Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 16/04/1998 (MΠΕ)

Κατά χιλιάδες φεύγουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων για να γιορτάσουν το Πάσχα στην ύπαιθρο. Με τα συνήθη έκτακτα μέτρα η τροχαία προσπαθεί να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οπότε και αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής. Συνωστισμός επικρατεί στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Περισσότεροι από 50.000 επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν, σήμερα, προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπολογίζεται ότι, το τελευταίο πενθήμερο, έχουν φύγει γύρω στους 100. 000. Τα κεντρικά λιμεναρχεία συνιστούν να μην πηγαίνουν στα λιμάνια όσοι δε διαθέτουν εισιτήριο. Έκτακτες αμαξοστοιχίες έχει δρομολογήσει και ο ΟΣΕ. Η μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς δικαιολογείται, εν πολλοίς, από την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα. Ματαιώσεις πτήσεων, ταλαιπωρία και αντιδράσεις επιβατών συγκαταλέγονται στην ημερήσια διάταξη και της σημερινής ημέρας. Στα παραπάνω προστίθενται, όμως, και οι αντιδράσεις εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Εκτιμούν ότι η αναστάτωση στις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα ακυρώνει όποια αποτελέσματα είχε η καμπάνια για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Προς την κορύφωσή της οδεύει η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, καθώς, εν αναμονή του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής της Λαμπρής, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι, αλλά και είδη ένδυσης-υπόδυσης. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα στολίσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Τα αρνιά και τα κατσίκια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα, ενώ τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, ενώ θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο και τα βρασμένα, υποχρεωτικά, στο ψυγείο. Σε ό,τι αφορά στα αλλαντικά θα πρέπει το περίβλημά τους να είναι καθαρό, να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα και να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία του παρασκευαστή, τον αριθμό της κτηνιατρικής άδειας, το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης. Τα τυριά, τέλος, δεν πρέπει να είναι αλλοιωμένα, και η οσμή και η γεύση τους πρέπει να είναι οι χαρακτηριστικές του είδους.

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέας λοίμωξης φοβούνται πλέον οι θεράποντες ιατροί του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά τον πυρετό που παρουσίασε. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του θεραπευτηρίου "Υγεία", Χαράλαμπος Πασκαλής, η κατάσταση της υγείας του ασθενή παραμένει σοβαρή αλλά εξακολουθεί να είναι γενικά σταθερή. Για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας έγιναν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες. Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος με τον αναπνευστήρα, ενώ μέχρι στιγμής η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει νέα προσπάθεια αποδέσμευσης από την υποστήριξη της αναπνοής. Πάντως, οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα του Κωνσταντίνου Καραμανλή λειτουργούν ικανοποιητικά. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπληρώνει σήμερα δέκα ημέρες νοσηλείας στο θεραπευτήριο "Υγεία".

Τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Την απόφασή τους να συγχωνευτούν ανακοίνωσαν το μεσημέρι οι διοικήσεις της Εθνικής και της Κτηματικής Τράπεζας. Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης θα επικυρωθεί στις 23 Απριλίου.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ξεπέρασε και το όριο των 2,400 μονάδων και έκλεισε στις 2448, 55 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 4,67%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 126,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Το τριετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής αστυνομίας εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος και Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι 100 δισεκατομμύρια δραχμές, προβλέπει την πρόσληψη 1200 αστυνομικών και την αγορά περιπολικών. Κεντρικός του στόχος είναι η ενίσχυση των συνόρων με σκοπό να περιοριστεί η είσοδος λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι η σύσκεψη είχε ως κύριο θέμα την ενίσχυση των μέτρων για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και την ενίσχυση της αστυνομίας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και την αποκατάσταση του συστήματος ασφάλειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, με την ευκαιρία της Εβδομάδας των Παθών και της εορτής του Πάσχα απευθύνεται στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Η Εκκλησία, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, "μας καλεί να συμμετάσχουμε σε αυτή τη λαμπρή εορτή και πνευματική πανδαισία, ώστε φωτισμένοι με το πανένδοξο και ανέσπερο φως του Αναστάντος Κυρίου και την απολυτρωτική χάρη της Αναστάσεως, να στερεωθούμε στην αληθινή πίστη, να αναθεωρήσουμε την συμπεριφορά μας και την όλη πολιτεία μας, να ανανεώσουμε την προσωπική και κοινωνική μας ζωή στο πλαίσια της οικογένειας, της ενορίας, της κοινωνίας, να "...συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει"..

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιρρίπτει ο ΟΣΕ μέρος της ευθύνης για τα ατυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις. Επ' ευκαιρία της πασχαλινής εξόδου, καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επισημαίνει, ωστόσο, τις ευθύνες τόσο των ίδιων όσο και δημόσιων και τοπικών αρχών, για την κατάσταση που επικρατεί στις διαβάσεις αυτές.

Μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα λειτουργίας του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, θα επιφέρουν -από τις 27 Απριλίου ως τις 27 Μαΐου- οι εργασίες επίστρωσης της επιφάνειας του διαδρόμου προσγείωσης 16/34 με αντιολισθηρό τάπητα. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμενάρχη, Ιωάννη Καναβάκη, το αεροδρόμιο θα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα στο διάστημα αυτό, μόνο με το διάδρομο προσγείωσης 10/28. Για τη διευκόλυνση της αεροπορικής κίνησης στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα το κρατικό αεροδρόμιο Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος", θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως αντί των 12 ωρών, που -κατά μέσο όρο- παραμένει ανοιχτό σήμερα.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι "η επίσκεψη του κ. Μίλερ αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επισκέψεών του, αλλά και του κ. Χόλμπρουκ, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση για τις προτάσεις που μεταφέρει ο κ. Μίλερ".

Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζεται στις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεσμευτεί άμεσα για ανάληψη ρόλου μεσολαβητή στην προσέγγιση Αθήνας- Αγκυρας. Αναφερόμενος στη συνάντηση των Προέδρων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας στην Αττάλεια, που άρχισε σήμερα, ο κ.Στογιάνοφ υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας των βαλκανικών χωρών στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων κ.ά.

Στην Κύπρο βρίσκεται ηγετικό στέλεχος της ιαπωνικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια", που διενήργησε την πολύνεκρη επίθεση, με δηλητηριώδη αέρια, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο, το Μάρτιο του 1995. Πρόκειται για τον Ιάπωνα Ούτσι Τοσιγιάσου, που καταζητείται από τις ιαπωνικές αρχές. Η έλλειψη συμφωνίας έκδοσης καταζητούμενων, μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας, αναγκάζει το αρμόδιο νομοτεχνικό τμήμα της αστυνομίας να αναζητεί μέτρα που θα ληφθούν από κοινού με τη γενική εισαγγελία. Για την ώρα, σε συνεργασία με τις ιαπωνικές αρχές, τον γενικό πρόξενο της Ιαπωνίας και την Ιντερπόλ, η αστυνομία λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή του ενδεχομένου διαφυγής του καταζητούμενου, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, στις κατεχόμενες περιοχές.

Την ανησυχία της για την πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του τύπου στην Κροατία, τη Σερβία και τη Βοσνία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως το Βελιγράδι πρέπει να αποκλειστεί από τις οικονομικές διευκολύνσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι καθυστερεί την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Όσον αφορά στην Κροατία, αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την χρήση των κεφαλαίων του προγράμματος PHARE, καθώς δεν τηρεί πλήρως τους όρους που επιβάλλει η Συμφωνία του Ντέιτον.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στα δυτικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών το πρωί κυρίως στις βόρειες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 16 April 1998 - 19:29:57 UTC