Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 22/05/1998 (MΠΕ)

Σε θετική πορεία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ετήσια έκθεση του, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών με την είσοδο της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ προτρέπει προς τη συνέχιση των προσπαθειών.

Οι απεργοί της Ιονικής Τράπεζας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά την προσφυγή της διοίκησης, στα δικαστήρια. Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιήσουν πορεία με τα αυτοκίνητα τους, στο κέντρο της Αθήνας.

Μια νέα παρτίδα με 446.793 εκκαθαριστικά σημειώματα στέλνει η εφορεία σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων, εντός των προσεχών ημερών.

Αναβάλλεται τελικά το συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς δεν μπορεί να εκφραστεί κοινή θέση των 15, επί της πρότασης της βρετανικής προεδρίας, που διαχώριζε το οικονομικό από το πολιτικό σκέλος. Στο μεταξύ, η αμερικανική διπλωματία επιβεβαιώνει συνάντηση μεταξύ της Μαντλίν Ολμπράιτ και του Ισμαήλ Τζεμ την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο.

Ημέρα ταλαιπωρίας η σημερινή για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα μέχρι της 8:30 το πρωί, ενώ δεύτερη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30 το βράδυ, μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Είκοσι δύο πολεμικά όπλα, τύπου "Καλάσνικοφ", γεμιστήρες και φυσίγγια επιχείρησαν να μεταφέρουν από την Αλβανία δύο άτομα ελληνικής καταγωγής που συνελήφθησαν σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Καστοριάς. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γιαννόπουλο, 54 χρονών, άνεργο από την Αθήνα και το 49χρονο χειριστή μηχανημάτων, Δημήτρη Καλογεράκη, από την Κρήτη, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Εμπορεύματα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών "σήκωναν" από την αγορά της Θεσσαλονίκης με πλαστές πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών μέλη βουλγαρο- ιταλικής σπείρας, τα οποία καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών και 8 ετών τους Βούλγαρους υπηκόους Κιρίλοφ Βλάντιμιρ και Ογκνιάν Γκουγκούντκοφ, ενώ ο Ιταλός συνεργάτης τους Έντζο Γκρίνι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών.

Θετικά κρίνουν την υποτίμηση της δραχμής το 63% των βορειοελλαδικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Ωστόσο, το 59% εκτιμούν ότι η θέση τους δε βελτιώθηκε μετά τη διορθωτική αυτή κίνηση, υποδεικνύοντας ως καλύτερη επιλογή το μέτρο διολίσθησης, που είναι και η πάγια θέση του αναφερόμενου επαγγελματικού φορέα.

Με κέρδη τα οποία οδήγησαν τον γενικό δείκτη τιμών στις 2573,98 μονάδες έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 62,299 δισ. δρχ., ένδειξη όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς ότι σημειώθηκαν κάποιες πράξεις από ξένους θεσμικούς επενδυτές ωστόσο οι περισσότεροι τίτλοι που συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελούν τίτλους περιφερειακούς.

Σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου και στελέχη Ινστιτούτων Μελετών θα έχει ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται ανεπίσημα την Ουάσιγκτον. Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τόμας Πίκερινγκ.

Την ελπίδα για εδραίωση, στο μέλλον, στενής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ εξέφρασε, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καράνταγι. Ο στρατηγός Καράνταγι, από την Αγία Πετρούπολη, που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στη Ρωσία, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η χώρα του θεωρεί ότι τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ θα χαρακτηρίζουν οι στενές επαφές και η συνεργασία, ενώ τόνισε πως η διεύρυνση του Οργανισμού προς τα ανατολικά δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.

Αρχίζουν σήμερα στην Πρίστινα οι συνομιλίες μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξέταση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και την εξεύρεση λύσης σε αυτό. Η έναρξη των συνομιλιών συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια το απόγευμα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 26 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις το απόγευμα αυξημένες με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 22 May 1998 - 5:40:13 UTC