τρίτη. Τα σωματεία των εργαζομένων ζήτησαν να μετέχουν 123 άτομα στη Συνέλευση προκαλώντας την αντίδραση της διοίκησης της Ιονικής.

Την αντίδραση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, προκάλεσε η χθεσινή επίσκεψη στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας δύο εισαγγελέων οι οποίοι φεύγοντας πήραν δεκαπέντε φακέλους που αφορούσαν στη χορήγηση αδειών παραμονής στη χώρα μας σε αλλοδαπούς. Για την επίσκεψη αυτή δεν ενημερώθηκε ο κ. Ρωμαίος, ο οποίος βρισκόταν στο δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός εκφράζει την έκπληξή του για τον τρόπο που επέλεξαν οι εισαγγελείς για να αναζητήσουν τα στοιχεία της έρευνας που κάνουν. Εμφανίζεται δε προβληματισμένος για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης που προϊσταται των εισαγγελικών αρχών.

Αυξάνονται κατά 7% τα κόμιστρα στα ταξί από την ερχόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα η ωριαία αναμονή αυξάνεται κατά 10%, η κλήση σε Ραδιοταξί από 300 σε 400 δραχμές και το ραντεβού από 400 σε 600 δραχμές.

Με επίσημο δείπνο, αφιερωμένο στα 50 χρόνια του κράτους του Ισραήλ, το οποίο παραθέτει ο ισραηλινός πρέσβης Ραν Κούριελ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αρχίζει σήμερα το βράδυ το συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Εβραίων Δικηγόρων και Νομικών. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος και ειδικότερα στη μνήμη των Εβραίων δικηγόρων που εξοντώθηκαν από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διάρκεια του δείπνου θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο πρέσβης του Ισραήλ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι πρόεδροι του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς διέψευσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Ερωτηθείς για τα σχετικά δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Γιουγκοσλαβικής πλευράς, καθώς όπως είπε, "μια τέτοια συνάντηση δεν έχει νόημα, όταν στο Κοσσυφοπέδιο σκοτώνονται καθημερινά Αλβανοί πολίτες και το Βελιγράδι αγνοεί τη διεθνή κοινότητα αρνούμενο να απομακρύνει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του από την περιοχή".

Συμφωνία υπέγραψαν σήμερα οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, στο Πεκίνο. Η συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο των εξοπλισμών ενώ και οι δύο χώρες δεσμεύονται να σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη με πυρηνικούς πυραύλους. Επίσης η Κίνα συμφώνησε να επεκτείνει τους ελέγχους στις χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χημικών όπλων και να συμβάλλει στην απαγόρευση στις εξαγωγές ναρκών κατά προσωπικού.

Το ισραηλινό σχέδιο για επέκταση των ορίων της Ιερουσαλήμ θα συζητηθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τη συζήτηση έχει ζητήσει η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης ενώ το αίτημα αυτό υποστηρίχθηκε από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συζήτηση ως αντιπαραγωγική για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Το μετάλλιο της θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου της Πράγας απονεμήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος από προχτές επισκέπτεται τους ορθόδοξους λαούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η απονομή του μεταλλίου στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας έγινε μετά τη χτεσινή συνάντησή του κ Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, σε μεγαλοπρεπή οικουμενική λειτουργία στον ορθόδοξο ναό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Πράγας.

Δύο αστραπιαίες μεταγραφικές κινήσεις έκανε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο "Δικέφαλος" απέκτησε τον Παντελή Κωνσταντινίδη από τον Απόλλωνα Αθηνών και τον Κώστα Κυριακίδη από τη Δόξα Δράμας. Στο μεταξύ, τέσσερα φιλικά παιχνίδια θα δώσει ο ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του στην Ελβετία. Στις 17 Ιουλίου θα αντιμετωπίσει τη Φενέρ Μπαχτσέ, στις 18 τη Μπάγερν Λεβερκούζεν, στις 19 τη Γαλατάσαραϊ και στις 21 μια τοπική ομάδα, μικρής δυναμικότητας.

Με μεγάλο ενδιάφερον οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του πλανήτη θα παρακολουθούν από σήμερα τη δεύτερη φάση του 16ου Μουντιάλ που διεξάγεται στη Γαλλία. Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι 16 ομάδες που πέρασαν στον επόμενο γύρο και από το απόγευμα θα αρχίσουν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις με στόχο την πρόκριση στους "8". Στις 5:30 το απόγευμα στη Μασσαλία, η πρωτοπόρος του Β' ομίλου, Ιταλία θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του Α' ομίλου, τη Νορβηγία. Στις 10 το βράδυ στο Παρίσι, η Βραζιλία που θεωρείται και φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Χιλή. Τα υπόλοιπα ζευγάρια, έτσι όπως αναδείχθηκαν μετά τους αγώνες των ομίλων, είναι: Γαλλία - Παραγουάη και Νιγηρία - Δανία που θα αγωνιστούν αύριο, Ολλανδία - Γιουγκοσλαβία και Γερμανία - Μεξικό που θα αναμετρηθούν τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη θα γίνουν τα παιχνίδια Αργεντινή - Αγγλία και Ρουμανία - Κροατία.

Ηλιοφάνεια και βόρειους ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 27 June 1998 - 16:05:08 UTC