Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 05/05/1998 (MΠΕ)

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρώ θα ενημερώσει αύριο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Το μεσημέρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. "Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών πήρε σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη, είναι τώρα ξεκάθαρο το πλαίσιο της πορείας για την οικονομική και νομισματική ένωση και γι΄αυτό είναι και για μας ξεκάθαρο τί πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης. Ημέρα θλίψης και περισυλλογής χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, την 2α Μαϊου, ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρότεινε βαθιές τομές στο κράτος και υπογράμμισε την ανάγκη του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ζήτησε την παρουσία του κράτους στον τομέα της παραγωγής και τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Απαισιόδοξος για την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει "ανοησίες" και την αντιπολίτευση ότι είναι "ανεπαρκής".

Με τον Ισπανό ομόλογό του, Εντουάρντο Σέρα, συναντήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα συνεργασίας Ελλάδας - Ισπανίας στον αμυντικό τομέα, ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και το Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο με θέμα τη συνεργασία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των χωρών της να εξασφαλίζουν, με ή χωρίς το ΝΑΤΟ, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να έλθει στην Ελλάδα για τη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Ρόδο.

Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα συμπίπτει με την ουσιαστική επανένωση της ευρωπαϊκής ηπείρου, αφού σήμερα η Ρωσία επικύρωσε τη θεμελιώδη σύμβαση του πανευρωπαϊκού οργανισμού, που άρχισε έτσι να ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης. Για πρώτη φορά , από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα των 600 εκατομμυρίων πολιτών της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακώφ, υπέγραψε ταυτόχρονα και τη σύμβαση πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων, που προστατεύει τους κρατούμενους και όλα τα πρόσωπα, που στερούνται προσωπικής ελευθερίας.

Δεν τίθεται από κανέναν θέμα τιμής ή σεβασμού στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την δήλωση της κ. Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου, η οποία επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τιμηθεί δεόντως η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υπουργός Τύπου τόνισε: "Όσοι θέτουν τέτοιο θέμα, δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιοι δεν αποδίδουν τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, προσφέρουν κακή υπηρεσία στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί περιορίζουν την ακτινοβολία και το εύρος αυτής της ιστορικής προσωπικότητας".

Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης κατάσχεσαν περίπου πέντε εκατομμύρια κούτες τσιγάρων, των είκοσι πακέτων η κάθε μία, σε αποθήκη στην κοινότητα Δρυμού. Το ύψος των διαφυγόντων δασμών από τα λαθραία τσιγάρα υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές περίπου. Από την ασφάλεια συνελήφθησαν και ανακρίνονται πέντε άτομα.

Με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρεσβευτής της Σλοβακίας Γιάν Βάλκο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες.

Την έναρξη καταγραφής στην Ελλάδα των ατόμων που είναι φορείς του AIDS προανήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης, μιλώντας σε ημερίδα στο πλαίσιο του 24ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου. Τα φάρμακα στους φορείς του AIDS θα χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

O υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, δημοσιοποίησε την απόφαση της κυβέρνησής του να καταψηφίσει το αίτημα για ένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως είπε ο κ. Μίλο, οι λόγοι που υποχρεώνουν, την αλβανική κυβέρνηση να καταψηφίσει το αίτημα ένταξης της Γιουγκοσλαβίας, είναι ότι η γειτονική χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης, καθώς "παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σέβεται και δεν εφαρμόζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ χρησιμοποιεί τη βία για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων".

Το ΡΚΚ δεν ευθύνεται για τη δολοφονία του Πάλμε, δήλωσε ο υπαρχηγός του ΡΚΚ Σεμντίν Σακίκ ανακαλώντας την αρχική του κατάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ζαμάν" επικαλούμενη πηγές του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας του Ντιγιάρμπακιρ, ο Σακίκ μετά την κατάθεση του περί εμπλοκής του ΡΚΚ στη δολοφονία του Πάλμε στις 24 Απριλίου, η οποία διήρκεσε 13 ώρες, με νέα τετράωρη κατάθεση, που έδωσε στις 27 Απριλίου, στον προϊστάμενο εισαγγελίας Νιχάτ Τσακάρ, τον στρατιωτικό εισαγγελέα Γιαβούζ Σέντουρκ και τον πρόεδρο του δικαστηρίου Σαβάς Τζελίκ, ανακάλεσε τα όσα είχε καταθέσει αρχικά.

Στις 10 Μαΐου πρόκειται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ενώ η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιείται σε υποτονικό κλίμα, καθώς δεν υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να αναδειχτεί και πάλι πρώτο.

Με άνοδο 1,22% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.334,54 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έφθασε τα 74, 1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Ατλάντα και πρωταθλητή Ευρώπης Γιάννη Μελισσανίδη συνεχάρη σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αθήνα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος στην ίδια διοργάνωση πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Διεξάγεται αύριο το τελευταίο, πέμπτο παιχνίδι της τελικής φάσης του βόλεϊ που θα κρίνει ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ορεστιάδα και Ολυμπιακός είναι ισόπαλοι στις νίκες 2-2.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς, και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 5 May 1998 - 18:05:14 UTC