Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 24/04/1998 (MΠΕ)

Tο απόγευμα στο ναό της Αγίας Φιλοθέης, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ταφή θα γίνει στο προαύλιο του ιδρύματος "Κ. Καραμανλής" επίσης στη Φιλοθέη. Δε θα εκφωνηθούν επικήδειοι και δε θα αποδοθούν ιδιαίτερες τιμές, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος. Η κηδεία δε θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ τα οστά του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μεταφερθούν σε τρία χρόνια στη γενέτειρά του, Πρώτη Σερρών. Η οικογένειά του προτρέπει αντί κατάθεσης στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ιδρύματα. Η κυβέρνηση, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν σήμερα κλειστές.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι του πολιτικού και θρησκευτικού χώρου και σημαντικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Την επιστροφή του από τη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επέσπευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου θα παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία. Στη Νέα Δημοκρατία αναστέλλεται κάθε πολιτική δραστηριότητα για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στον εκλιπόντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε: "Αποχαιρετούμε σήμερα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αποτιμούμε φόρο τιμής στη μνήμη του αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του προσφορά στο Έθνος".

Σε μια σημαντική σύνοδο των Ελλήνων και Ούγγρων επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουδαπέστης, οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και Αρπαντ Γκεντς τόνισαν ότι ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών με προοπτική στο μέλλον ευρύτατης διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.

Την προώθηση ενός τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Το ποσοστό μετοχοποίησης θα φτάσει το 10 με 15% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού.

Τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου συνέχισε στη Λευκωσία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί. Ο κ. Τζογάνης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα που αφορούν στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Μικρές απώλειες παρουσίασε για δεύτερη συνεχή μέρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,18% και διαμορφώθηκε στις 2.618,66 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 95,756 δισ. δραχμές. Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Softex, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης αρχίζει σήμερα διαπραγματεύσεις με τρεις φορείς που υπέβαλαν προσφορές για την εξαγορά της εταιρίας.

Στο μεταξύ, Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν την ιδέα τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μετά τη χθεσινή επίσκεψη του αμερικανού απεσταλμένου Τομας Μιλερ, εκτιμώντας ότι δε βοηθάει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Με έκκληση προς την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά για αλλαγή στάσης σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και με προειδοποίηση στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να κρατά όμηρο την Κύπρο, άρχισαν οι εργασίες της 13ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και στόχο τη χάραξη ενιαίας γραμμής στον ορίζοντα της επίσκεψης του Ριτσαρντ Χολμπρουκ στην περιοχή.

Συγκέντρωση στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της επετηρίδας διορισμού.

Η Τουρκία θα διεξάγει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το Μάρτιο του 1999, ενώ θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, μέσα στο 1998, που θα προετοιμάσει τις εκλογές, όπως προβλέπει η συμφωνία την οποία αποδέχτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ.

Νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους άνοιξαν η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, υποστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ που επισκέπτεται από χθες τα Τίρανα. Ο κ.Νάνο και η επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας, Ίλινκα Μίτρεφσκα, εξέφρασαν από κοινού της ανησυχία τους για την εξέλιξη των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο και υποστήριξαν την επίλυση των προβλημάτων των αλβανοφώνων της περιοχής με ειρηνικό τρόπο και με τη ξένη διαμεσολάβηση.

Για ακόμη μια φορά ο Γιάννης Ιωαννίδης και η ΑΕΚ δε μπόρεσαν να κατακτήσουν το τρόπαιο της Ευρωλίγκα, καθώς η ελληνική ομάδα έχασε στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο "Παλάου Σεν Τζόρντι" της Βαρκελώνης από την ιταλική Κιντερ Μπολονια με σκορ 58-44.

Βροχές προβλέπονται σήμερα κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 24 April 1998 - 5:40:14 UTC