Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 23/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Θετικές οι σχέσεις Ελλάδας - Σκοπίων, δηλώνουν Πάγκαλος και Χαντζίσκι.
  • Δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές για το εύρος και την ουσία των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης - Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις Παπαντωνίου και Ρέππα.
  • Σε Σκόπια και Βελιγράδι ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
  • Δηλώσεις Ρέππα για τη συνάντηση Σημίτη - Χόλμπρουκ - Την Κυριακή συνάντηση Σημίτη - Πρόντι στην Κέρκυρα.
  • Η Τουρκία επιθυμεί να εγκαταστήσει ραντάρ στα μικρασιατικά παράλια, ώστε να έχει τη δυνατότητα επόπτευσης σε όλο το Αιγαίο, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.
  • Ομαλά και σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις.
  • Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε για τα αιματηρά επεισόδια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
  • Σε πέντε χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο πυροσβέστης που ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο.
  • Αναβλήθηκε στη Μυτιλήνη η δίκη της 12χρονης που κατηγορείται για οδήγηση μοτοποδηλάτου χωρίς άδεια κυκλοφορίας.
  • Επερώτηση Μαγκριώτη στη Βουλή σχετικά με δημοσίευμα που κάνει λόγο για μείωση των δραστηριοτήτων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
  • Κινητικότητα γύρω από την υπόθεση της Κεντροαριστεράς - Δηλώσεις Παρασκευά Παρασκευόπουλου στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
  • Προειδοποίηση από Φάτος Νάνο για τον κίνδυνο πολέμου Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας - Για υποστήριξη του ''Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου'' κατηγορεί τα Τίρανα η Γιουγκοσλαβία.
  • Προειδοποίηση Γιέλτσιν στο ρωσικό κοινοβούλιο για τις συνέπειες από τη μη υιοθέτηση του προγράμματος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
  • Έγινε το μεσημέρι η κλήρωση του 7ου πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.
  • Ζεστό καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε εξαιρετικά θετικό βαθμό έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις Ελλάδας- Σκοπίων, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, επισήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θεόδωρος Πάγκαλος και Μπλάγκο Χαντζίσκι, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του ονόματος ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι αναφέρθηκε ως πρόβλημα και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ. Από την πλευρά του ο κ. Χαντζίσκι προέβλεψε ότι παρά τις διαφορές για το όνομα οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες. Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Σημίτη δρομολογεί σε βάρος της Ελλάδας το θέμα της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές για το εύρος και την ουσία των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έτσι όπως διαμορφώθηκε και χωρίς αλλαγές. Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν το πρωί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων υπηρεσιών θα προχωρήσει κανονικά. Η κυβέρνηση επιδιώκει το διάλογο και τη συναίνεση κατά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αν όμως δεν τα επιτύχει αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακοπεί και η εφαρμογή του προγράμματός μας, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αντιρρήσεις που υπήρξαν, μη κατανοητές όμως τις ακραίες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν.

Στα Σκόπια μετέβη σήμερα από την Αθήνα ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ. Σε δηλώσεις του, ο κ. Χόλμπρουκ αρνήθηκε ότι η επίσκεψη αυτή έχει οποιαδήποτε σχέση με την ελληνοσκοπιανή διαφορά για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι οι σημερινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στην Αθήνα, δείχνουν την αξιοσημείωτη πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στα Σκόπια, καθ΄ οδόν προς το Βελιγράδι, σχετίζεται με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης Σημίτη - Χόλμπρουκ, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη του ΝΑΤΟ που θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός Τύπου είπε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα αποτελέσει και τη νομική βάση του θέματος. Εξάλλου, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Κέρκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι, μαζί με τον οποίο θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Φρανκφούρτη.

Η Τουρκία επιθυμεί να εγκαταστήσει ραντάρ, υψηλής τεχνολογίας, στα μικρασιατικά παράλια, ώστε να έχει τη δυνατότητα επόπτευσης σε όλο το Αιγαίο. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μερίδα του τουρκικού τύπου, που αναφέρεται στις προσπάθειες των τουρκικών κυβερνήσεων για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" υπογραμμίζει ότι το "σχέδιο Μακρού Ορίζοντα", που αφορά την εγκατάσταση του ραντάρ, " βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από το 1991, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί". Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι στόχος του σχεδίου είναι η έγκαιρη και ταχύτατη διαπίστωση των δραστηριοτήτων της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο.

Στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης. Οι εξετάσεις έγιναν χωρίς προβλήματα, παρά το γεγονός ότι, αμέσως μετά τη μετάδοση των θεμάτων, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε διευκρινιστική παρατήρηση όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση. Bατά αλλά πολλά χαρακτήρισε τα θέματα της Πολιτικής Οικονομίας, η πλειοψηφία των υποψηφίων. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Άγγελος Ζησιμόπουλος, η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων έδωσε σήμερα διευκρινίσεις για την ασάφεια στα χθεσινά θέματα της φυσικής, μαθήματος στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των δύο πρώτων δεσμών.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την επίθεση που δέχτηκε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο φοιτητής, Δημήτρης Κουσουρής, άσκησε το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Η δίωξη ασκήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και σύσταση συμμορίας. Ανακοίνωση του Συνασπισμού επισημαίνει ότι τα τελευταία κρούσματα επιβάλλουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ερευνήσει εξαντλητικά για τη διαπλοκή φασιστικών οργανώσεων με μηχανισμούς παρανομίας μέσα στα σώματα ασφαλείας.

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή καταδικάστηκε σήμερα ο πυροσβέστης που ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο, το περασμένο Σάββατο.

Αναβλήθηκε τελικά στη Μυτιλήνη η δίκη της 12χρονης που επρόκειτο να οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι οδηγούσε ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων. Σε ξεχωριστή δίκη παραπέμφθηκε ο οδηγός λεωφορείου που είχε χτυπήσει τη 12χρονη.

Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη", σχετικά με την επαπειλούμενη μείωση, όπως η εφημερίδα αναφέρει, και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Στο μεταξύ σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, χαρακτήρισε ανακριβές το δημοσίευμα της εφημερίδας και πρόσθεσε ότι εμπράκτως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στηρίζουν τόσο το Θεσμό του ΣΑΕ, όσο και τη Θεσσαλονίκη ως μόνιμη έδρα του Θεσμού.

Κινητικότητα γύρω από την υπόθεση της Κεντροαριστεράς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Τρεις Κινήσεις που ασχολούνται με την Κεντροαριστερά ("ΟΠΕΚ", "ΔΙΚΤΥΟ", "ΠΟΛΙΤΕΙΑ") προχώρησαν στην έκδοση κοινής διακήρυξης και σχεδιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων για την προώθηση της συνεργασίας τους και με άλλους φορείς. Η κινητικότητα αυτή αντιστοιχεί σε πραγματικές διαθέσεις και δυνάμεις στην κοινωνία, υπογραμμίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εμπλακεί η Αλβανία σε πόλεμο με τη Γιουγκοσλαβία εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και νέα έκκληση στο ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης, απηύθυνε στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο. Στο μεταξύ, σήμερα η Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε τις δυτικές χώρες και τα Τίρανα ότι υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες του απελευθερωτικού στρατού.

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος Γέλτσιν στο ρωσικό κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν εγκρίνει το ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θα το προωθήσει με άλλα μέσα. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει καιρό για χάσιμο όσον αφορά στην προώθηση των αυστηρών οικονομικών μέτρων τα οποία πρόκειται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις οικονομικές αγορές και να πείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Η κλήρωση του 7ου επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 που διοργανώνει ο ΕΣΑΚΕ έγινε το μεσημέρι. Με ντέρμπι θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ στις 19 Σεπτεμβρίου, αφού η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη θα γίνει την 5η αγωνιστική, ενώ την επομένη 6η, ο Παναθηναϊκός, που για τις πρώτες έξι αγωνιστικές είναι τιμωρημένος λόγω επεισοδίων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ.

Ζεστό καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και παροδικές καταιγίδες στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 37 βαθμούς, στο Ιόνιο από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 23 June 1998 - 16:05:09 UTC