Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/06/1998 (MΠΕ)

Σήμερα το πρωί αρχίζει στο Κάρντιφ, η καθοριστικής σημασίας Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία και θα υποβληθούν οι προτάσεις για την ατζέντα 2000, που θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς από αυτές, θα εξαρτηθεί το ύψος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας, από το 2000 έως το 2006. Ανακατανέμονται επίσης, οι χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Σαντέρ, στις οποίες σημαντικό βαθμό καταλαμβάνει και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Η αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, σε πολλά προϊόντα μεταξύ των οποίων τα γαλακτοκομικά, τα σιτηρά, ο καπνός και το κρέας, θα κριθούν στο Κάρντιφ. Οι ηγέτες της Ε.Ε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου θα εγκρίνουν αποφάσεις -για πρώτη φορά- σε πολυετή εθνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η απασχόληση. Παράλληλα, θα παρθούν αποφάσεις για οριακά ζητήματα που αφορούν θεσμικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοιχείο που καθιστά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Στο μεταξύ, η βρετανική προεδρία αναμένεται να θέσει το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., ενώ η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις διακηρυγμένες θέσεις της, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ, το Σάββατο, στο Λονδίνο.

Αυξημένη ήταν χθες η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο, χωρίς ωστόσο, να λείψουν τα επεισόδια. Υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των αδιόριστων εκπαιδευτικών η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ θα οργανωθούν συλλαλητήρια.

24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Ιονική, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Σήμερα, θα συνεδριάσει και η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ, με θέμα τις ποινικοποιήσεις των απεργιών.

Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία των εθνικών θεμάτων και τις προκλήσεις, στις οποίες πρέπει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει, διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στη "Βουλή των Εφήβων", κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Την ιδιαίτερη ανησυχία τους, εξέφρασαν κυρίως μαθητές που κατάγονται από ακριτικές περιοχές, ενώ οι υπόλοιποι τους δήλωσαν την συμπαράστασή τους. Σήμερα, θα συνέλθει η Ολομέλεια της "Βουλής των Εφήβων". Σημειώνεται ότι από τους 300 "έφηβους βουλευτές", 228 προέρχονται από τις εκλογικές περιφέρειες που ανήκουν στα σχολεία τους, ενώ οι υπόλοιποι 12 "επικρατείας" προέρχονται από τεχνικές επαγγελματικές σχολές, εσπερινά λύκεια και ειδικά σχολεία.

Τον Χρήστο Κοσκινά, πρώην βουλευτή και υπουργό Γεωργίας, θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης. Η στήριξη της υποψηφιότητας Κοσκινά ανακοινώθηκε απίσημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιστορική, είναι η συνάντηση που πραγματοποιούν στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ο οποίος έφτασε το Σάββατο, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πατρών, Κορίνθου, Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως,Ιερισσού, Σερρών, Κίτρους και Βεροίας. Σήμερα, είναι η πιό σημαντική μέρα, καθώς οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, στη διάρκεια τρίωρης συνάντησής τους στο Φανάρι, θα προσπαθήσουν να σκορπίσουν τα όποια σύννεφα υπήρξαν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, ενισχύοντας το πνεύμα της ενότητας και της κοινής πορείας.

"Ο απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου - 300.000 στρατιώτες". Υπό τον τίτλο αυτό η καθημερινή εφημερίδα "Κόχα Γιον" δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο το οποίο αναφέρεται σε δημοσίευση της καθημερινής εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου "Μπούικου", που υποστηρίζει τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό "ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου τώρα έχει 30.000 μέλη, άλλα είναι σε θέση να εξοπλίσει άλλα 300.000".

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην Αλβανία, όπου και συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον ομόλογό του, Φατός Νάνο, καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ανέπτυξαν θέματα διμερούς συνεργασίας και κυρίως την προοπτική ενδυνάμωσης των σχέσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Σε συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς για αλλαγή του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και αντικατάσταση του από μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), αναφέρθηκαν εφημερίδες του Βελιγραδίου. Η εφημερίδα "Γκλας Γιάβνοστι" έγραψε ότι το DPS εκτός από την πρωθυπουργική θέση θα έχει και επτά έως οκτώ υπουργικές θέσεις εκ των οποίων η μία θα παραχωρηθεί στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα.

Σε παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο της Τουλούζ για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ η Αργεντινή κέρδισε 1-0 την Ιαπωνία χάρη σε ένα γκολ του Μπατιστούτα στο 29' λεπτό και πήρε το προβάδισμα για πρόκριση στους 16 του θεσμού. Στον αγώνα που έγινε στην πόλη Σεντ Ετιέν, αν και δυσκολεύτηκε, η Γιουγκοσλαβία κέρδισε τελικά το Ιράν με σκορ 1-0 σε παιχνίδι για τον 6ο όμιλο του 16ου Παγκοσμίου Κυπέλλου του Ποδοσφαίρου.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17-29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 15 June 1998 - 5:40:12 UTC