Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.3.1998

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και ότι κατατέθηκε ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα ο διάλογος μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δυτικό αεροδρόμιο, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στις πτήσεις. Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο πρόεδρος και πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής κατηγορώντας τον υπουργό Μεταφορών για "κοροϊδία". Η Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για "εμπαιγμό των εργαζομένων και αυταρχισμό".

Το νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα ενέκρινε στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. "Πρόκειται για μια πρόσθετη, επίκαιρη, σύγχρονη πρόταση, συνολικής και ενιαίας κινητοποίησης τόσο των κρατικών υποδομών, όσο και των κοινωνικών φορέων, αλλά και των ίδιων των πολιτών με σκοπό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανωτέρας βίας, φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών, αλλά και σε περιπτώσεις τοπικής άμυνας ή τοπικής ανάγκης, να υπάρχει μια σαφής συντεταγμένη έγκαιρα προετοιμασμένη διαδικασία, ώστε να ξέρουν οι πάντες με ποιόν τρόπο συντονίζονται και κινητοποιούνται", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ερωτηθείς αν στη χθεσινή συνεδρίαση προσδιορίστηκαν οι τελικές κατευθύνσεις για την ανάθεση των προμηθειών των βασικών εξοπλιστικών συστημάτων που θα ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι ήταν μια συζήτηση επί της ουσίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια, θα υπάρξει εξειδίκευση της γενικής στρατηγικής της κυβέρνησης, μέσα από τα αρμόδια όργανα της αξιολόγησης των συγκεκριμένων τύπων οπλικών συστημάτων. Μέσα από αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξει τελική πρόταση, η οποία στη συνέχεια θα έλθει στο ΚΥΣΕΑ για τελική έγκριση, κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζει σήμερα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στο κατά πόσο τα κράτη αυτά πληρούν τους οικονομικούς και πολιτικούς όρους για την ένταξή τους στην κοινότητα. Χθες η Τουρκία προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την κυπριακή κυβέρνηση θα κλιμακώσουν σε σημαντικό βαθμό την ένταση στο νησί.

Σε γλωσσικό ολίσθημα απέδωσε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κ. Νίκολας Μπερνς, την αναφορά του σε "Μακεδόνες" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο του ετήσιου φόρουμ Θεσσαλονίκης. Στη δήλωσή του ο κ. Μπερνς προσέθεσε ότι θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στη γειτονική χώρα ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όνομα με το οποίο -όπως υπενθύμισε- την αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος.

Την εκτίμηση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις επενδύσεις διατύπωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο 5ο διεθνές φόρουμ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπερνς ζήτησε, εξάλλου, τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Βασίλειος Κουρτέσης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ χαρακτήρισε ευκαιριακές τις περισσότερες ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ.Κουρτέση, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι δέσμιες μιας λανθασμένης οπτικής για τη διείσδυση στα Βαλκάνια, αφού εξακολουθούν να στηρίζονται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις-μύθους του 1989.

Ως σωστή κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, ο υφυπουργός Ιδιωτικοποιήσεων της Ρουμανίας, Βίκτορ Ερος. Μιλώντας στο ΜΠΕ, ο κ.Ερος -που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς φόρουμ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη- επεσήμανε ότι η νέα συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής θα δώσει σημαντική ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές. Συμπλήρωσε δε, ότι η κυβερνητική απόφαση για το εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των στόχων της χώρας στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.

Μία συνεδρίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οποία οδήγησε τον γενικό δείκτη τιμών στις 2083,89 μονάδες (+ 1%) ήταν η χθεσινή στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης κατά την έναρξη αναρριχήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και έφθασε μάλιστα στις 2117,48 μονάδες. Εν συνεχεία η αγορά παρουσίασε σημάδια κόπωσης, χωρίς ωστόσο οι ρευστοποιήσεις να την οδηγήσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα της Παρασκευής.

Eυρωπαϊκά προγράμματα σταθερής ανάπτυξης θα εξετάσουν οι δήμαρχοι των παραμεθόριων πόλεων Ορεστιάδα (Ελλάδα), Σβίλενγκραντ, Χάρμανλι και Ιβάιλοβγκραντ (Βουλγαρία) και Αδριανούπολη (Τουρκία), σε συνάντησή τους στα τέλη Απριλίου στο Σβίλενγκραντ. Αυτό ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος του Σβίλενγκραντ, Σεβερίνα Μετόντιεβα, σημειώνοντας ότι οργανωτής είναι το Βαλκανικό Κέντρο Σταθερής Ανάπτυξης. Την προηγούμενη εβδομάδα το Σβίλενγκραντ επισκέφτηκε ο δήμαρχος της Αδριανούπολης, Χαμντί Σεντεφτσί για να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στην επικείμενη συνάντηση.

Τον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και στην σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 5ο φόρουμ με τίτλο "Ελλάδα και Βαλκάνια: Η αναδυόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", η βοηθός υφυπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα των ΗΠΑ, Eileen Malloy. Μιλώντας στη θεματική ενότητα για το ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην ανάπτυξη της περιοχής, η κ. Malloy επεσήμανε ότι "ο χώρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στο στάδιο των μεταρρυθμίσεων και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα".

"Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου δεν θεωρούνται υποκατάστατο των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής λύσης του Κυπριακού", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε παρέμβασή του χθες, ημέρα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή και η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, που θα ωφελήσει τον λαό της στο σύνολό του, θα ενεργήσει ως καταλύτης, ωθώντας όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εργαστούν για ταχεία λύση, πολύ πριν από την επόμενη διεύρυνση της Ενωσης. "Οσον αφορά στη δική μας πλευρά, συνέχισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να γίνει πραγματικότητα. Εμείς είμαστε που περισσότερο από όλους επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα της Κύπρου, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς. αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο και την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι μια τέτοιου είδους εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι κανένας δεν θα έπρεπε να έχει αμφιβολίες ότι οποιαδήποτε και αν είναι η στρατιωτική συμφωνία ή το αμυντικό δόγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, παρόμοιου είδους συμφωνίες υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους, είτε πρόκειται για φίλους είτε για εχθρούς.

Την άποψη ότι η ασφάλεια στην πόλη της Πρίστινας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη, ως αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των μελών της αλβανικής μειονότητας εξέφρασε ο δήμαρχος της Πρίστινας Ντούσαν Σίμιτς. Ο κ. Σίμιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μπλιτς" τόνισε ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Αλβανόφωνων, όχι μόνο δημιουργούν κλίμα νευρικότητας και ταραχών, αλλά και εμποδίζουν τον ομαλό ρυθμό της ζωής και τις λειτουργίες της πόλης, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 230.000 κατοίκους. Ο δήμαρχος της Πρίστινας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της πόλης κατορθώνουν με δυσκολία να ξεπερνούν τον αποκλεισμό που προκαλείται από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σχολιάζοντας ότι "εδώ και δέκα χρόνια τα μέλη της αλβανικής μειονότητας συγκεντρώνονται και διαμαρτύρονται με διάφορες αφορμές, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο, τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους", ενώ ισχυρίζεται "ότι για την υλοποίηση του αντισερβικού και αποσχιστικού στόχου ασκούνται διάφορες μορφές πιέσεων, όπως η εμψύχωση των μαζών πριν από κάθε άφιξη διεθνών αντιπροσώπων και επιτροπών, ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό ευνοϊκότερη θέση στις διαπραγματεύσεις".

"Εξαιρετικά αμυντικό" χαρακτήρισαν τον Κροάτη ηγέτη στη συλλογική προεδρεία της Βοσνίας, Κρέσιμιρ Ζούμπακ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξαιτίας της απόφασης του να διακόψει συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ. Η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι "είναι δικαίωμα του κ.Ζούμπακ να αντιδρά στην πολιτική των ΗΠΑ όπως θεωρεί ο ίδιος σωστό, αλλά η αμυντική του αντίδραση στη συνάντηση με τον κ.Γκέλμπαρτ εξυπηρετεί μόνο στο να εντείνει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την συμπεριφορά και τη στάση της κροατικής ηγεσίας της Βοσνίας όσον αφορά στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον".

Η αγορά μετοχών των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων -και όχι η σύσταση Joint Ventures- αποτελεί το "κλειδί" για την επιτυχή δραστηριοποίηση των Ελλήνων επενδυτών στη Ρουμανία κατά το 1998, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υφυπουργό Ιδιωτικοποιήσεων τη χώρας, Βίκτορ Ερος. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ερος δήλωσε, πάντως, ότι νέες προοπτικές διανοίγονται από τον Μάιο, οπότε οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρουμανία αυξάνονται σημαντικά και το "τοπίο" αλλάζει: προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα θα εγκαινιαστεί η διαδικασία επιλογής του οικονομικού συμβούλου για την αποκρατικοποίηση τριών συνολικά "κολοσσών", των Εθνικών Επιχειρήσεων Πετρελαίου και Αλατιού και της R.A Romgaz.

Τον ερχόμενο Μάιο, ίσως ληφθεί η πολιτική απόφαση για τη συγκρότηση πολυεθνικής βαλκανικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υφυπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στα Τίρανα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Σόφια ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Κίντσεφ, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου έλαβε μέρος στην ετήσια διμερή συνάντηση για θέματα στον τομέα της άμυνας. Σύμφωνα με τον κ.Κίντσεφ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συγκρότηση περιφερειακής δύναμης, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν μέρος όλες οι βαλκανικές χώρες, που συμμετείχαν στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, στη Σόφια, στις 3 Οκτωβρίου του 1997.

Οι επισκέψεις, κατά τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία όλων των ανώτερων Αλβανών επισήμων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, του υπουργού Άμυνας, είχε ως κατάληξη την προ ημερών, υπογραφή της συμφωνίας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης ναυτικής βάσης του Πασά Λιμάνι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αυλώνα. Η συμφωνία, το ύψος της οποίας φτάνει τα επτά εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, εντάσσεται στο πρόγραμμα στήριξης του αλβανικού στρατού από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός πως η συμφωνία με την Τουρκία έγινε αποδεκτή από όλο το φάσμα των αλβανικών πολιτικών κομμάτων.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από - 1 μέχρι 11 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 31 March 1998 - 6:57:47 UTC