Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.3.1998

Ρεκόρ συναλλαγών χθες στη Σοφοκλέους, οι οποίες ανήλθαν στο εντυπωσιακό νούμερο των 162,33 δισ. δρχ., εκ των οποίων μόνο τα 50 δισ. δρχ. αφορούσαν λογιστικές πράξεις και συγκεκριμένα αφορούσαν την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών προήλθε από τη μετοχή του ΟΤΕ, που έκανε συναλλαγές 36 δισ. δρχ., την ALPHA Πίστεως που είχε συναλλαγές ύψους 23 δισ. δρχ. και την Εθνική και την Εργασίας που είχαν όγκο πάνω από 8 δισ. δρχ. Ο υψηλός όγκος των συναλλαγών αποτέλεσε και αιτία, για την ανακοπή της ανοδικής πορείας, δεδομένου ότι οι περισσότερες χρηματιστηριακές αδυνατούσαν να εκτελέσουν εντολές αγορών. Η πορεία της αγοράς ήταν πτωτική σε γενικές γραμμές και μόνο τράπεζες και ΟΤΕ κράτησαν θετικό το γενικό δείκτη, ο οποίος και σημείωσε άνοδο κατά 1,01% και έκλεισε στις 1.754,93 μονάδες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες κέρδη είχαν μόνο οι τράπεζες κατά 2,92%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με απώλειες και πιο συγκεκριμένα: ο ασφαλιστικός με 1,01%, ο επενδυτικός με 3,35%, ο δείκτης των εταιριών leasing με 1,07%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών με 2,28%, ο κατασκευαστικός 2,55%, ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών με 1,40%, ενώ απώλειες 1,72% παρουσίασε και ο δείκτης της παράλληλης αγοράς.

Την αναγκαιότητα της ένταξης της δραχμής στο ΜΣΙ, με την οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας στην βουλή, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση των προέδρων του συνασπισμού Νικ. Κωνσταντόπουλου, του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σιούφα,

Σφοδρή επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη ΄Εβερτ εξαπέλυσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. Αναφερόμενος στους υπαινιγμούς του κ. ΄Εβερτ για εμπλοκή της κόρης του κ. Παπαντωνίου, όσον αφορά στο δάνειο ύψους ενός δισ. που σύναψε το ελληνικό δημόσιο, έκανε λόγο "για πλήρη ευτελισμό του αντιπολιτευτικού λόγου" προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ερώτηση, με απαράδεκτα υπονοούμενα. "Πρόκειται, είπε, για μια τακτική που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν από τη Ν.Δ. με κόστος την πολιτική ζωή του τόπου και δεν μπορεί να την ταλαιπωρεί".

Για αντιδημοκρατική στάση κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με αφορμή την άρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να κάνει δεκτή την πρόταση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα για αναλυτική συζήτηση στη Βουλή, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, της κυβερνητικής απόφασης για υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατηγορεί τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι ''φυγομαχεί και προσπαθεί να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για ένα θέμα με τεράστιες συνέπειες στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού'', καθώς και ότι ''δε σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του ελληνικού λαού''.

Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ουγγαρίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκιούλα Χορν. Ο κ. Κακλαμάνης επανέλαβε την ελληνική θέση για την ταυτόχρονη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τις χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ''στην Κεντρική Ευρώπη, η Ουγγαρία προηγείται''. Αναφερόμενος στη σημερινή δομή του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε τη δημιουργία ενός ισότιμου συστήματος ασφαλείας για όλες τις χώρες της Ευρώπης, που θα ξεκινάει από τον Ατλαντικό και θα φθάνει έως τα Ουράλια. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Γκιούλα Χορν, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις θέσεις που διατύπωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κυρωθεί ομόφωνα από το ελληνικό Κοινοβούλιο το Πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στην ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Συγκέντρωση στην Καβάλα θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10:30 το πρωί συνταξιούχοι όλων των κλάδων από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συνταξιουχικών σωματείων της χώρας. Ανάλογη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα και στην πλατεία Κάνιγγος, στην Αθήνα. Η συγκέντρωση αποφασίσθηκε μετά την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων όλης της χώρας με τον πρωθυπουργό στις 19 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά από ευρείας έκτασης κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στις 5 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με εκπροσώπους των συνταξιούχων είχε αποβεί άκαρπη.

Mε πλασματικές εγγραφές φαρμάκων, ερήμην των ασφαλισμένων, επιβαρύνουν οι φαρμακοποιοί, γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες τον ΟΓΑ, ο οποίος ελλείψει ελεγκτών υπαλλήλων ( η κεντρική υπηρεσία διαθέτει μόνο πέντε επιθεωρητές ), αδυνατεί να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα του Ταμείου. Την εικόνα αυτή έδωσε ο διοικητής του ΟΓΑ Σπύρος Γιαννόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ''φαρμακοποιοί, γιατροί και εταιρείες κλέβουν ασύστολα τον ΟΓΑ''. Ο διοικητής, υπογραμμίζοντας το θετικό έργο που έχει γίνει τελευταίως με τη δημιουργία ταμείου και την περιστολή δαπανών, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι έγιναν στο προηγούμενο τρίμηνο στην Αχαϊα, στην Εύβοια, στην Κόρινθο, στη Ρόδο κ.α. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν αρκετές περιπτώσεις συνεργαζομένων φαρμακείων και γιατρών, που έκαναν εικονικές συνταγογραφίες ή χρέωναν φάρμακα σε ανύποπτους ασφαλισμένους.

Ημερίδα με θέμα ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά στις νέες προκλήσεις - Ατζέντα 2000'' διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το προσεχές Σάββατο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι εργασίες της ημερίδας θα αρχίσουν με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Βασίλη Βαλασόπουλου και στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης θα αναπτύξει το θέμα ''Προοπτικές της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

Η Ευρωπαϊκή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη της ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές που πρόσκεινται στη βρετανική προεδρία, σημειώνοντας ότι η πρόταση ισχύει και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ οποτεδήποτε το αποφασίσουν. Τη θέση του κατοχικού ηγέτη έναντι της πρότασης Κληρίδη, που επιδόθηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά την περασμένη εβδομάδα από τη βρετανική προεδρία, παρέθεσε ήδη στον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν.

Τη χορήγηση 45 δισ. ECU για τη χρηματοδότηση της προενταξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθόρισε το δημοσιονομικό πλαίσιο της Κοινότητας για την περίοδο 2000-2006. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στις υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ μετά από πιέσεις που άσκησε ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, η χθεσινή απόφαση αφήνει πολλά περιθώρια συμμετοχής και της Κύπρου στις χρηματοδοτήσεις.

Ενας Αλβανός διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίσθηκαν στην πόλη Πέτς του Κοσσυφοπεδίου, από πυρά της αστυνομίας εναντίον Αλβανών που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον Αλβανών στην περιοχή της Ντρένιτσα, μετέδωσε το ''Πληροφοριακό Κέντρο του Κοσσυφοπεδίου'', το οποίο πρόσκειται στο μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών της περιοχής, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Στην Πρίστινα βρίσκεται για συνομιλίες με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ''ΜΠΕΤΑ'' του Βελιγραδίου, μπροστά στα γραφεία του κόμματος του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 Σέρβοι που ζουν στην Πρίστινα και φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και του Ρουγκόβα.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα προτίθεται να συστήσει ομάδα για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, όπως έκανε γνωστό ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ μετά τη συνάντησή τους. Ο κ. Γκέλμπαρντ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με την απόφαση αυτή του Ρουγκόβ, να συστήσει, δηλαδή, μέσα στις επόμενες ημέρες, μία συμβουλευτική ομάδα η οποία θα αποτελείται από πολλούς Αλβανούς ηγέτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση αυτή ως σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια με την οποία οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου επιδεικνύουν την πρόθεσή τους για άμεσο πολιτικό διάλογο, και δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευκολύνουν το διάλογο, και, αν και οι δύο πλευρές το επιθυμούν, να συμμετάσχει σε αυτόν.

Εξαιρετικά επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα "Νατσιονάλ", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε και ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο κ. Γκλιγκόροφ υποστήριξε ότι "δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία", αφού εγκυμονεί κινδύνους η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία αν επεκταθεί, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια, τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Τη διεξαγωγή έρευνας στα περιουσιακά στοιχεία της Τανσού Τσιλλέρ επιδιώκουν 106 βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική αίτηση. Οι βουλευτές προχώρησαν στην κίνηση αυτή μία μόλις ημέρα μετά από απόφαση του δικαστηρίου το οποίο δεν υποχρεώνει την Τσιλλέρ να καταθέσει για τις κατηγορίες ότι καταχράστηκε μυστικά κονδύλια για προσωπικούς πολιτικούς σκοπούς, κατά το διάστημα στο οποίο διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να την παραπέμψουν σε δίκη. Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει με ψήφισμά του εντός των επόμενων ημερών για το αν θα άρει τη βουλευτική ασυλία της Τσιλλέρ, γεγονός που θα δώσει το "πράσινο φως" για την έναρξη των ερευνών και, αν οδηγήσει στην καταδίκη της, θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής της καριέρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 March 1998 - 6:40:20 UTC