Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 02/06/1998 (MΠΕ)

Άρχισε το απόγευμα διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης, των συνδικαλιστών και των εργαζομένων στην Ιονική για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Οι υπάλληλοι της Ιονικής προσήλθαν στο διάλογο με τις γνωστές τους θέσεις για συγχώνευση της τράπεζας με την Εμπορική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την πώληση της Ιονικής. Την απόφαση για την πώληση της τράπεζας επανέλαβε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην Ιονική οδηγούνται ως πρόβατα στη σφαγή με τη συνενοχή των συνδικαλιστών. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Πρωτοδικείο η εκδίκαση της αγωγής της διοίκησης της Ιονικής εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απόφαση είναι πιθανόν να εκδοθεί αύριο. Εξάλλου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, απόψε στη Βουλή, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ΟΝΕ που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών του για τον Έλληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι ο κ. Παπουτσής υπερέβη τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινείται και πρόσθεσε ότι η αναφορά του στην "αισθητική" και το "ήθος" του κ Πάγκαλου είναι ανεπιτυχής και ανεπίτρεπτη.

Με τον ομόλογό του Άκη Τσοχατζόπουλο συναντάται στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, με αντικείμενο την κοινή αμυντική πορεία των δύο χωρών. Στη συνέχεια ο κ. Ομήρου θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Αλέν Ρικάρ. Το πρωί ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία υπογράμμισε ότι δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση το κυριαρχικό δικαίωμα της άμυνας της Κύπρου, μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στα βρετανικά δημοσιεύματα για τους πυραύλους S -300, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια εκβιασμού της κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και ενέργειες για να πληγεί η οικονομία του τόπου. "Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια είναι ενορχηστρωμένη, όμως δε θα περάσει", είπε ο κ. Ομήρου.

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν θέματα τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση ορίου εκλογικών δαπανών ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τους ετεροδημότες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλέον όριο εκλογικών δαπανών και προεκλογικής συμπεριφοράς για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μετά από συνεννόηση με τους φορείς της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που άρχισε σήμερα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου ότι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, αποδέχτηκε τη σταδιακή μετάβαση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των οικονομικών της εκκλησίας, ενώ το σχετικό πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς αστικά λεωφορεία έμεινε η Θεσσαλονίκη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Νέα στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνει από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου ο σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στις φετινές εκδηλώσεις για τον Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δώσει προτεραιότητα σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα αναφέρεται στα ελληνικά παράκτια και υποθαλάσσια οικοσυστήματα και η δεύτερη στον εθνικό σχεδιασμό και τα εναλλακτικά προγράμματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στον Καναδά. Ο Πατριάρχης αναχώρησε από το Μόντρεαλ ενώ πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη θα έχει σύντομη στάση στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.

Εκατομμύρια αναψυκτικά και μεταλλικά νερά σε κουτιά και φιάλες αποσύρθηκαν από τη βρετανική αγορά, μετά από εργαστηριακές έρευνες που κατέδειξαν ότι το ανθρακικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους περιείχε ίχνη της καρκινογόνου χημικής ουσίας, βενζόλιο. Τα αναψυκτικά, σύμφωνα με τα αποδεκτά πρότυπα, δεν πρέπει να περιέχουν καθόλου βενζόλιο.

Νέο κύμα βίας ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο, δημιουργώντας κλίμα πανικού στους κατοίκους της σερβικής αυτής επαρχίας. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ το πρώτο μαζικό κύμα προσφύγων Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο κατέφυγε στην Αλβανία. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 45 Αλβανοί, σε συγκρούσεις στην περιοχή μεταξύ Τζακοβίτσα - Πετς και της Ντέτσανε.

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει, ότι τμήμα του χρυσού που άρπαξαν οι Ναζί από τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ρευστοποιήθηκε στην Τουρκία και ζητά από τη χώρα να επιστρέψει το ποσό στους δικαιούχους με τη σημερινή του αξία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εκείνη την εποχή η Γερμανία μέσω δύο τραπεζών της που βρισκόταν στην Ελβετία και την Τουρκία ρευστοποίησε χρυσό αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σημερινή αξία του χρυσού αυτού ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Με στόχο να αποτραπούν τα επεισόδια στα γήπεδα του μπάσκετ τη νέα περίοδο, αλλά και να βελτιωθεί το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες της Α1, πραγματοποιείται αύριο στις 5 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, σύσκεψη που συγκάλεσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η αυτοματοποίηση στην επιβολή και εφαρμογή των ποινών, η θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων και η αναπροσαρμογή στις συνθήκες τηλεοπτικής κάλυψης.

Ο Γιουγκοσλάβος, Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς, θα είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Με ανακοίνωση της η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ έκανε γνωστή την απόφασή της, να προσλάβει στον πάγκο της "Ενωσης" τον 50χρονο τεχνικό, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την απάντηση του Γερμανού, Γιόακιμ Λεβ.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου, του Μουντιάλ. Τριάντα δύο χώρες, μοιρασμένες σε οκτώ ομίλους, θα ριχτούν στη μάχη του 16ου παγκοσμίου κυπέλλου, που θα φιλοξενήσει η Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου.

Μικρή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 June 1998 - 16:05:26 UTC