Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 01/06/1998 (MΠΕ)

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι η σωστή και δε θα υποθηκευτεί το μέλλον του τόπου για το πολιτικό κόστος. Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι κατά την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, με τους υπάρχοντες όρους και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η διαδικασία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας θα γίνει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο και θα έχει τον χαρακτήρα διαγωνισμού. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμη να συζητήσει με τους εργαζόμενους της Ιονικής αλλά και με τη ΓΣΕΕ και την ΟΤΟΕ για όλα τα επιμέρους θέματα. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα, μέσα στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα ώστε να μην υπάρξουν χρονοτριβές και να προχωρήσει η εξυγίανση της τράπεζας. Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση από όλα τα στελέχη του κόμματος ώστε να κερδίσει η κυβέρνηση τη μάχη για την επιτυχία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πρόταση για την ενιαία έκφραση κόμματος, κυβέρνησης και συνδικαλιστών, που θα βασίζεται σε μια νέα στρατηγική συμφωνία με στόχο την ενότητα παρουσιάστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση του συνδικαλιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ και μελών του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Σκανδαλίδη. Το Εκτελεστικό Γραφείο ζήτησε από τους συνδικαλιστές τη στήριξη της πολιτικής για τις μετοχοποιήσεις. Στο μεταξύ, ο Έλληνας Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" τονίζει ότι δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά παρατηρεί πως δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Σημειώνει ότι δεν γίνεται εκσυγχρονισμός με τα ΜΑΤ και μιλά για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία που δεν πρέπει να περιορίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επισκέφθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Πολιτισμού Βάλτερ Βεντρόνι. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκε η πορεία και το μέλλον των δυνάμεων της κεντροαριστεράς αλλά και η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τη δημιουργία ενός φόρουμ κεντροαριστερών δυνάμεων. Νωρίτερα ο κ. Βεντρόνι συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα ελληνοϊταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Την αντίδραση της Κυπριακής και της Ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Σάντεϊ Τάιμς", που κάνει λόγο για "θερμό επεισόδιο" στην Κύπρο, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 και αναφέρει ότι η Βρετανία ετοιμάζει αερογέφυρα για την απομάκρυνση Βρετανών τουριστών και συνταξιούχων από την Κύπρο, σε περίπτωση πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αποδοκίμασε το δημοσίευμα και ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο θα ζητήσει εξηγήσεις από το Foreign Office. Για απαράδεκτη πρακτική που υπονομεύει την ειρήνη στην Κύπρο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης.

Τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χρυσόστομος. Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο κ. Χρυσόστομος έχει γνώση της διεθνούς κατάστασης. Οι δύο άντρες δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι καθιερώνεται μια στενή συνεργασία για τον συντονισμό των προσπαθειών τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά το πρόγραμμα επιτάχυνσης των πιο αντιλαϊκών μέτρων, επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε πανελλαδική σύσκεψη του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. "Την άλλη μέρα από τις εκλογές πρέπει να μετράει λιγότερους κυβερνητικούς δημάρχους και νομάρχες", είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση έχει προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές, λέγοντας ότι θα φανεί αν ο λαός εγκρίνει την πολιτική της. Ανάλογη λοιπόν πρέπει να είναι και η λαϊκή απάντηση".

Την ανάγκη κοινών προσπαθειών και παρεμβάσεων, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε χώρο διαλόγου, συνεργασίας και ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της Μεσογείου που γίνεται στο Παλέρμο της Ιταλίας. Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε ακόμη την εγκαθίδρυση ενός δικτύου συνεργασίας για την ανταλλαγή και αξιοποίηση των νομοθετικών εμπειριών των κοινοβουλίων.

Περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι θα κάνουν φέτος διακοπές με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Η πρόεδρος του οργανισμού, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, υπογράμμισε ότι όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα οργανωμένων διακοπών, θα πρέπει να δηλώσουν από σήμερα την ημερομηνία και τον τόπο στον οποίο επιθυμούν να μεταβούν. Για να δηλώσουν συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε στα δέκα γραφεία του οργανισμού που λειτουργούν στη χώρα.

Για επίδειξη κακίας απέναντι στο νομό Θεσσαλονίκης, σε ότι αφορά ζητήματα περιβάλλοντος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου των ΝΟΔΕ νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Δημήτρης Βουδούρης, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την εβδομάδα για την προστασία του περιβάλλοντος που οργανώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μισό δάσος του Σέιχ-Σου κάηκε, με το Θερμαϊκό δεν γίνεται τίποτε, ενώ υπάρχουν προβλήματα με το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της Θεσσαλονίκης και την προστασία των βιοτόπων, είπε ο κ. Βουδούρης.

Έκκληση για την ενίσχυση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων Κέντρων Ελληνικών Σπουδών, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεολληνικών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ της Νέας Υόρκης. Αναφέρθηκε δε στο σημαντικό ρόλο του Oικουμενικού Πατριαρχείου στην ζωή των ορθοδόξων των ΗΠΑ.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα η νέα, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση των αντιπροσωπειών Πρίστινας και Βελιγραδίου. Στο μεταξύ, δύο νεκροί αστυνομικοί είναι ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και ομάδων αλβανοφώνων, στην περιοχή της Ντρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο. Εξάλλου, άλλοι τρεις Σέρβοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης, την Παρασκευή, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Μόρινα, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία.

Πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται αύριο, κυρίως στα βόρεια τις απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 31 βαθμούς και στα νησιά από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις με πιθανή βροχή το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 June 1998 - 17:05:12 UTC