Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.4.98

Και πολιτικές διαστάσεις παίρνει πλεόν το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνουν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρακτική και προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Τ. Μαντέλης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε χθες ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας και της λειτουργίας της με το αξιόλογο προσωπικό της. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας είπε ότι ο πρόεδρος της Ολυμπιακής κ. Τσακιρίδης, δεν έχει υποβάλει παραίτηση αλλά όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με το θέμα αυτό ήταν αποτέλεσμα ψυχολογικής πίεσης και της βίας που υπέστη. Πρόσθεσε επίσης ότι και η διοίκηση της Ολυμπιακής και ο κ. Τσακιρίδης γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν για το θέμα αυτό. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος από την προηγούμενη Παρασκευή είχε δηλώσει ότι αν ο διάλογος διοίκησης εργαζομένων κατέληγε σε αδιέξοδο η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Χαρακτήρισε υποκριτικά τα περί αιφνιδιασμού λέγοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με αυτά που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη για όσα συμβούν στο εξής και απηύθυνε έκκληση να κατανοήσει ότι ένας επιπλέον διάλογος τριών ή τεσσάρων ημερών θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολύ καλύτερο δρόμο για την Ολυμπιακή. "Αν δεν το κατανοήσουν τότε υπάρχει η επιλογή να κλείσει η Ολυμπιακή Αεροπορία και από εκεί και μετά έχουν την ευθύνη αυτοί που θα την κλείσουν, και είναι φυσικά η κυβέρνηση αυτή που θα κάνει κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μιχάλης Πέρρος, τόνισε ότι στο εξής αρχίζουν οι αγώνες για να κρατηθεί η Ολυμπιακή ζωντανή και να ανατραπούν οι αναγκαστικοί νόμοι που επιβάλλει η κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μετέβη στη Βουλή προκειμένου να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής, ενώ σήμερα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα εισαχθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο μεταξύ, άρχισαν ήδη να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια της Ολυμπιακής, λόγω της χθεσινής τρίωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ, αλλά και των σοβαρών καθυστερήσεων, αναβολών και ματαιώσεων πτήσεων.

Για αιφνιδιασμούς που στηρίζονται στο ψέμα και ενέργειες του στυλ "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Η Ν.Δ. ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημείωσε ότι αποκλειστική ευθύνη για το θέμα φέρει ο υπουργός Μεταφορών. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε: "Ο λαός πρέπει να σηκωθεί στο πόδι, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, να παρεμποδίσει το ξεπούλημά της στη Lufthansa και τους άλλους επενδυτές". Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας του προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Στο μεταξύ, χθες στην Θεσσαλονίκη χιλιάδες εργαζόμενοι στη ΔΕΘ, στον ΟΥΘ, στον ΟΑΘ, την Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης και τον οργανισμό λιμένα, πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ιδιωτικοποίηήσεων. Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν αργότερα με τον υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαπντωνίου και του εξέθεσαν τις απόψεις τους.Ο υπουργός είπε, μόνο, ότι για την Διεθνή Εκθεση δεν τίθεται θέμα πώλησης των εγκαταστάσεών της, αλλά μόνον του τομέα διαχείρησης.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Υγείας, Κώστας Γείτονας και Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μανώλης Σκουλάκης και Θεόδωρος Κοτσώνης. Ειδικότερα, έγινε μια αξιολόγηση των πολιτικών που υπάρχουν στον τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών ενώ επισημάνθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού μεταξύ των υπουργείων καθώς και οι δυνατότητες επέκτασης των σχετικών προγραμμάτων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών και υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, την πρόληψη και την ενημέρωση. Το πρόβλημα των ναρκωτικών θα αποτελέσει θέμα ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι πολύ καλές και υπάρχει προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξή τους", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην αλβανική πρωτεύουσα. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι "διαπιστώνω με ικανοποίηση πως η αλβανική κυβέρνηση τηρεί την ίδια στάση με την ελληνική για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή". Η εκτόνωση της κρίσης πρέπει να γίνει με διάλογο και πολιτικά και διπλωματικά μέσα, υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος δεν προέβη σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την προοπτική μιας ''Θαλάσσιας Εγνατίας Οδού'', ενός θαλάσσιου δρόμου Ανατολής - Δύσης, από τον οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και ιδιαίτερα για τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, μιλώντας, στη Θεσσαλονίκη, στις εργασίες του 5ου Ετήσιου Forum ''Ελλάδα και Βαλκάνια: Η αναδυόμενη αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης'', που ολοκληρώθηκαν χθες. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας εστίασε την ομιλία του στην καθοριστική σημασία της ναυσιπλοϊας μικρών αποστάσεων, ενός νέου, όπως είπε, πεδίου, που ανοίγεται για τα λιμάνια γεωστρατηγικής θέσης και στο ρόλο που θα παίξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ένα τέτοιο σύστημα. ''Η σύνδεση του λιμένα της Θεσσαλονίκης και των άλλων λιμένων της Βορείου Ελλάδος μέσω τακτικών γραμμών με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής, της Δυτικής Μεσογείου και της Κύπρου, σε συνδυασμό με την παροχή νέων, ανταγωνιστικών και σύγχρονων υπηρεσιών προς τους χρήστες, συνιστά ένα ρεαλιστικό ρόλο'', τόνισε, και μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, επανέλαβε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον ''ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της λειτουργίας των λιμένων'', με το οποίο αλλάζουν οι φορείς διοίκησης των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας. Αυτά, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές στα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πάντως, η πλειοψηφία των φοιτητών φαίνεται να προτιμά το δρόμο της αποχής. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

Σε λειτουργία μπαίνει από σήμερα το ιατρείο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Το πρόβλημα που προκλήθηκε με την έλλειψη γιατρού περίπου έξι μήνες, επιλύθηκε με νέα πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, το Δ.Σ του οποίου αποφάσισε να καλύψει τα σχετικά μηνιαία έξοδα, ώστε να προσληφθεί γιατρός. Προηγουμένως τις υπηρεσίες του προσέφερε γιατρός του ΙΚΑ, αλλά μετά τη λήξη της διετούς θητείας του, δεν υπήρξε αντικαταστάτης.

Τη δημιουργία "κοινής οικονομικής ζώνης" ανάμεσα στην Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αποφάσισαν οι δύο πλευρές σε συνεδρίαση του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους στην Άγκυρα, μετά το τέλος του πρώτου γύρου συνομιλιών. Η Τουρκία είχε απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα, απαντώντας έτσι στην απόφασή της να ξεκινήσει τις διαπραγματέυσης ένταξης της Μεγαλονήσου.

Στην προώθηση του θέματος της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, θα συμβάλει η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στη Σόφια, αύριο και μεθαύριο. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επικείμενες συναντήσεις μεταξύ των Προέδρων της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας στην Αττάλια και μεταξύ των Προέδρων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Ναύπλιο, θα αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία "σοβαρού φράγματος στα Βαλκάνια εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης εξαγωγής όπλων".

Στη διάψευση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, στο όρος Σαρ Πλάνινα στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ βρίσκονται οπλοστάσια, τα οποία προμηθεύουν τον λεγόμενο "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόραν Ιβάνοφ. Ο κ. Ιβάνοφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς τις πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύουν οι εφημερίδες "Πολίτικα" και "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" του Βελιγραδίου, υπογραμμίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι κακόβουλα και βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εξάλλου, όπως μετέδωσε και ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, οι δύο εφημερίδες επισημαίνουν ότι "περίπου 10.000 άνδρες έχουν εξοπλιστεί από τα οπλοστάσια που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία τροφοδοτούνται με κλεμμένα όπλα που προέρχονται από την Αλβανία". Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι τις μέρες αυτές θα πρέπει η κοινή επιτροπή των δύο χωρών να οριοθετήσει τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.

Πριν επιβληθεί κάποιο άλλο μέτρο κατά της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά μέσα. Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, κατά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ομολόγων τους από τις 11 υποψήφιες για ένταξη χώρες. "Οι πολιτικοί δεν είναι μάγοι και δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Πολύ σημαντικό μετά από τη συνάντηση των Βρυξελλών είναι να τονιστεί ότι το πότε η Βουλγαρία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται όχι τόσο από την εξωτερική, όσο από την εσωτερική πολιτική της - από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, από την πεποίθηση της βουλγαρικής κοινωνίας ότι πρέπει να διανυθεί αυτός ο δρόμος", υπογράμμισε η κ.Μιχάιλοβα.

Τη σαφή απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τόσο για τις δημόσιες επιχειρήσεις -ακόμη και στρατηγικού χαρακτήρα- όσο και για τον τραπεζικό τομέα, μετέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός βιομηχανίας της χώρας, Αλεξάντερ Μπόσκοφ, μιλώντας στο επίσημο γεύμα της δεύτερης ημέρας του 5ου διεθνούς φόρουμ για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη. "Η άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι άκρως απαραίτητη, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρύθμισης στη χώρα, που τον τελευταίο καιρό προχωράει με επιτυχία, απαιτεί όμως δομικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος. Για το σκοπό αυτό, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 1999, θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση 100 μεγάλων επιχειρήσεων, που έχει δρομολογηθεί με συμβούλους διεθνείς εταιρίες. Παράλληλα, άλλες 60, οι περισσότερες δημόσιας ωφέλειας, είναι σε σχετική διαδικασία και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών.

Σε επίσημη ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Πολ Χόκινος, επιβεβαίωσε ότι οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις προσωρινής επιτροπής εκλογών και υπό την επιτήρηση του ΟΑΣΕ. Στην προσωρινή επιτροπή για τις εκλογές θα καταθέσουν τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι το πολιτικό πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να προσδιορίζονται οι θέσεις, οι ιδέες και τα σχέδια τους σε σχέση με την επιστροφή των προσφύγων, την οικονομία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την κοινωνική μέριμνα. Τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι οι οποίοι εγγράφηκαν στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν υπό την επιτήρηση του ΟΑΣΕ και κατέχουν έστω και ένα εκλεγμένο αντιπρόσωπο απαλλάσονται από την εγγραφή. Η προσωρινή επιτροπή καθόρισε ότι υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και άτομα που έχουν εκλεγεί και σε άλλη χώρα αλλά στην περίπτωση που εκλεγούν θα πρέπει να αποφασίσουν να παραμείνουν σε ένα από τα δύο αξιώματα.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 19 βαθμούς, στα δυτικά από 3 μέχρι 20 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 1 April 1998 - 12:29:54 UTC