Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.3.1998

Θετική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την πρόταση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, για υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι θετική εφόσον δεν περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ερωτηθείς για την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ προς τον κ. Πάγκαλο για διάλογο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι ο κ. Τζεμ μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, στη Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στα τέλη Μαϊου, στη Ρόδο. Αναφορικά με την πρόταση της Αθήνας για συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης στα Βαλκάνια που επανέφερε η Άγκυρα με αφορμή την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την πρόταση αυτή θετική πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία που θα βρίσκεται η έδρα της δύναμης αλλά να μετέχουν σε αυτή όλες οι βαλκανικές χώρες.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Κύπριος ομόλογός του, Γιαννάκης Ομήρου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν το Κυπριακό, η πορεία ένταξης της μεγαλονήσου στην Κοινότητα και κυρίως η αμυντική θωράκιση της Κύπρου. Νωρίτερα, ο κ. Ομήρου ενημερώθηκε και από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, για τις προοπτικές που διαγράφονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Στην επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνάμεων του έθνους και τη συμπαράταξη του ελληνισμού στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Κύπρος συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη την προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με καθοριστικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική. "Το πρόγραμμα που υλοποιούμε με γρήγορους και επιταχυνόμενους ρυθμούς δίνει αξιόπιστες λύσεις στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας", είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την ένταξη της δραχμής στο ευρωπαϊκό σύστημα ισοτιμιών πρόσθεσε: "Όλα πρέπει να εξεταστούν σε συνάρτηση με τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών". Ο κ. Σημίτης είπε ότι θα αυξηθούν οι ενισχύσεις σε δραχμές που θα απολαμβάνει ο παραγωγός, τα αγροτικά προϊόντα θα είναι φθηνότερα στην ευρωπαϊκή και τις διεθνείς αγορές, και θα αυξηθούν σε εθνικό νόμισμα οι πόροι που διατίθενται για τη βελτίωση των δομών με διαρθρωτικές δράσεις και μέτρα.

Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την υποτίμηση της δραχμής, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και την επίσκεψή του στην Τσεχία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ένταξη της δραχμής στο ευρωπαϊκό σύστημα ισοτιμιών αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και πως οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αναγνωρίζουν τις επιτυχίες της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Την ώρα που ο κ. Σημίτης έκανε τις δηλώσεις πετούσαν πάνω από το κέντρο της Αθήνας πολεμικά αεροσκάφη που έκαναν πρόβες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν τα αεροπλάνα του υπουργού Εθνικής Άμυνας παρενοχλούν και ο κ. Σημίτης απάντησε με νόημα: "Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ενοχλεί, αντιθέτως στηρίζει συνεχώς". Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος στηρίζει την κυβέρνηση και στηρίζεται από αυτή.

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά τον τραυματισμό του στο πόδι. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον "πρωθυπουργό του ψεύδους", είπε ο Κώστας Καραμανλής. Για την υποτίμηση της δραχμής παρατήρησε ότι επιβλήθηκε από τις αγορές και έθεσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις που δανείστηκαν σε συνάλλαγμα. Αναφερόμενος στο έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα μίλησε για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, ενώ σε ότι αφορά στα μέτρα για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει από τώρα αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές λέγοντας ότι οι συνθήκες διαμορφώνονται έτσι ώστε αυτές αποκτούν σαφέστατο πολιτικό νόημα.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε νέο ρεκόρ, ξεπέρασε το όριο των 1900 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 1920 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,1%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 108 δισεκατομμύρια δραχμές.

Από μηνιγγίτιδα πέθανε σήμερα κοριτσάκι 11 μηνών από την Κοιλάδα Αργολίδας. Στο μεταξύ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου ο 27χρονος στρατιώτης Λεωνίδας Φιλιππόπουλος. Εγκύκλιος στην οποία αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η μηνιγγίτιδα απεστάλη σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μετά από εντολή του υφυπουργού Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη.

Δε θα επιβαρυνθούν με το πρόσθετο κόστος από την υποτίμηση της δραχμής, οι καταναλωτές που είχαν παραγγείλει αυτοκίνητα πριν από την ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε δεκτή, για μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και φορτηγά που θα εκτελωνιστούν μέχρι τις 24 Μαρτίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, το εφάπαξ πρόσθετο ειδικό τέλος, ο εισαγωγικός δασμός και ο ΦΠΑ θα υπολογιστούν με βάση την παλιά ισοτιμία της δραχμής. Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι -για τον υπολογισμό των φόρων στα αυτοκίνητα- θα χρησιμοποιείται ενιαία ισοτιμία. Δηλαδή, την προτελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, θα καθορίζονται οι ισοτιμίες της δραχμής, με τις οποίες θα προσδιορίζονται φόροι και δασμοί. Αυτές θα ισχύουν μέχρι τον επανακαθορισμό τους, και -στο μεσοδιάστημα- δε θα υπολογίζεται η ισοτιμία που θα ισχύει την ημέρα εκτελωνισμού του αυτοκινήτου.

Κινητοποιήσεις εξήγγειλε σήμερα η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης μετά την υποτίμηση της δραχμής, που προβλέπουν συγχώνευση ή κατάργηση διακοσίων νομικών προσώπων και δημοσίων υπηρεσιών.

Σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντικείμενο τη μετοχοποίηση του οργανισμού, την κινητή τηλεφωνία και τις νέες ψηφιακές παροχές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Γιώργος Χρυσολούρης, δήλωσε ότι η απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΤΕ μέχρι το 2000 να μειώσει ορισμένα από τα τιμολόγιά του. Στόχος του ΟΤΕ είναι να διπλασιάσει φέτος την παροχή ψηφιακών τηλεφώνων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά στην κινητή τηλεφωνία, φέτος θα λειτουργήσουν εκατό χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, ενώ αίτηση έχουν υποβάλλει περίπου διακόσιες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αυξήσει την αστυνόμευση και τους ελέγχους είναι θετική και ενθαρρυντική, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας άλλοι χίλιοι άνδρες. Ανέφερε ακόμη ότι χθες ελέγχθηκαν 1013 άτομα, προσήχθησαν 513 και συνελήφθησαν 49.

Tην ανάγκη να διατηρηθούν οι τιμές των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και tour operators για τη θερινή σεζόν, επισημαίνει -με επιστολή του προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου- ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων. Μάλιστα, στο κείμενο της επιστολής, ο Σύνδεσμος καλεί την ελληνική ηγεσία να συστήσει -αν όχι να επιβάλλει- σε όλο το τουριστικό κύκλωμα, την τήρηση των συμφωνιών για την περίοδο του 1998. Έτσι, θα αποφευχθεί η ενδεχόμενη "διατάραξη" της τιμολογιακής πολιτικής του 1999, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής.

Μια τετράγλωσση εφημερίδα με το όνομα "Νόστιμον Ήμαρ" που απευθύνεται σε ξένους οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προέρχονται ιδίως από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη , τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά και από όλο τον κόσμο, κυκλοφόρησε με ιδιωτική πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας είναι τετρασέλιδο με κείμενα στα ελληνικά, αγγλικά , ρώσικα και γεωργιανά και μεταξύ των άλλων περιέχει πληροφορίες για την πράσινη κάρτα, σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Συντάγματος της Ελλάδας και θέμα που αφορά στην καταγραφή των μεταναστών στη χώρα μας.

Στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στοχεύει η σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), για τη γρήγορη διανομή τηλεγραφημάτων. Βάσει της σύμβασης, από την 1η Απριλίου, τα τηλεγραφήματα που οι πολίτες επιθυμούν να στείλουν τηλεφωνικά, τηλετυπικά ή με φάξ, θα επιδίδονται στον παραλήπτη μέσα σε τρεις ώρες από τη στιγμή της κατάθεσής τους. Με αργότερους ρυθμούς θα διακινούνται τα υπόλοιπα τηλεγραφήματα, αφού θα επιδίδονται στον παραλήπτη την επόμενη εργάσιμη ημέρα από εκείνη που κατατέθηκαν.

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Ο κ Μεϊντάνι, που εκτός από Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου των Τιράνων, μετά την αναγόρευσή του θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Από τους υγρούς κρυστάλλους μέσω βιολογικών εφαρμογών στα προβλήματα της δημόσιας, κοινωνικής και πολιτικής ζωής".

Κατηγορηματικά αντίθετος στην οποιαδήποτε ξένη μεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, ο κ.Μιλόσεβιτς αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του χθες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ανακίνησαν και το ζήτημα της συμμετοχής του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες, στον επικείμενο διάλογο μεταξύ της σερβικής και αλβανικής πλευράς για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά όπως δηλώνει ο Μιλόσεβιτς, "αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό".

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός με χιoνοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά όμως βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στην 'Ηπειρο και τη Μακεδονία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και χιονόνερο. Μέχρι το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 μέχρι 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 March 1998 - 20:04:39 UTC