Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 22/04/1998 (MΠΕ)

Ύστατη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο θεραπευτήριο "Υγεία" ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του θεραπευτηρίου "Υγεία", Χαράλαμπος Πασκαλής, "η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξακολουθεί να επιδεινώνεται προοδευτικά και παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη". Ο καθηγητής καρδιολογίας, Ευτύχιος Βορίδης, ένας από τους θεράποντες ιατρούς του κ. Καραμανλή, ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι υπάρχει επιβάρυνση όλων των λειτουργιών του σε σχέση με χθες, καθώς και η καρδιά επιβαρύνθηκε και οι νεφροί δεν λειτουργούν. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μετά την ανάγνωση του ανακοινωθέντος ο κ. Πασκαλής δεν ανέφερε ότι το επόμενο ανακοινωθέν θα εκδοθεί αύριο, εκτός αν προκύψει νεότερη εξέλιξη.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκονται οι αλλαγές στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και ιδιαίτερα η κατάσταση στον τομέα των συγκοινωνιών. Την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ, θα εξετάσει κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που βρίσκεται στην Αθήνα. Την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξετάσει και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φτάνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αντικείμενο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων τραπεζών και προβληματικών δημόσιων οργανισμών, ενώ θα συζητηθεί και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο επιπλέον ποσοστού 15% των μετοχών του ΟΤΕ. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, μετά από κοινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Τριήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλέκο Μπαλτά και επιχειρηματίες. Ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογο του Αρπαρντ Γκέντς, τον πρωθυπουργό Γκιούλα Χόρν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ζόλταν Γκαλ, ενώ θα επισκεφτεί το χωριό Μπελογιάννης όπου ζουν πολλοί Έλληνες. Οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε άνοδο και η Ουγγαρία ενδιαφέρεται να έχει την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που κάνει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Πνιγμένος βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή "Μαρμάρι", μεταξύ Στρατωνίου και Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, ο ιερέας Παναγιώτης Σπάγος, 42 χρόνων, πατέρας τεσσάρων παιδιών, η τύχη του οποίου αγνοείτο από προχθές το απόγευμα, όταν ανετράπη η βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με τρεις Καναδούς. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αλλοδαπών συνεχίζονται και σήμερα, από ξηρά και θάλασσα.

Τις προτάσεις της για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την οικοδόμησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από ακαδημαϊκούς και εκφράζει τη βούληση των πολιτικών κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης. Στο κείμενο τους οι Σέρβοι εμπειρογνώμονες τονίζουν πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δεν μπορεί να αποδεχθεί μετατροπή της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου σε τρίτο ομόσπονδο μέλος της. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν μπορεί να οδηγήσει στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, όπως προβλέπεται από τις διακηρύξεις των αλβανικών πολιτικών ομάδων. Θέμα που αφορά τους Σέρβους και τους Αλβανούς χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας Νεριτάν Τσέκα, σε δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Τσέκα περιορίστηκε να πεί ότι ο ίδιος θεωρεί την ανεξαρτησία ως την καλύτερη λύση, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό αποτελεί δική του θέση. Τα μέτρα τα οποία θεωρεί αναγκαία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διοργάνωσε το ίδρυμα Bertelsmann στη Θεσσαλονίκη, ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Επίσκοπος του Πρίζρεν, Αρτέμιος Ραντοσαβίγιεβιτς.

Ασυμφωνία των φορολογικών στοιχείων μεταξύ των βεβαιώσεων αποδοχών που περιέχονται στις δηλώσεις φορολογουμένων και των στοιχείων που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που χορήγησαν τις βεβαιώσεις διαπιστώθηκε στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες αθηναϊκού ραδιοφωνικού σταθμού. Εκτιμάται ότι πρόκειται για υπόθεση πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών με στόχο την επιστροφή χρημάτων. Εκτός αυτού ανακαλύφθηκαν και βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί από ανύπαρκτες επιχειρήσεις. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή στις εφορίες και το ΚΕΠΥΟ να εξετάζουν εξονυχιστικά όλες τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, ανεξαρτήτως αν έχει προκύψει ή όχι επιστροφή. Τα πρώτα 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα θα ταχυδρομηθούν στους φορολογούμενους μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ακριβαίνουν από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων, μετά τις μειώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η τιμή της βενζίνης θα πωλείται ακριβότερη κατά 1,3 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 40 λεπτά και το ντίζελ θέρμανσης κατά 60 λεπτά. Οι ανατιμήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η ισοτιμία δολαρίου - δραχμής, δεν είχε μεταβληθεί τις τελευταίες ημέρες υπέρ του εθνικού μας νομίσματος. Ωστόσο, λόγω των ανοδικών τάσεων στη διεθνή αγορά, οι αυξήσεις στις εγχώριες τιμές καυσίμων αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Έπρεπε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθεί η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ και πάλι σε έναν τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου και να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο. Οι παίχτες του Γιάννη Ιωαννίδη, νίκησαν χθες την Μπενετόν Τρεβίζο με 69-66. Αύριο στις 9:30 το βράδυ θα διεκδικήσουν τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης στο "Παλάου Σεν Τζόρντι", στον τελικό του φάιναλ - φορ της Βαρκελώνης, από μια ακόμη ιταλική ομάδα την Κίντερ Μπολόνια.

Φάρσα αποδείχτηκε τελικά το τηλεφώνημα αγνώστου στην Ολυμπιακή Αεροπορία που προειδοποιούσε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Χανιά στις 10 το πρωί. Το αεροσκάφος με 52 επιβάτες, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ειδοποιήθηκε από τον Πύργο Ελέγχου και επέστρεψε πίσω στο αεροδρόμιο. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες έρευνες, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη βόμβας.

Καμιά ανακοίνωση ή οδηγία για τις συνθήκες ασφαλείας , που επικρατούν στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν έχει εκδοθεί από την γερμανική ένωση πιλότων. Το μέλος του προεδρείου της ένωσης Στέφαν Φίντλερ διαβεβαίωσε το γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Βόννη, ότι οι Γερμανοί πιλότοι, παρά το γεγονός, πως κατά καιρούς έχουν παραπονεθεί, για την κατάσταση που υπάρχει στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν έχουν προχωρήσει "ούτε σε δημόσια ανακοίνωση ούτε σε καταγγελία σε βάρος των ελληνικών αρχών". Ωστόσο, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει, ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία, από την πλευρά των Βρετανών πιλότων, για "ενδεχόμενη λήψη μέτρων" που θα εκδηλωθεί στη σύνοδο της διεθνούς ομοσπονδίας πιλότων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ στις 27 και 28 Απριλίου.

Την 83η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων τιμά στις 24 Απριλίου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε σειρά εκδηλώσεων που θα αρχίσουν με επιμνημόσυνη δέηση στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας. Στην επιμνημόσυνη δέηση θα χοροστατήσει ο αρχιμανδρίτης Χορέν Δογραματζιάν ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου.

Oμάδα 50 ιατροδικαστών του ΟΗΕ, συνεχίζει τις εκταφές πτωμάτων σε ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Σρεμπρενιτσα. Τα συνεργεία εργάζονται κοντά στο φράγμα της περιοχής Μπρνιτσε, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για τις ομαδικές εκτελέσεις. Τα στοιχεία αυτά, θα καταχωρηθούν στη δικογραφία που έχει συγκεντρώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με τις υποθέσεις των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκεϊ Κιριενκο, διαβεβαίωσε τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Στρομπ Ταλμποτ στη Μόσχα ότι οι αλλαγές στο ρωσικό κυβερνητικό σχήμα, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη συνάντηση μεταξύ του Μπορις Γιελτσιν και του Μπιλ Κλιντον που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στο πλαίσιο της διάσκεψης της ομάδας των οκτώ πιο αναπτυγμένων χωρών της γης (G8). Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία τασσόμενη εμφανώς υπέρ της συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προς την ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Οι επαναληπτικοί αγώνες της ημιτελικής φάσης του πρωταθλήματος βόλεϊ διεξάγονται σήμερα, με τον Άρη να υποδέχεται στο γήπεδο της Μίκρας τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την Ορεστιάδα. Σε περίπτωση που κερδίσουν σήμερα Ολυμπιακός και Ορεστιάδα, προκρίνονται στον τελικό του πρωταθλήματος, με την ακριτική ομάδα να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Αν όμως ισοφαρίσουν Αρης και Παναθηναϊκός, τότε η πρόκριση θα παιχτεί το Σάββατο σε Γλυφάδα και Ορεστιάδα.

Καλοκαιρία επικρατεί σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές, κυρίως στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 22 April 1998 - 11:30:49 UTC