Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 11/05/1998 (MΠΕ)

Αρχίζει σήμερα στη Ρόδο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμού του οποίου την προεδρεία έχει η Ελλάδα για αυτό το εξάμηνο. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν η κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και η πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία. Στη σύνοδο μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και των 28 χωρών της ΔΕΕ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα πάρει την πρέπουσα απάντηση στην περίπτωση που θέσει τις κατηγορίες ενίσχυσης του ΡΚΚ από την Ελλάδα, δήλωσε ο έλληνας υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κάλεσμα για την ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας, απηύθυναν οι οκτώ πιο αναπτυγμένες χώρες της γης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την ένταση που επικρατεί στην Κύπρο.

Την έντονη ανησυχία του για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, εάν εγκατασταθούν τελικά οι πύραυλοι S-300, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη "Καθημερινή". "Η ανησυχία είναι μεγάλη, γι' αυτό και κανείς από εμάς δε μπορεί να μειώσει τις προσπάθειες", τόνισε ο κ. Μίλερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι για την αποτροπή του ενδεχομένου αυτού, η Ουάσιγκτον μελετά την πρόταση Πάγκαλου για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, με αντάλλαγμα τη μη εγκατάσταση των πυραύλων: "Εργαζόμαστε πάνω σε κάποιες ιδέες από την πρόταση αυτή και ελπίζω να καταλήξουμε σε κάτι που να βγάζει κερδισμένες και τις δύο πλευρές". Ο Τόμας Μίλερ, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά, επέρριψε ξεκάθαρα την ευθύνη για την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του ιδίου στη Λευκωσία, στην τουρκική πλευρά.

" Η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 δεν είναι αυτοσκοπός και θα μπορούσε να αποτραπεί εάν υπήρχε συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή διαχρονικός διάλογος, που να οδηγούσε σε επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου.

Την ανάγκη να εργαστούν περισσότερο και ουσιαστικότερα οι μετανάστες ώστε να ορθοποδήσει η χώρα τους, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, σε συνάντηση που είχε, με μέλη της αλβανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Ο κ. Νάνο αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη χώρα, γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ξένη επένδυση. Παράλληλα με την εκκαθάριση και το κλείσιμο των παρατραπεζών, η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση και ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων για την επιστροφή χρημάτων από τις παρατράπεζες και για άλλα ζητήματα ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: "πρέπει να πειθαρχήσουμε την ανυπομονησία μας". Ο Κ. Νάνο ολοκλήρωσε χθες, την τριήμερη επίσκεψη του στην πόλη μας, που ήταν προσκεκλημένος του ΣΕΒΕ και επέστρεψε στα Τίρανα.

Κλειστές θα είναι σήμερα όλες οι τράπεζες της χώρας, μετά από σχετική απόφαση της ΟΤΟΕ που εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Την αντίθεσή τους στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, θα διαδηλώσουν εκ νέου στις 26 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας. Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θα εξεταστεί την Τετάρτη σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, αποκλείει και πάλι το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής τονίζοντας ότι τυχόν νέα υποτίμηση θα απέκλειε την ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Στην Αλβανία μετέβησαν χθες, οι δύο αμερικανοί απεσταλμένοι Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ύστερα από τη συνάντηση τους με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα και με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε 791,8 εκατομμύρια δολάρια ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, τον Απρίλιο τα κέρδη από τις εξαγωγές γιουγκοσλαβικών προϊόντων ανήλθαν σε 168,3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τις εισαγωγές ξένων προϊόντων στη χώρα δαπανήθηκαν 268,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα της τελικής φάσης του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι "πράσινοι" κέρδισαν στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 63- 55 και προηγούνται 1-0 στις νίκες. Ο πρωταθλητής θα αναδειχτεί στα τρία νικηφόρα παιχνίδια.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και σήμερα με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και βροχές-καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 11 May 1998 - 5:40:10 UTC