Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 12.04.1998 (MΠΕ)

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Υγεία" μεταφέρθηκε τα ξημερώματα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος παρουσίασε καρδιακή παύση. Όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το πρωί οι θεράποντες ιατροί του, ο κ. Καραμανλής στις 2.30 το πρωί εμφάνισε καρδιακή παύση που φαίνεται να οφείλεται σε διαταραχή της καρδιάς ως αποτέλεσμα μικρού εμφράγματος του μυοκαρδίου. "Ο ασθενής αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών που απεκατέστησαν τη λειτουργία, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου ετέθη υπό σύστημα υποστηρίξεως αναπνοής, ελήφθησαν δε παραλλήλως και όλα τα απαιτούμενα μέτρα επαγρυπνήσεως", προσθέτει το ιατρικό ανακοινωθέν. Ο θεράπων ιατρός του κ. Καραμανλή χαρακτήρισε το επεισόδιο σοβαρό και το απέδωσε γενικά στις φθορές από το προχωρημένο της ηλικίας του. Επισήμανε ότι η στεφανιαία νόσος από την οποία πάσχει ο ασθενής σπάνια εξελίσσεται προοδευτικά καθώς η εξέλιξή της είναι αλματώδης και πρόσθεσε ότι στόχος των θεραπόντων ιατρών είναι να βγει ο ασθενής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την υποστήριξη της αναπνοής, ώστε να μην αποδυναμωθούν οι μύες που βοηθούν την αναπνοή, δεδομένου ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη βρογχίτιδα. Το βράδυ θα υπάρξει νέα ενημέρωση από τους γιατρούς του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο "Υγεία" έφτασαν το πρωί οι κ.κ. Έβερτ, Παυλόπουλος και Μολυβιάτης.

Με τιμές αρχηγού κράτους θα κηδευτεί αύριο στις 10 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η εξόδιος τελετή θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου. Αύριο, Μεγάλη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, όχι όμως οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ και το Χρηματιστήριο.

Απάντηση στην εσωκομματική αντιπολίτευση έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ.Σημίτης δήλωσε: "οι στόχοι της πολιτικής μας δεν είναι μερεμέτια και εξωραϊσμοί στα κακώς κείμενα. Η χώρα αλλάζει και πάει μπροστά, η χώρα κερδίζει έναν από τους μεγάλους της στόχους και είναι στην πρώτη γραμμή των μεγάλων ευρωπαϊκών εξελίξεων". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κράτος πρόνοιας, λέγοντας ότι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια της ένταξης της χώρας μας στην Ο.Ν.Ε. λέγοντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι εκείνη που εξασφαλίζει στους πολίτες ένα χαμηλό πληθωρισμό και περιορισμένα ελλείμματα. Η προσπάθεια αυτή με απλά λόγια, εξασφαλίζει καλύτερες βιοτικές συνθήκες.

"Η 6η Σύνοδος της Κ.Ε. θεωρεί αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ δεν συμβαδίζει με τη συμμετοχή σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο από αυτά που εμείς σήμερα αποφασίζουμε. Οποίος το επιχειρεί επιλέγει άλλο δρόμο", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στους λεγόμενους αντάρτες υποψήφιους δημάρχους - νομάρχες. Ο κ.Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι η πολιτική στάση των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι θέμα που εμπίπτει σε πειθαρχικές ή διοικητικές λειτουργίες ή όργανα δεοντολογίας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ηθικό και πολιτικό θέμα σεβασμού λειτουργιών, διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ υπήρξε και ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ των κ.κ. Σκανδαλίδη και Μπέη, όταν ο τελευταίος αμφισβήτησε το δικαίωμα της Κεντρικής Επιτροπής να προβεί σε διαγραφές με συνοπτικές διαδικασίες.

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Πρώτο Συνέδριο της Απόδημης Νεολαίας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος απόδημοι νέοι, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ομογενειακών φορέων από τις 23 χώρες της γηραιάς ηπείρου, από την Πορτογαλία μέχρι τη Γεωργία και τον Καύκασο. Το συνέδριο, υπό τον τίτλο "Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος - Σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Την εκτίμηση ότι σε δύο- τρία χρόνια θα πρέπει να μπορούν οι άνθρωποι να κυκλοφορούν άνετα και ελεύθερα από χώρα σε χώρα και να αναπτύσσουν απρόσκοπτα τις όποιες επιχειρηματικές και τουριστικές τους δραστηριότητες, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη των εργασιών της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη. Η συνάντηση αυτή προετοίμασε τη συνάντηση των πρωθυπουργών των τριών χωρών στις 30 και 31 Μαϊου, στο Ναύπλιο, ενώ στο επίκεντρό της βρέθηκαν η προώθηση των έργων υποδομής στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επενδυτικής δράσης στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, κ. Πλέσου, παρουσίασε πρόταση - πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάηλοβα, εκτίμησε ότι η ρουμανική πρωτοβουλία θα διευκολύνει τις προσπάθειες για οικονομική πρόοδο των λαών της περιοχής.

Το Μάιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Προτείνεται καθιέρωση ελαστικού ωραρίου απασχόλησης, επέκταση της μερικής απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και προσλήψεις ανέργων με χαμηλές αμοιβές, κυρίως σε περιοχές που πλήττονται από ανεργία. Την αντίθεση τους στις νέες ρυθμίσεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, αφού ο ΟΣΕ αποφάσισε την ενίσχυση των δρομολογίων των επιβατικών αμαξοστοιχιών -και των Intercity- προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι αυξημένες ανάγκες μεταφοράς επιβατών. Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ χθες και θα ισχύει μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία ταξιδίων και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής προσανατολίζεται στην ενοικίαση τεσσάρων αεροσκαφών, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι σε πέντε αεροσκάφη που βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος.

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδείξουν ελαστική στάση στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έδωσε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους φόβους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Ουάσιγκτον, ο Τόμας Μίλερ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία στην οποία εμπλέκονται, προβλέπει διευθέτηση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ.Μίλερ χαρακτήρισε σημαντικό το νέο γύρω επαφών που θα έχουν ο ίδιος και ο κ.Χόλμπρουκ σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να καταβληθεί πολύ σοβαρή προσπάθεια

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημείο της Νότιας Βουλγαρίας, όπου πριν από πέντε ημέρες αγρότης ξέθαψε ανεκτίμητης αξίας θησαυρό της Τρωικής εποχής του 10ου αιώνα π.Χ. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος αρκέστηκε να σημείωσε ότι η τοποθεσία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Φιλιππούπολη. Ο θησαυρός, που εικάζεται ότι ανήκει σε Θράκα βασιλιά, περιλαμβάνει χρυσό σκήπτρο, μπρούντζινο δίσκο, μεταλλικό ξίφος με αιχμές και άλλα χρυσά και κεραμικά αντικείμενα και έχει παραδοθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στην τελική του ευθεία φτάνει και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αφού σήμερα διεξάγεται η 30η αγωνιστική, η πέμπτη πριν τη λήξη της διοργάνωσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο η ουρά της βαθμολογίας, με πολλές ομάδες να "καίγονται" για τη νίκη, αφού στην κορυφή και στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Η αναμέτρηση του Απόλλωνα Αθηνών με τον ΠΑΟΚ στις 5 το απόγευμα στη Ριζούπολη, ξεχωρίζει από την 30η αγωνιστική. Ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στη Λάρισα, λόγω της τιμωρίας για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, τον Ιωνικό. Οι παίχτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα φιλοξενήσουν στο ΟΑΚΑ τον Πανηλειακό. Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί κόντρα στην Καβάλα, και η ΑΕΚ κόντρα στον Εθνικό. Ο Αθηναϊκός θα υποδεχτεί την Καλαμάτα, η Προοδευτική τον Πανιώνιο, η Παναχαϊκή θα φιλοξενήσει την Ξάνθη, ενώ η Βέροια τον ΟΦΗ.

Ο ζεστός και υγρός καιρός θα διατηρηθεί σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 22 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 24 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 12 April 1998 - 7:40:13 UTC