Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/04/1998 (MΠΕ)

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αναπνοή του εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά, ενώ η αποσωλήνωση του θα επιχειρηθεί μόνο όταν οι γιατροί κρίνουν σκόπιμο ότι ο οργανισμός του, μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Στο εξής, θα εκδίδεται ένα ιατρικό δελτίο την ημέρα, το οποίο θα είναι λιτό, μετά από απόφαση της οικογένειας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο άτομα αγνοούνται από χθες νωρίς το βράδυ, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε στον ποταμό Αλιάκμονα, κοντά στην περιοχή Ιλαρίωνος, Κοζάνης. Πρόκειται για τον Σπύρο Πάσχο 34 ετών και τον Κωνσταντίνο Ντοβόλη 30 ετών, που μαζί με άλλους τρεις φίλους τους, είχαν πάει για να κάνουν καγιάκ στο ποτάμι. Οι έρευνες που διεξάγονται από τις αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν άκαρπες.

Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, με την ακύρωση 14 πτήσεων από Αθήνα. Έτσι, ακυρώνονται τέσσερις πτήσεις για Θεσσαλονίκη, τρεις για Ρόδο, και από μία για Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Λάρνακα, Κωνσταντινούπολη και Ρώμη. Οι πτήσεις για Γενεύη και Ζυρίχη συγχωνεύονται σε μία, ενώ ερωτηματικά πλανώνται για την επιχειρησιακή ικανότητα της Ολυμπιακής να καλύψει τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, όχι μόνο στην περίοδο των γιορτών, αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

"Αρχίζει μια νέα εποχή στα Βαλκάνια", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα. Ο κ. Σημίτης, χαρακτήρισε πολύ φιλική και εγκάρδια τη συνομιλία που είχε με τον κ. Στογιάνοφ, καθώς και τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ. "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν οι διαχωρισμοί που υπήρχαν παλιά, αλλά κυρίως γιατί αυτή η περιοχή βρίσκεται σε βάση σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην αντιφώνησή του, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ιβάν Κοστόφ, τόνισε ότι "με κανένα τρόπο δεν πρέπει να δημιουργηθούν άξονες στα Βαλκάνια και ενδοβαλκανικοί συνασπισμοί". Ο κ. Σημίτης, μιλώντας για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε ότι αυτή "ανταποκρίνεται όχι μόνο σε μια ιστορική, πολιτική και οικονομική αναγκαιότητα, αλλά συνάδει με τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε και απέδειξε ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, να ενισχύσει την προσπάθεια της Βουλγαρίας για τη συμπερίληψη της χώρας στην ταυτόχρονη έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε προς τις 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο. Ο κ. Σημίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τις ενθαρρυντικές, όπως είπε, επιδόσεις της βουλγαρικής οικονομίας.

Με εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλγαρίας συναντήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", Αλεξάντερ Τόμοφ, η οποία είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία, ο κ. Τόμοφ, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την πρόταση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου για τη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης στα Βαλκάνια, την χαρακτήρισε πολύ καλή, ενώ σημείωσε ότι "θα βοηθήσει στην προσπάθεια ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ". Ερωτηθείς για το αν παίζει ιδιαίτερο ρόλο ποια θα είναι η έδρα της δύναμης αυτής, ο κ. Τόμοφ επεσήμανε ότι "αυτή θα καθοριστεί με βάση τα γεωγραφικά και τα στρατιωτικά κριτήρια".

Λήξασα χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και των συνεργατών του πρωθυπουργού, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπρόσωπου, γραμματέας του υπουργείου, Γ. Νικολάου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει θέμα. Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός "τα είπε" με την υπουργό Ανάπτυξης σε σύσκεψη ενόψει του ταξιδιού του στη Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την παραπολιτική των κύκλων και άλλων γεωμετρικών σχημάτων, αλλά με την πολιτική της''.

"Αρκεί μια μόνο ματιά στο χάρτη ΄΄Ελλήνων Διασπορά΄΄ για να καταλάβει ο καθένας το δυναμισμό του Ελληνισμού ανά τον κόσμο και πόσο ζωντανό και δραστήριο στοιχείο είναι", επισήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, παραλαμβάνοντας και επίσημα από τα χέρια του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, την πρώτη χαρτογράφηση της ελληνικής ομογένειας. Ο χάρτης "Ελλήνων Διασπορά", τον οποίο παρουσίασε ο κ. Πετσάλνικος στο Α' Συνέδριο Νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού Ευρώπης, την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το CD ROM που τον συνοδεύει, αποτελούν την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής των εστιών του Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Μέσα δε από αυτόν, όπως σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ανακαλύπτουμε ότι σε τουλάχιστον 124 χώρες διαβιεί και δρα το ελληνικό στοιχείο, ενώ υπάρχουν 3.700 ομογενειακές οργανώσεις, 600 ομογενειακά ΜΜΕ και 300 σημεία στα οποία υπάρχουν πανεπιστημιακές εστίες καλλιέργειας Ελληνικών Γραμμάτων και Πολιτισμού.

Τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την πληροφόρηση για καθημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόκειται για την έκδοση 12 χαρτών με τα δρομολόγια και τις στάσεις των αστικών λεωφορείων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε ειδικά στέγαστρα στις στάσεις. Οι χάρτες αυτοί περιλαμβάνουν 700 στάσεις και 50 διαδρομές λεωφορείων. Ετοιμος είναι και ο συγκοινωνιακός χάρτης της Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος θα μοιράζεται δωρεάν στο επιβατικό κοινό και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και της ακτοπλοίας.

Με την άφιξη αγιορείτικης αντιπροσωπείας στην Θεσσαλονίκη ξεκινούν στις 30 Απριλίου οι εκδηλώσεις για τη λήξη της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στο "Ολύμπιον Ι" εκδήλωση που θα περιλαμβάνει απολογισμό πεπραγμένων της Έκθεσης, απονομή τιμητικών διακρίσεων σε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία και στο στήσιμό της καθώς και προβολή δύο ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος από ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό που εξασφάλισε για την Ιερά Κοινότητα ο ΟΠΠΕΘ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 1η Μαϊου με την επίσκεψη της αγιορείτικης αντιπροσωπείας στην Έκθεση και την τελετή παραδόσεως του Τυπικού του Κωνσταντίου του Μονομάχου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στον πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Καλλίνικο, παρουσία των αρχών της πόλης, συντελεστών της Έκθεσης και αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, θα διεξαχθεί η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 5 Μαϊου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, την απόφαση έλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, ενέκρινε την μετάβαση του κ.Πριμακόφ στο Στρασβούργο.

Με κέρδη 0,47% έκλεισε η χρηματιστηριακή συνεδρίαση η οποία σταμάτησε περίπου ένα δεκάλεπτο νωρίτερα του κανονικού, λόγω φόρτου του συστήματος από το μέγεθος των εντολών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2266,35 μονάδες, ενώ έφθασε και μέχρι τις 2291 μονάδες, πραγματοποιώντας νωρίτερα διόρθωση μέχρι τις 2252 μονάδες.

Την ανάγκη να ανοίξει νέος συνοριακος σταθμός επεσήμαναν Έλληνες επιχειρηματίες από τον νομό Πέλλας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πόλη Καβαντάρτσι της ΠΓΔΜ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων της περιοχής και με Σκοπιανούς επιχειρηματίες.

Σύντομα τρία ταχύπλοα σκάφη της ελληνικής αστυνομίας θα εγκατασταθούν στο νησί Σαζάνι κοντά στον Αυλώνα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της, η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόν". Τα ταχύπλοα σκάφη θα περιπολούν τις ακτές του Αυλώνα για να παρεμποδίσουν την παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών προς την Ιταλία. Η συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, προβλέπει ακόμη και την επάνδρωση των σκαφών αυτών, με αστυνομικούς από την Αλβανία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σέρβων στην ΠΓΔΜ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το αίτημα του υπουργού Αμυνας της χώρας, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, σχετικά με την υποβολή κυρώσεων σε βάρος της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Κιτάνοφσκι προχώρησε στη δήλωση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι "η επιβολή κυρώσεων είναι ο μόνος τρόπος για να αναγκασθεί το Βελιγράδι να προβεί σε υποχωρήσεις σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

"Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ" είναι το θέμα της διεθνούς διάσκεψης που πρόκειται να αρχίσει στη Σόφια. Το φόρουμ θα εξετάσει τη διεθνή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά από τη συνάντηση της Μαδρίτης το 1997, και την πολιτική σε θέματα ασφάλειας που αναπτύσσει η Βουλγαρία. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για την περίοδο 1993-1997, Τζόρτζ Τζόουλαν και ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Κίντσεφ. Οργανωτές της διάσκεψης είναι το βουλγαρικό Κέντρο Φιλελευθέρων Στρατηγικών, η Βουλγαρική Ατλαντική Λέσχη και το Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ένας αξιωματικός τραυματίστηκε, στη διάρκεια καταδίωξης ενός εγκληματία, του 35χρονου Μπουγιάρ Σούλι, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον τους, σε χωριό της περιοχής Φιέρι, στην Αλβανία.

Ο περιφερειακός γραμματέας πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η θέση του Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο είναι ψευδαίσθηση, χαροποίησε ιδιαίτερα τη σερβική ηγεσία και ότι με τη συγκεκριμένη θέση μπορούν να στραφούν σε συγκεκριμένες λύσεις για το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Ντρόμπνιακ δήλωσε τα παραπάνω σε συνέντευξη στη "Φωνή της Αμερικής" που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσο, η οποία του μετέφερε την επίσημη θέση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Με τον τίτλο "Εντονη κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική" η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" γράφει σε δημοσίευμά της ότι αμέσως μετά τις διακοπές του Μπαϋραμιού, αρχίζει περίοδος έντονης κινητικότητας και διπλωματικού "τράφικ" σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Ετσι, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, -για πρώτη φορά στην περιοχή από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας- , ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ θα βρίσκεται στο Παρίσι στις 27 και 28 Απριλίου, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ. Στα μέσα της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η Συνάντηση Κορυφής Τουρκίας - Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας την Αγκυρα θα επισκεφθεί ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειχών, Ουίλλιαμ Κοέν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Σεζγκίν, αλλά και τον υπουργό των Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Αλλαγές ηγεσίας προετοιμάζονται στο Κόμμα Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ) της Βοσνίας όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στο Σεράγεβο σύμφωνα με τα οποία θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος ο Μπόζο Ράιτς. Αναμένεται ότι οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του HDZ Βοσνίας θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όταν θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος του HDZ Ίβο Λόζαντσιτς επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Ράιτς αποχωρεί από την προεδρία διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ανήγγειλε ότι δεν θα ζητήσει την επανεκλογή του στο Συνέδριο.

Το βραβείο "Πουλιτζερ" για το καλύτερο ρεπορταζ στα διεθνή θέματα, απονεμήθηκε στην εφημερίδα "New York Times" για την έρευνα της σχετικά με τις διαβρωτικές συνέπειες της διαφθοράς από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 15 April 1998 - 6:40:13 UTC