Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 05/06/1998 (MΠΕ)

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα που βοηθά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και προωθεί τις οικονομικές σχέσεις, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου που υπογράφηκε το μεσημέρι στη Γιάλτα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο ΟΟΣΕΠ μετατρέπεται σε επίσημο περιφερειακό οικονομικό οργανισμό, αλλά παράλληλα προωθεί τη συνεργασία βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΕΠ που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει ήδη μεσολαβήσει για την παρουσία της Κοινότητας στο χώρο και θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης είχε επαφές με ηγέτες άλλων χωρών ενώ συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι δεν επιζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον κ. Ντεμιρέλ, ούτε εκείνος μαζί του, αλλά στο πλαίσιο των επαφών που υπήρξαν στη σύνοδο κορυφής μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στην ολιγόλεπτη αυτή συνομιλία τέθηκαν τα ζητήματα της συνόδου, ενώ ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ειρήνης στην περιοχή και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι δεν επρόκειτο για συνάντηση αλλά για πολύ σύντομο χαιρετισμό.

Θετική χαρακτήρισε την αναγγελία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα για το σεβασμό του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ εκ μέρους της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Μάλτας, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία για την τήρηση του μνημονίου θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα. Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την πρόταση Σολάνα για μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σημείωσε όμως ότι η πρόταση αυτή δεν είναι αρκετή από μόνη της καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ.

Στο 5,3%, το ανώτατο όριο για τη χρονιά, έκλεισε ο πληθωρισμός το Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στο ίδιο ποσοστό είχε κλείσει ο πληθωρισμός και τον Απρίλιο. Η άνοδος αυτή είχε αποδοθεί στην υποτίμηση της δραχμής. Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Για παρελκυστική τακτική που ακολουθεί ένα μικρό τμήμα του συνδικαλιστικού τομέα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιονική. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η τακτική αυτή αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Ιονικής Τράπεζας και των εργαζομένων και κάλεσε τους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Πάντως η απεργία στην Ιονική θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία από τη ΓΣΕΕ και με την ψήφο δύο μελών της ΠΑΣΚΕ, προκαλώντας ρήγμα στη συνδικαλιστική παράταξη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για συγκυριακή ανατροπή των συσχετισμών και εκτίμησε ότι η κάλυψη στην απεργία δε θα επεκταθεί πέραν την Τετάρτης.

Η πρόταση για το έργο κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα ήταν η πλέον συμφέρουσα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το αίτημα που κατέθεσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε άριστους τους χειρισμούς της υπουργού Ανάπτυξης.

Αναρτήθηκαν σήμερα στις νομαρχίες όλης της χώρας οι κατάλογοι με τα εξεταστικά κέντρα στα οποία θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Οι εξετάσεις θα γίνουν από τις 12 μέχρι 15 Ιουνίου.

Την προφυλάκιση του αστυφύλακα των ΜΑΤ Θανάση Αγγελάκη και του συνεργού του Χαράλαμπου Χριστόπουλου αποφάσισε η 16η Τακτική Ανακρίτρια, για τη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Γουδί. Ο συνεργός τους Κωνσταντίνος Κολαρίκος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι η σημερινή και η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) έδωσε στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου με θέμα "Αειφόρος κατανάλωση: Η λύση για το μέλλον". Ο ειδικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, σε θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος, Παναγιώτης Γουλιέλμος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν πρέπει να καταναλώνουμε από το "κεφάλαιο" της γης, αλλά από τους "τόκους" της". Στη συνέντευξη τύπου δόθηκαν συμβουλές προς τους καταναλωτές, ώστε η συμπεριφορά τους να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Πρόγραμμα νομικής βοήθειας σε παλιννοστούντες ομογενείς θέτει σε εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει τη προκαταρκτική εργασία υλοποίησης του προγράμματος νομικής βοήθειας στους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν έρθει ως πρόσφυγες για μόνιμη εγκατάσταση στο νομό Θεσσαλονίκης. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η ενημέρωση για την ελληνική νομοθεσία και τα δικαιώματά τους, την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και τη μείωση της εγκληματικότητας που παρατηρείται στις τάξεις τους λόγω άγνοιας της ελληνικής νομοθεσίας.

Tα αλβανικά κρατικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης επικρότησαν την απόφαση της αντιπροσωπείας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να μην προσέλθει στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τη σερβική πλευρά. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε δηλώσεις του στο αγγλικό πρακτορείο Reuters, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ να πάρουν μία απόφαση, που θα θέσει τέλος στις επιχειρήσεις εθνικής εκκαθάρισης, που έχει ξεκινήσει το καθεστώς του Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο. Οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα συζητηθεί στην διυπουργική σύνοδο της ομάδας επαφής στο Λονδίνο.

Στη σταθεροποίηση της οικονομικής αγοράς, αφιέρωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ολόκληρο το μήνυμα που απηύθυνε στους Ρώσους πολίτες, από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Γιέλτσιν ανακοίνωσε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι αυστηρή και χαρακτήρισε βασικό καθήκον της κυβέρνησης Κιριένκο την ανακοπή της πορείας προς τη χρεοκοπία χρησιμοποιώντας ως μοχλό τη σωστή κατανομή των εσόδων του προϋπολογισμού.

Με μικρές απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στην Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 0,17% και διαμορφώθηκε στις 2.562,22 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 52,3 δισ. δραχμές.

Βόρειοι ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο. Ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί 17 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 June 1998 - 17:40:11 UTC