Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 08/05/1998 (MΠΕ)

Εντολή στα κυβερνητικά στελέχη για καθημερινές εξορμήσεις στην επαρχία το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι τις 15 Ιουλίου έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέλη της κυβέρνησης στις εξορμήσεις αυτές θα επιλύουν άμεσα τα όποια προβλήματα ανακύπτουν, ενώ θα συντονίζονται από διυπουργική επιτροπή. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, σχετικά με το ευρώ. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ αποφασίστηκε και η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων και τιμών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, αποφασίστηκε η αγορά 52 νέων πλοίων για την ενίσχυση του λιμενικού σώματος, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η προμήθεια των ελικοπτέρων παντός καιρού.

Συνεδρίασαν σήμερα οι επικεφαλής τομέων αρμοδιότητας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε πρόταση νόμου για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ που εγκρίθηκε και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή. Η πρόταση προβλέπει την επίβλεψη της αποκρατικοποίησης από ανεξάρτητη ιδιωτική αρχή, την άμεση αποκρατικοποίηση των οικονομικά εύρωστων προσώπων δημοσίου δικαίου και τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη εργαζομένων που θα πληγούν από τις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης τους τομεάρχες απασχόλησε το αν θα πρέπει η Ν.Δ. να ζητήσει από την κυβέρνηση τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πρόταση που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τον τόπο. "Για μας είναι καλοδεχούμενες οι εκλογές, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ασφαλώς και είναι ανοιχτό, ασφαλώς και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και ασφαλώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση εκείνη που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να προχωρήσει στον 21ο αιώνα", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα τηρεί τους κανόνες της Εκκλησίας, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, έδωσε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, παρόντων όλων των μελών της διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη. Αύριο θα γίνει η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου.

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, που επισκέπτεται τη χώρα μας προσκεκλημένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης Τσοχατζόπουλου - Νάνο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Σε δηλώσεις του ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η χρήση όπλων εναντίον πολιτών και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Με πτώση 2,38% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.450,56 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 89 δισ. δραχμές.

Με αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο Ίδρυμα μέλη συλλόγων νεφροπαθών, καρδιοπαθών καθώς και εκπρόσωποι παιδιών με σύνδρομο Down. Το νοσοκομείο είναι έτοιμο εδώ και δύο χρόνια αλλά δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιδρύματος. Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στο σημείο της έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας και της εγγραφής του προϋπολογισμού.

Κηδεύτηκε σήμερα στο Μαρούσι ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, μουσικολόγος και παραγωγός Άρης Φακίνος, που πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 63 ετών. Το Φθινόπωρο αναμένεται να κυκλοφορήσει το τελευταίο του βιβλίο "Από το όνειρο του πρωτομάστορα Νικήτα", τρίτο μέρος της τριλογίας του με τα βιβλία "Κάστρο της Μνήμης" και "Κλεμμένη ζωή".

Tις γνωστές θέσεις της Άγκυρας για διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Ελλάδα, επανέλαβε ο πρέσβης της Τουρκίας στο Λονδίνο, Οζντέμ Σαμπέργκ, σε διάλεξή του με θέμα "Η Τουρκία, η Μεσόγειος και η Ευρωπαϊκή Ένωση" που έδωσε στο "London School of Economics, προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και της Ενωσης Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Τούρκος πρέσβης δεν απέκλεισε, ωστόσο, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δύο χώρες "θα καθίσουν προηγουμένως στο τραπέζι των συνομιλιών για να αποφασίσουν ποιες είναι οι διαφορές που τις χωρίζουν".

Η επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ισμαηλ Χακι Καρανταγι, στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα, επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμετ Ατατσανλι. Η πώληση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, είναι ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας των επαφών του Τούρκου στρατηγού, που θα προσπαθήσει να μεταπείσει τη ρωσική πλευρά για την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στο νησί, τον Αύγουστο.

Το ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης για το Κοσσυφοπέδιο απέρριψε το Βελιγράδι, μία μέρα πριν λήξει η προθεσμία της ''ομάδας επαφής'' για το θέμα. Στο μεταξύ μία νέα ένοπλη οργάνωση για την "απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", έκανε την εμφάνισή της στην Αλβανία. Πρόκειται για το "Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στο Κοσσυφοπέδιο", που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, έχει στόχο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Είκοσι οκτώ χιλιάδες τόνους γάλα σκόνη μολυσμένο από την ραδιενέργεια που διέρρευσε μετά τα ατύχημα στο Τσερνομπίλ κατανάλωσαν χιλιάδες βρέφη στο Μεξικό. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace αποκαλύπτει μυστικά έγγραφα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Μεξικό τα οποία αναφέρουν ότι η Ιρλανδία έκανε εξαγωγή το μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα στο Μεξικό.

Άρχισε σήμερα στο Πόρτο - Καρράς της Χαλκιδικής, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας των σκαφών "Καταμαράν", το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαίου. Το σκάφος του Ι.Ο. Καταμαράν Τορωναίος, με κυβερνήτη τον αθλητή Χ.Γαρέφη και πλήρωμα τον Σ.Μεταξιώτη, εκπροσωπεί τη χώρα μας για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή κατηγορία Tornado. Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίρνουν μέρος 20 χώρες με 55 σκάφη, με τους καλύτερους ιστιοπλόους του κόσμου.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, αύριο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα σημειωθούν νεφώσεις και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 20 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 25 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα βροχής τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 8 May 1998 - 16:40:14 UTC