Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 29/05/1998 (MΠΕ)

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ με τους Θόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Σημίτη-Γιλμαζ κατά τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, στις 4 και 5 Ιουνίου στην Κριμαία.

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν κατά τη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα. Παράλληλα εξουσιοδότησαν το προεδρείο του Συλλόγου για να προτείνει στην ΟΤΟΕ 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς και την κίνηση των διαδικασιών για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Ιονικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και θα μεταχειριστεί κάθε νόμιμο μέτρο ώστε να λειτουργήσει η Ιονική Τράπεζα.

Στο μεταξύ, έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της Ιονικής έχει εκφράσει η Τράπεζα Πίστεως, που ενδιαφέρεται για το πακέτο μετοχών του 51%.

Ημέρα ταλαιπωρίας για το κοινό της θεσσαλονίκης η σημερινή, καθώς τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 8:30 το πρωί και από τις 8:30 το βράδυ, μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας ολοκληρώνει σήμερα, την επίσκεψη του στη χώρα μας. Ο Χουάν Καρλος και η σύζυγος του Σοφία, βρίσκονται από χθες στη Θεσσαλονίκη όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης, επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο και παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Αρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα το πρωί στο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ασπασίδης, κατά του καθηγητή, Γ. Μπαμπινιώτη και των εκπροσώπων του "Κέντρου Λεξικολογίας" διαμαρτυρόμενος για συμπληρωματική ερμηνεία που δίνεται στο λήμμα "Βούλγαρος" από το νέο λεξικό.

Περισσότερες από 30.000 καταγγελίες καταναλωτών έχουν καταγράψει, το πρώτο πεντάμηνο του 1998, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΓΟΚΕ). Οι περισσότερες αφορούν στο λιανικό εμπόριο (νοθευμένα, ακατάλληλα τρόφιμα, ελλείψεις προϊόντων, διαφορές τιμών, υψηλές τιμές κλπ.), τις πωλήσεις από απόσταση, τις τραπεζικές υπηρεσίες (πιστωτικές κάρτες), τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, τη ΔΕΗ, τα συνεργεία και τα διαρκή προϊόντα.

Ανέκαμψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 2549,07 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,03%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν ότι η εικόνα της αγοράς επηρεάσθηκε από την προχθεσινή ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη στην αγορά της Ν. Υόρκης.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να περάσει μέσα από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Σεργκέι Λίνγκ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. "Για να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία να περνάει μέσα από την πορεία των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και να τηρείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας.

Το Ιράκ καταδίκασε την "νέα εισβολή" της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του, ενώ ο ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα διανομής τροφίμων εμποδίστηκε από τις συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του ΝΑΤΟ να τοποθετήσει στρατό στα σύνορα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, προκειμένου να εμποδίσει τη διεύρυνση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε η αλβανική κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, τόνισε πως η απόφαση αυτή δείχνει την προσήλωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην προσπάθεια να αποτραπεί επιδείνωση της κατάστασης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για επανάληψη της δίκης κατά του Κρίστερ Πέτερσον, ως δολοφόνου του Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε. Ο Πέτερσον είχε καταδικασθεί το 1989 πρωτοδίκως ως δολοφόνος του Πάλμε, αλλά αθωώθηκε το ίδιο έτος από το εφετείο. Η αίτηση του εισαγγελέα για επανάληψη της δίκης στηριζόταν σε νέες μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων, αλλά τα στοιχεία δε θεωρήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυρά για επανάληψη της δίκης.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 29 May 1998 - 5:40:06 UTC