Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.4.1998

Με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, συναντάται απόψε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την συνεργασία Ευρώπης και Ασίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων των Ευρωπαίων ηγετών για την ένταξη της δραχμής στον μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους 25 ηγέτες, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις ελληνικές προσπάθειες για την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι επαφές μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΣΠΑ, ενώ αργότερα είχε επαφές με το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών. Το κλίμα των σημερινών συναντήσεων χαρακτηρίστηκε θετικό, ενώ ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, δήλωσε ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε συμφωνίες και πως η βασική διαφωνία εντοπίζεται μόνο στο θέμα του ελαστικού ωραρίου για την Αθήνα. Ικανοποιήθηκε δε και το βασικό αίτημα της ΟΣΠΑ, να καταργηθεί η διάταξη που ανέφερε ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Την εκτίμηση ότι το Πάσχα η Ολυμπιακή Αεροπορία θα λειτουργεί κανονικά διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Τσακιρίδης, ο οποίος ζήτησε προσοχή και όχι πολιτικοποίηση στο πρόβλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα. Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, σημείωσε ότι για την κατάσταση της Ολυμπιακής ευθύνονται και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ.

Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη έγινε περίπου στις δύο και είκοσι σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, έξω από την είσοδο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει γκαζάκια στο αυτοκίνητο και έβαλαν φωτιά. Ελαφρά τραυματίστηκε στα χέρια ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα δύο αυτοκίνητα. Λίγο νωρίτερα, έξω από το Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν φορτηγάκι των ΕΛΤΑ.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι καθηγητές και δάσκαλοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό όχι γιατί φοβούνται τις εξετάσεις αλλά επειδή είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη διαπιστωμένη εκπαιδευτική τους ιδιότητα, την επιστημονική τους επάρκεια, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους. Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν αυγά, ξύλα και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά στην πύλη του Υπουργείου.

Θέματα ομογένειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Άντριου Άθενς, με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα προβλήματα του απόδημου ελληνισμού αλλά και τρόποι για την οικονομική υποστήριξη των ομογενών που ζουν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Την ανάγκη η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ερωτηθείς για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, τόνισε ότι η αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών θεμάτων των οποίων θα πρέπει να επιληφθεί η Ελλάδα. Ο κ. Ταρσίς τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για "ανοικτή πολιτική", ενώ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας είναι σοβαρό και αυξάνεται διαρκώς.

Υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας, παραδέχτηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος, ωστόσο, έκανε λόγο και για έξαρση της φαντασίας. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η υστερία κατά των μεταναστών είναι φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Εξάλλου, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του πρόσφυγα στις 5 Απριλίου, η Πολιτική Άνοιξη επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει γευθεί την προσφυγιά και πρέπει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία κάθε τί που περικλείεται στην έννοια αυτή.

Αναβλήθηκε τελικά για τις 30 Οκτωβρίου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη του Τιερί Ρουσέλ, πρώην συζύγου της Χριστίνας Ωνάση. Ο Ρουσέλ κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία σε βάρος του ιδρύματος Ωνάση. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Χωρίς νερό παρέμεινε σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών σε αγωγό που βρίσκεται στο υδραγωγείο Αραβησσού, από όπου υδροδοτείται η πόλη. Σύμφωνα με τον Ο.Υ.Θ. η υδροδότηση της πόλης θα αποκατασταθεί πλήρως ως τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, κομίζει το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Κοζάνης που ξεκινά τη λειτουργία του την Κυριακή, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη. Η τοπική συνεργασία μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις γενικότερες προσπάθειες διακρατικών συμμαχιών στα Βαλκάνια, υποστηρίζουν οι εμπνευστές του κέντρου και υπόσχονται ότι οι δράσεις τους δεν θα αναλωθούν σε γενικόλογες επαφές: Στο πλαίσιο αυτό, ο νεόπλαστος θεσμός προετοιμάζεται να προωθήσει δυναμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Χερσόνησο του Αίμου.

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται από σήμερα μέχρι την Κυριακή ο Έλληνας βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, Νίκος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συναντηθεί με τους επαναπατρισθέντες από τη Σουηδία αλλά και να συμμετάσχει σε εκδήλωση του δήμου, στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για τον Ούλαφ Πάλμε. Ο κ Παπαδόπουλος λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για τα Ιωάννινα επισκέφτηκε τα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο Έλληνας βουλευτής, που εξελέγη το 1994, αναφερόμενος στον ελληνισμό της Σουηδίας, που σήμερα αριθμεί περίπου 20 χιλιάδες άτομα, μίλησε για θέματα παιδείας και πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι ο ελληνισμός της Σουηδίας διατηρεί στενή επαφή με την πατρίδα.

Το νέο δημαρχιακό μέγαρο του Ωραιοκάστρου θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα δοθεί δεξίωση στο χώρο της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Μιχάλη Βιολάρη και Πόπη Αστεριάδη.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το καλοκαίρι του 1998 διοργανώνει τέσσερα [4] εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και νέες ηλικίας 18 έως 25 ετών, των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας να είναι ελληνικής καταγωγής. Στόχος των προγραμμάτων είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά περιοχές της πατρίδας μας και να έλθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Την πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την ξένη διαμεσολάβηση στο Κοσσυφοπέδιο, απέρριψε σήμερα ο αρχηγός των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Η ανεξαρτησία είναι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Ρουγκόβα. Την επιβολή και άλλων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου ζήτησε από το Παρίσι, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη σερβική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, από την Γιουγκοσλαβία.. Ο Φάτος Νάνο επιθυμεί την επιβολή οικονομικού εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, εκτός από το εμπάργκο όπλων, που αποφασίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τον ΟΗΕ.

Την πεποίθηση ότι οποιοσδήποτε διαμελισμός της χώρας του θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, με τεράστιες επιπτώσεις για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη διετύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Σουηδίας. Ο κ.Γκλιγκόρωφ τόνισε ότι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του αποτελεί προϋπόθεση για την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Νευρικότητα προκάλεσε στους Τούρκους διπλωμάτες και στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση της βελγικής Γερουσίας να δεχθεί και να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, που διαπράχθηκε το 1915. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, εξέφρασε την αποδοκιμασία της τουρκικής κυβέρνησης για την απόφαση αυτή, που όπως είπε, " ελήφθη κατόπιν προτάσεως μερικών απληροφόρητων και υπηρετούντων σκοπιμότητες μελών της".

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας με έκθεσή της παραδέχεται, ότι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής επισκέφτηκαν τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, της Ούφρα, του Ντιγιαρμπακίρ, του Μπάτμαν και του Μαντίν, όπου συνομίλησαν με κρατούμενους και διαπίστωσαν ότι πράγματι γίνονται βασανιστήρια.

Το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που θα διεξαχθεί αύριο στις 5 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των φιλάθλων, αφού θα κρίνει κατά πάσα πιθανότητα τον πρωταθλητή. Στα παιχνίδια που θα γίνουν την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στην Τούμπα τον Πανιώνιο. Η ΑΕΚ, με τον Αντώνη Μήνου στον πάγκο, θα φιλοξενήσει τη Βέροια. Ο Ηρακλής, θα αντιμετωπίσει στην Καλαμάτα την τοπική ομάδα. Σκληρές μάχες θα γίνουν και για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία, αφού Αθηναϊκός και Εθνικός μονομαχούν για τους βαθμούς της νίκης. Η Καβάλα, η οποία την περασμένη εβδομάδα πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Ηρακλή, αντιμετωπίζει την Κυριακή στη Νίκαια τον Ιωνικό. Τα υπόλοιπα παιχνίδια που συμπληρώνουν την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι ΟΦΗ - Παναχαϊκή, Πανηλειακός - Προοδευτική και Ξάνθη - Απόλλων Αθηνών.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά και νότια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 3 April 1998 - 18:03:10 UTC