Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.3.1998

Σύσκεψη για την περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό τον υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών, Γιώργου Δρυ, Νίκου Χριστοδουλάκη και Χρήστου Πάχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, ωστόσο διατυπώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις περικοπές των δαπανών και τις επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και τον Προϋπολογισμό από την υποτίμηση της δραχμής. Στη συνέχεια ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με τους προέδρους της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας, με τους οποίους συζήτησε πρόγραμμα για τη μελλοντική σχέση των δύο τραπεζών. Στο μεταξύ, με σημαντική άνοδο έκλεισε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η άνοδος ήταν της τάξης του 1,61% ενώ ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 1950,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 75,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Άρχισε σήμερα ο νέος κύκλος μειώσεων των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής. Επικεφαλής στο "χορό" των μειώσεων τίθενται από σήμερα η Eμπορική, η Alpha Πίστεως και η Aττικής, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τις τρεις τράπεζες κινούνται μεταξύ 0,25 και μίας μονάδας.

Στις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομογενείς δημοσιογράφους. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η είσοδος της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει την ποιοτική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση στην οικονομία. Χαρακτήρισε δε σημαντική την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, ότι δηλαδή θα πρέπει να αναγνωρίσει η Άγκυρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Νωρίτερα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσαν τους ομογενείς δημοσιογράφους για θέματα κυβερνητικής πολιτικής. "Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πρωταγωνιστικός και επιθυμούμε, επειδή ακριβώς το οικονομικό επίπεδο της χώρας μας είναι υψηλότερο και οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ωριμότεροι, η χώρα μας να αποτελέσει πιλότο για τις γειτονικές χώρες", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτόν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κατεύθυνση της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ που στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα. Ο κ. Κόρντοβεζ ενημέρωσε τον κ. Κρανιδιώτη για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία με τους κ. κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, αλλά, όπως είπε, όταν υπάρχουν πολλές δυσκολίες υπάρχουν και οι ευκαιρίες για κάποια διέξοδο. Ο κ. Κρανιδιώτης επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητά άλλο ενδεχόμενο από μια διζωνική δικοινοτική λύση. "Πιστεύουμε ότι είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη καμπή, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και των όρων που θέτει η τουρκική πλευρά για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε ο κ. Κρανιδιώτης και πρόσθεσε ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς είναι υποχρέωση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει στο διάλογο.

Δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κυπριακό όσο ο Ραούφ Ντενκτάς αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα οι Τουρκοκύπριοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε και για την κριτική που άσκησε κατά του κ. Πάγκαλου ο Μιλτιάδης Έβερτ επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, με τις δηλώσεις του, εμφανίζεται να δεσμεύει την Κύπρο σε θέματα που αφορούν στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική της. Ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν έκανε καμία πρόταση, απλώς εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσαν το επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Άκη Τσοχατζόπουλου και Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος γνωστοποίησε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συνάντηση των υπουργών άμυνας των βαλκανικών χωρών. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την τρομοκρατία ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων των μειονοτήτων και υποστηρίζει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κρίσης. Ο κ. Μπουλάτοβιτς τόνισε ότι η σερβική ηγεσία είναι έτοιμη για ανοιχτό διάλογο με τους Αλβανούς και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη χρήση τρομοκρατίας.

Εντολή στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να υλοποιήσει πιστά τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη μείωση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, έδωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, περιλαμβάνονται περιπολίες, ειδικά μπλόκα, έλεγχοι σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές, προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων στα αστυνομικά τμήματα καθώς και επαναπροώθηση εκτός της χώρας των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς γνήσια αποδεικτικά έγγραφα, μόνιμη εργασία και κατοικία. Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους συνοριακούς φρουρούς. Ερωτηθείς για τα αίτια της αύξησης της εγκληματικότητας τον τελευταίο καιρό ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο, που οφείλεται σε ένα κύμα μετακινήσεων του πληθυσμού προς τις ευρωπαϊκές χώρες από ευρωασιατικές χώρες και την Αλβανία Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι είναι ήδη θεαματικά τα αποτελέσματα των μέτρων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο εισηγητής, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιάννης Παπαδημητρίου. Σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Βενιζέλος, υπογράμμισαν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν συνδέεται με σενάρια περί εκλογών και απέδωσαν τα σχετικά σενάρια σε σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. "Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η θεσμική ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του τόπου", είπε ο κ. Βενιζέλος.

Προσκλητήριο προς τον απόδημο ελληνισμό να επενδύσει στην Ελλάδα, τώρα που το οικονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται θετικότερα, απευθύνει με συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυκας", ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. "Κοιτάμε κατάματα την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης", επισημαίνει ο κ. Πάχτας και συνεχίζει: "Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, με την ένταξη της δραχμής στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Πορευόμαστε πλέον μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες , το δρόμο προς την Ενωμένη Ευρώπη, με μεγαλύτερη πλέον ασφάλεια και βεβαιότητα για την επιτυχία". Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του απόδημου ελληνισμού σε αυτή τη νέα οικονομική προσπάθεια, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογραμμίζει ότι η χώρα, στην προσπάθειά της να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, χρειάζεται την παρέμβαση και των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πορεία προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι υπάλληλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Αίτημά τους ήταν να μην γίνουν ανώνυμες εταιρείες οι οργανισμοί αυτοί και να μην αλλάξει το υπάρχον εργασιακό καθεστώς. Η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Παπαϊωάννου, παρουσία του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Κουτσούκου. Σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης και την απόφασή της να μετατρέψει τους παραπάνω οργανισμούς σε ανώνυμες εταιρείες. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οργανισμών, ενώ θα διασφαλιστούν και τα εργασιακά δικαιώματα.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ εξέλεξε η διοίκηση της συνομοσπονδίας που συνεδρίασε το μεσημέρι. Πρόεδρος είναι και πάλι ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, της ΠΑΣΚΕ, ενώ τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατέλαβε ο Γιάννης Μανώλης από τη ΔΑΚΚΕ. Ο μέχρι τώρα Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Μαυρίκος, κατέλαβε τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και ο Αλέκος Καλύβης της Αυτόνομης Παρέμβασης τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ συζητήθηκε ακόμη το θέμα των εξελίξεων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρότεινε να γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Καβάλας ο Άκης Πάνου που σκότωσε τον φίλο της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Άκης Πάνου κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι ο Άκης Πάνου είχε προαποφασίσει τη φυσική εξόντωση του Σωτήρη Γιαλαμά, από τη στιγμή που μπαίνοντας στο σπίτι του καθάρισε το όπλο του και το γέμισε με σφαίρες. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε το θύμα όταν γύρισε προς το μέρος του, τη στιγμή που τον κοιτούσε στο πρόσωπο, καθώς ο ίδιος μη όντας εγκληματίας, δεν μπόρεσε να τον πυροβολήσει πισώπλατα. Επίσης δεν αναγνωρίστηκαν στον Άκη Πάνου τα ελαφρυντικά της μη συνείδησης των πράξεών του, του πρότερου έντιμου βίου και της πολιτισμικής προσφοράς που ανέβασε το επίπεδο της χώρας.

Με καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και στις προτομές και ανδριάντες των ηρώων αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο πολιτισμού της Νομαρχίας. Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ . Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των αρχών και οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων Μακεδονομάχων και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Το βράδυ της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δεξίωση που θα παραθέσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

Έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να απαιτήσει από την κυπριακή κυβέρνηση πολιτική συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, λίγες μόνο ημέρες πριν τη συνάντησή του στη Γενεύη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ωστόσο, όπως εκτιμά η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", στο εκτενές άρθρο της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό με τίτλο "Έκκληση Ντενκτάς προς τα Ηνωμένα Έθνη", ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναμένεται ότι θα στηρίξει τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να δώσει διάλεξη για το Κυπριακό, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Βιέννη.

Τον πρώην υπουργό ενέργειας και καυσίμων, Σεργκέι Κιριγένκο, όρισε ως πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, μετά την παύση ολόκληρης της ρωσικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σε διάγγελμά του ο κ. Γιέλτσιν επισήμανε ότι η απομάκρυνση της κυβέρνησης δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική αλλά στοχεύει στην ταχύτερη προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Σχολιάζοντας το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την ελπίδα να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία.

Το πρώτο βήμα για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο σηματοδοτεί η υπογραφή, σήμερα, της συμφωνίας για την εξομάλυνση του εκπαιδευτικού συστήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Πρίστινα τρεις εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης και τρεις εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των Αλβανών φοιτητών και μαθητών στα σχολικά κτίρια του Κοσσυφοπεδίου.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στην ανατολική χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 μέχρι 12 και στα νησιά του Αιγαίου από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 March 1998 - 19:05:52 UTC