Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.4.1998

Άρχισε πάλι το απόγευμα ο διάλογος εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, δήλωσε ότι ο διάλογος αποφασίστηκε να γίνει πάνω στις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά και σε έναν νέο κανονισμό που θα είναι σύμφωνος με τους κανονισμούς των άλλων ξένων εταιρειών. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ από τις 5 μέχρι τις 8 στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ολυμπιακής. Ως αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες για τις ώρες αυτές πτήσεις αναβλήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν. Το πρωί σημειώθηκε ένταση στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή, όταν εκδηλώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, άρχισαν το απόγευμα στο Λονδίνο οι εργασίες της συνάντησης είκοσι πέντε αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, με αντικείμενο τη χρηματοοικονομική κρίση στη νοτιοανατολική Ασία. Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Κώστα Σημίτη, θα έχει επαφές με Ευρωπαίους και Ασιάτες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αξιοποίησης και προβολής του πλεονεκτήματος της χώρας μας η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρώπης με τις αγορές των Βαλκανίων. Ο κ. Σημίτης θα παραμείνει στο Λονδίνο μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να παραστεί και στη σύνοδο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η συζήτηση για το Κυπριακό να παραμείνει εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ένωσης με την Τουρκία, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η πολιτική της χώρας μας παραμένει η ίδια και δεν υπάρχει οτιδήποτε νέο, που να μας οδηγεί σε άλλη επιλογή. Σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, για ενδεχόμενο εγκατάστασης των S-300 στην Ελλάδα, ο κ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει θέμα εγκατάστασης των πυραύλων στη χώρα μας, ενώ ακολουθεί πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική με βάση τα εθνικά συμφέροντα και τους διεθνείς κανόνες.

Απεργία πραγματοποιούν αύριο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας που ζητούν την κατάργηση του νόμου Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα ο Δημήτρης Μπέης, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να φιμώσει μια ανεξάρτητη φωνή. Την υποψηφιότητα Μπέη αποδοκίμασε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Πέτρο Αποσκίτη, συναντήθηκαν το απόγευμα εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών που απέκλεισαν την οδό Αριστοτέλους στην Αθήνα, μετά την άρνηση του υπουργού Υγείας να τους δεχτεί. Αιτήματα των παραπληγικών είναι η αύξηση των επιδομάτων τους και η καθιέρωση μέτρων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν το κύριο θέμα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το ΔΗΚΚΙ, το Σάββατο 4 Απριλίου, στην Αθήνα. Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας και μετά την ομιλία του, θα ακολουθήσει εισήγηση του υπεύθυνου του γραφείου Αυτοδιοίκησης του ΔΗΚΚΙ, Βαγγέλη Χατζηγιαννάκη.

Αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών θα δρομολογήσει στις 9 Απριλίου ο ΟΣΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Πέραν αυτών, έχει προβλεφθεί η ετοιμότητα προσωπικού για την επάνδρωση εκτάκτων αμαξοστοιχιών, που θα χρειαστεί να κυκλοφορήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς ή ευπαθή προϊόντα. Για την καλύτερη ενημέρωσή του, σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν στα προγραμματισμένα δρομολόγια λόγω της απεργίας, το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία ταξιδίων και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τη λήψη μέτρων για να προστατευθούν τα παιδιά από τα πολεμικά σενάρια που κυκλοφορούν σε ηλεκτρονικά παιγνίδια, ζητάει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου, με ερώτηση της προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως επισημαίνει, μέσα από τα σενάρια πολέμου και τα εικονικά πεδία μάχης τα παιδιά εκπαιδεύονται στις τεχνικές του πολέμου, στη χρήση βίας, στην πονηριά και την πανουργία με σκοπό να γίνουν οι σύγχρονοι υπερπολεμιστές.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ζητάει να μη διωχθεί διοικητικά ο αξιωματικός που εκφράστηκε εναντίον της Τουρκίας λίγο μετά τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Μυτιλήνη.

Συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι, κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στη σημερινή πολιτική συγκυρία του κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 1999, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ. Την πρόταση αυτή θα καταθέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή.

Ογδόντα από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, θα συμμετάσχουν στην έκθεση υποδημάτων-δερματίνων ειδών-υλικών υποδηματοποϊας "ΔΕΡΜΑ-ΦΟΡΜΑ", που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός εκθετήριος χώρος της "ΔΕΡΜΑ-ΦΟΡΜΑ" -η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του μηνός- ανέρχεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα και καλύπτει ολόκληρα τα περίπτερα 4 και 5 της HELEXPO.

Φτάνουν το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη αθλητές που μετέχουν στο διεθνή ποδηλατικό γύρο Ελλάδας που ξεκίνησε σήμερα από την Αλεξανδρούπουλη. Το ΕΤΑΠ Καβάλας-Θεσσαλονίκης θα τερματίσει στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μπροστά στο Λευκό Πύργο, ενώ στην συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Παπανδρέου θα γίνει το Σπρίντ ευθείας από τις 13.50΄μέχρις τις 14.05΄. Ο δήμος Θεσσαλονίκης και τοπικοί αθλητικοί παράγοντες θα υποδεχτούν τους αθλητές στο Λευκό Πύργο όπου θα απονεμηθούν τα έπαθλα στους νικητές του ΕΤΑΠ.

Κύμα προσφυγών στον κυπελλούχο Ελλάδας Άρη. Οι καλαθοσφαιριστές, Παναγιώτης Λιαδέλης και Γιάννης Σιούτης, του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν σήμερα προσφυγές, αφού όπως είναι ήδη γνωστόν, εδώ και αρκετές ημέρες όλοι οι παίχτες του Άρη είναι ελεύθεροι. Οι δύο παίχτες όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις προσφυγές τους, προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να διασφαλίσουν τα χρήματα τους και όχι για να φύγουν από την ομάδα.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 2 April 1998 - 19:12:40 UTC