Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 19/05/1998 (MΠΕ)

Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό η σημερινή, καθώς με εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αποδίδεται φόρος τιμής, στη Γενοκτονία των Ποντίων. Ωστόσο, η Τουρκία δια στόματος Ισμαήλ Τζεμ επανέρχεται και εξακολουθεί να αμφισβητεί την ελληνικότητα νησιών του Αιγαίου.

Προβλήματα αντιμετωπίζει το κοινό στις τράπεζες και στο χώρο της υγείας, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στην Ιονική, συνεχίζεται η απεργία διαρκείας για την πώληση της τράπεζας, ενώ σήμερα και αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα. Στο μεταξύ, τα ιατρεία του ΙΚΑ υπολειτουργούν, καθώς οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Περαιτέρω διευκρινήσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα δώσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κριτήρια για την κατάταξη των μαθητών στις σχολές θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, η επίδοση στα τεστ, αλλά και η βαθμολογία της Γ' Λυκείου στα δύο προαπαιτούμενα μαθήματα, για το επιστημονικό πεδίο του ενδιαφέροντος τους.

Xρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό ομόλογό του, Μπγιορν βον Σίντοφ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού όπως τόνισε σε δηλώσεις του, δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουν κοινά σημεία στρατηγικής, με την οποία προσεγγίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά την ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή που ανήκει. "Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είναι βέβαια διαφορετική. Εμείς έχουμε το "προνόμιο" να έχουμε τις περισσότερες εστίες κρίσης αυτής της περιοχής στη γειτονιά μας", επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι "η απάντηση που προωθούμε για την αντιμετώπιση των κρίσεων είναι η συγκρότηση θεσμών συλλογικής ασφάλειας που θα μπορούν να απαντήσουν αποφασιστικά σε κάθε αποσταθεροποιητική κρίση".

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ και γνωστοποίησε σε αυτόν, με επιστολή του, ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 Ιουνίου. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα, "Μιλλιέτ", τονίζοντας ακόμη ότι αν και δεν προβλέπεται διμερή συνάντηση των κ.κ. Πάγκαλου - Τζεμ, υπάρχει η πιθανότητα συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου.

Στα 64 δισ. δρχ. αναμένεται να φτάσουν, το 1998, οι πιστώσεις που θα εκταμιευτούν για έργα του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα, στο τέλος της χρονιάς, ο συνολικός βαθμός υλοποίησής του, για την περίοδο 1994-1999, να ξεπεράσει το 70% των συνολικών του δεσμεύσεων (788 εκατ. ECU). Στο μεταξύ, η Περιφέρεια έχει ήδη συντάξει "σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης 2000-2006", που θα αποτελέσει τη βάση για τη διεκδίκηση κονδυλίων από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

"Η προσπάθειά μας αυτή είναι μεγάλη και ιστορική γιατί πρώτη φορά συναντάται ο Οικουμενικός Ελληνισμός και ενώνει τη φωνή του και συσπειρώνεται κάτω από ένα κοινό σκοπό: Να δώσει τη βοήθειά του στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που σήμερα υποφέρει", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Έρανο για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που διοργανώνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στις 23 και 24 Μαίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Είκοσι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τη Λιβύη, θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν τον Μέγα Αλέξανδρο στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει από τις 27 ως τις 31 Μαΐου στη Βέροια η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ημαθίας.

"Κάθε άρνησή μας στη χρήση του συνταγματικού ονόματος, ή ακόμα και κάθε υποχώρηση στο γλωσσικό πρόβλημα με τη Βουλγαρία, άμεσα θα αυξάνει τις ορέξεις και τις εδαφικές βλέψεις ορισμένων γειτόνων και θα σημαίνει άμεσα απειλή κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων". Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τίτο Πέτκοφσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να ενημερώσει τη κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της πολυήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και τη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, Σοκόλ Τζόκα σε συνέντευξη τύπου. Αναφορικά με την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Τζόκα επανέλαβε την πάγια θέση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει την ίδρυση Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, μία δημοκρατία όπως εκείνη του Μαυροβουνίου.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 19 May 1998 - 5:40:12 UTC