Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 16/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

Μάχη δίνει η Ελλάδα στο Κάρντιφ για να μην υιοθετηθεί διάταξη του κειμένου συμπερασμάτων του συμβουλίου που χαιρετίζει την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

H παλλαϊκή άμυνα στο επίκεντρο της συνόδου της διαρκούς επιτροπής άμυνας και εξωτερικών της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Διδυμότειχο.

Ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Αναβλήθηκε για αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης των αγωγών της διοίκησης της Ιονικής τράπεζας κατά της απεργίας των εργαζομένων.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία Αμερικανών πανεπιστημιακών.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα συλληφθέντες στα επεισόδια κατά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ.

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας για τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα".

Συνέντευξη του υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης Χρήστου Κοσκινά - Αντίδραση Δέντσορα για τον τρόπο επιλογής.

Ανάπτυξη της βιογενετικής επιστήμης ζήτησε ο ευρωβουλευτής Α. Τρακατέλλης.

Κ. Μπριλ: Η Ουάσιγκτον εργάζεται για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Γιέλτσιν: Επιτυχημένο το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Μιλόσεβιτς.

Βόλεϊ γυναικών: Αύριο στις Σέρρες Ελλάδα - Φινλανδία

Σημαντική άνοδο 3,81% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους.

Σχεδόν αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Μάχη δίνει η Ελλάδα στο Κάρντιφ προκειμένου να μην υιοθετηθεί διάταξη του κειμένου συμπερασμάτων του συμβουλίου που χαιρετίζει την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Στο κείμενο συμπερασμάτων που συζητείται στη σύνοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την προεδρία, την Επιτροπή και τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να συνεχίσουν το στόχο του εναρμονισμού της τουρκικής νομοθεσίας και πράξης με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά από την Επιτροπή να αναφέρει στο επόμενο συμβούλιο σύνδεσης κάθε πρόοδο που έχει γίνει, όπως συμβαίνει με τις προς ένταξη χώρες. Εξάλλου, στο σχέδιο συμπερασμάτων το Συμβούλιο χαιρετίζει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας που άρχισε με την Κύπρο στις 30 Μαρτίου.

H παλλαϊκή άμυνα αποτέλεσε κύριο αντικείμενο συζήτησης στη σύνοδο της διαρκούς επιτροπής άμυνας και εξωτερικών της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Διδυμότειχο, κεκλεισμένων των θυρών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αύριο λαμβάνει χώρα στη Βουλή η συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο, η συνάντηση του Διδυμοτείχου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει τόσο την πολιτική προστασία, όσο και την πολιτική άμυνα και συγχρόνως ενισχύει συνολικά την ικανότητα του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει, οργανωμένα, προβλήματα κάθε είδους. Στο θέμα της παλλαϊκής άμυνας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής, Λευτέρης Βερυβάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο ελληνισμός εξακολουθεί να δίνει και να κερδίζει μάχες, για τις οποίες βασίζεται -κατά κύριο λόγο- στα στρατευμένα παιδιά του και στους ακρίτες του. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνόδου και τόνισε ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό του ακριτικού λαού.

Ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος όμως έκανε λόγο και για μεμονωμένες περιπτώσεις ματαιώσεων πτήσεων που οφείλονται σε εσωτερικά ζητήματα της επιχείρησης. Η διοίκηση της Ολυμπιακής θα παραδώσει στο τέλος του μήνα στον κ. Μαντέλη την πρώτη έκθεση για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης. Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε εξάλλου μέτρα για την εύκολη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στις αστικές συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια.

Αναβλήθηκε για αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης των αγωγών της διοίκησης της Ιονικής τράπεζας κατά της απεργίας των εργαζομένων που γίνεται υπό την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή οπότε θα γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία Αμερικανών πανεπιστημιακών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ ανακοινώθηκε η δημιουργία, εκ μέρους του πανεπιστημίου Νταφτς των ΗΠΑ, κέντρου μελετών για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδρύματος ερευνών με την επωνυμία "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

Ελεύθεροι αφέθηκαν το απόγευμα, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι εννέα συλληφθέντες στα επεισόδια κατά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, γενικού γραμματέα υπουργείου Τύπου, Νίκου Αθανασάκη καταδίκασε τη χθεσινή επίθεση εναντίον του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Τσούλια. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης χαρακτήρισε τόσο τη χθεσινή επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ, όσο και την παλαιότερη επίθεση κατά του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Κουτσούκου, ως φαινόμενα απαράδεκτα, φαινόμενα που εισάγουν τον χουλιγκανισμό στους κοινωνικούς αγώνες και δεν μπορούν να είναι ανεκτά από κανέναν.

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας για τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", μετά από καταγγελίες που περιέχονται σε σχετικά δημοσιεύματα τεσσάρων εφημερίδων. Αναφερόμενος στο θέμα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, τόνισε ότι ο εισαγγελέας ενήργησε σύμφωνα με το νόμο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία.

Την πρώτη του συνέντευξη έδωσε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Χρήστος Κοσκινάς, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές Παναγιώτης Δέντσορας εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διαδικασία επιλογής του κ. Κοσκινά και για το περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας από τη Νέα Δημοκρατία. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής αντίληψης δίνουν τη δυνατότητα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην ανάδειξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του νομού Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Κοσκινάς.

Την ανάπτυξη της επιστήμης της Βιογενετικής σε συνθήκες ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον ζητούν με εκθέσεις τους οι ευρωβουλευτές καθηγητές Αντώνης Τρακατέλλης και Αλέν Πομπιντού. Οπως είπε στην διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τρακατέλλης, "στόχος μας είναι η πραγματική και σταθερή ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και γι' αυτό πρέπει να προληφθεί το ενδεχόμενο να της δοθεί "κακό όνομα" από ένα λάθος, τη στιγμή που οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, εφόσον το πεδίο της απλώνεται ταχύτατα".

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εργάζεται τόσο για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, όσο και για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ.Μπρίλ ανέφερε ακόμη ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Ο Αμερικανός πρέσβης διαφώνησε με την άποψη ότι οι αμερικανικές προσπάθειες βρίσκονται σε αδράνεια, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μία πολυδιάστατη διπλωματία, που ασχολείται με πολλαπλά θέματα τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους.

Επιτυχημένο χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε με το Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος συμφώνησε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ, όπως μεταδίδουν αλβανικές πηγές, οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα χωριά Σμόλιτσα, Μορίνα και Γιούνικ.

Τη Φινλανδία αντιμετωπίζει αύριο το απόγευμα στο γήπεδο των Σερρών η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των γυναικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στο μεταξύ, αναχώρησαν για το Τορόντο του Καναδά, οι δύο ελληνίδες αθλήτριες, Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή, οι οποίες θα πάρουν μέρος στους προκριματικούς αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος Μπιτς Βόλεϊ.

Με άνοδο 3,81% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.373,66 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 53, 491 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σχεδόν αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το απόγευμα υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις με βροχές μικρής διάρκειας στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 34 βαθμούς και στα νησιά από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 16 June 1998 - 17:05:08 UTC