Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.3.1998

''Η Διάσκεψη του Λονδίνου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα, πέρα από αυτό που ήταν η Ε.Ο.Κ. και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εγινε πια κεκτημένο ότι η Ε.Ε δεν είναι πια ένας χώρος περιορισμένος, αλλά ότι ανοίγεται σιγά-σιγά σε ολόκληρη την Ευρώπη'', επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στη βρετανική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε γίνονται συνεχή βήματα για να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη Διάσκεψη στο Λονδίνο ήταν ''επιτυχής'' και ''έγινε μέσα σε κλίμα συνεργασίας''. ''Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η καταπολέμηση του εγκλήματος και των ναρκωτικών και η προστασία του Περιβάλλοντος, ενώ έγιναν, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης, ''πολλές επαφές και συζητήσεις, έγιναν συζητήσεις για το Κόσοβο και για μια καλύτερη συνεργασία στην Ευρώπη''.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, για την πρόταση που υπέβαλε σχετικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, από τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο κ. Κουκ σημείωσε ότι η βρετανική προεδρία καλωσορίζει την υποβολή της πρότασης από τον Πρόεδρο Κληρίδη. "Χαιρετίζουμε αυτή την κίνηση και διαβιβάζουμε αυτή την πρόταση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα", πρόσθεσε.

Η μονάδα της ΔΕΗ στην Αχλάδα της Φλώρινας θα γίνει και θα λειτουργήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί, χωρίς καμιά καθυστέρηση, διαβεβαίωσε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου που επισκέφθηκε τον ακριτικό νομό. Μιλώντας σε συγκέντρωση 3.500 ατόμων στην πλατεία της Μελίτης η Βάσω Παπανδρέου επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον όσων αντιτίθενται με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και θα το πράξει. Το έργο προκηρύχθηκε το 1989 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κάνει πράξη η κυβέρνηση Σημίτη, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Ανάπτυξης. Το χαρακτήρισε δε εθνικής σημασίας, γιατί γίνεται σε μια ακριτική περιοχή και θα δώσει πνοή στο νομό Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή.

Τον σεβασμό της Ελλάδας στις διεθνείς υποχρεώσεις της απέναντι στις μειονότητες, επεσήμανε στη Βουλή ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν φοβάται από "μεμονωμένες" και περιθωριακές απόψεις όπως αυτές του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα μειονοτικά θέματα (ECMI), Στέφαν Τρέμπστ. Αφορμή για την επισήμανση αυτή του κ. Κρανιδιώτη ήταν η σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος ανέφερε ότι το ECMI χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία και τη Δανία και απεργάζεται τη δημιουργία Αλβανικού θέματος στην Ελλάδα καθώς και την αυτονόμηση της Θράκης. Απαντώντας ο υφυπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η πρεσβεία μας στη Βόννη διαμαρτυρήθηκε για τον συγκεκριμένο καθηγητή, σημειώνοντας ότι οι παραπάνω θέσεις αποτελούν προσωπικές απόψεις του κ. Τρεμπστ και δεν συμπεριλαμβάνονται στις εργασίες του ECMI.

Οι μαθητές της Α΄ λυκείου, θα πρέπει να δηλώσουν σήμερα την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι η επιλογή δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική για την πιο σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αυτή δεν έχει καμία σχέση με το μηχανογραφημένο έντυπο που καταθέτουν οι τελειόφοιτοι λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπέστη ρήξη τένοντος, κατά τη διάρκεια προθέρμανσης για τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των βουλευτών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Ο κ.Καραμανλής αναμένεται να βγει από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών το Σάββατο ή την Κυριακή.

Δύο αντιπροέδρους θα έχει τελικά η Παρευξείνια Τράπεζα, που, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 1999. Παρά την αρχική αντίθεση της τουρκικής πλευράς, υπερψηφίστηκε -στη Θεσσαλονίκη- η επίσημη πρόταση του αντιπροέδρου της Εθνικής Τράπεζας και εκπροσώπου της Ελλάδας στο συμβούλιο διοικητών της Παρευξείνιας, Νικόλαου Καραμούζη, για τη θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων και ενός γενικού γραμματέα.

Στα 4,9 δισ. δολάρια ανήλθε στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 1997 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 4,6 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα του 1996. Στο προαναφερόμενο διάστημα το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,2% και ανήλθε στα 16,8 δισ. δολάρια από 16,6 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οσον αφορά το Νοέμβριο του 1997, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε τη πτωτική του τάση η οποία ξεκίνησε από το Μάρτιο του 1997 και περιορίστηκε στα 384 εκ. δολάρια από 438 εκ. δολάρια το Νοέμβριο του 1996. Στο ενδεκάμηνο του 1997 το ισοζύγιο αδήλων συναλλαγών εμφάνισε μικρή κάμψη κατά 0,9% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτό στα 11,8 δισ. δολάρια από 11,9 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα του 1996. Μείωση κατά 3,2% σημείωσαν επίσης στο ενδεκάμηνο και οι εισροές από την Κοινότητα οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. δολάρια από 3,7 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα του 1996. Η μείωση αυτή κατά την τράπεζα της Ελλάδος οφείλεται στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ECU.Η καθαρή κίνηση ιδιωτικών κεφαλαίων στην περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 1996 ήταν αρνητική

Επιρρεπείς στις φορολογικές παραβάσεις εμφανίζονται οι Έλληνες ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων. Μόνο το Φεβρουάριο, 100 πρατήρια υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ),σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Aναλυτικότερα, δεν είχαν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία για περίπου 1.400.000 λίτρα θέρμανσης, ενώ έγινε παράνομη χρήση 7.145.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.

Υπέρ των ευρύτερων συμμαχιών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, τάχθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και απηύθυνε πρόσκληση προς το Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ για συνεργασίες τον α' και το β' γύρο. Μιλώντας απόψε στη Νομαρχιακή Συνέλευση Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποφάσισε να είναι υποψήφιος Νομάρχης ο Κώστας Παπαδόπουλος, o υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογών του Οκτωβρίου και είπε πως αυτές θα κριθούν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, η αναπτυξιακή πορεία και το μέλλον της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενωμένα να δώσουν τη μάχη γιατί, όπως είπε, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δε θα καταμετρηθεί η δύναμη των κομμάτων, αλλά η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να δημιουργεί πλειοψηφικά ρεύματα στην κοινωνία.

Αρχίζει σήμερα στο Εδιμβούργο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την οποία θα συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η βρετανική προεδρία και η κοινότητα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για τη σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χρήση βίας από τις σερβικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αρνούνται να προσέλθουν σε συνομιλίες με τις σερβικές αρχές εφόσον αποκλείεται από αυτές η προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ απηύθυναν έκκληση για διεθνή διαμεσολάβηση την οποία όμως αποκλείει η σερβική ηγεσία. Τη διατήρηση των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει η Αλβανία, θεωρεί όμως απαραίτητη την επαναφορά των δικαιωμάτων των Αλβανών της περιοχής, δήλωσε ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ουάσιγκτον, Πετρίτ Μπουσάτι, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Πρόγραμμα "Σωκράτης Κόκκαλης" στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Ανεπαρκή χαρακτήρισε την πρόταση του Βελιγραδίου για διάλογο με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζειμς Ρούμπιν.

Από το 2000 οι ομάδες της Α' εθνικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ενδέχεται να μειωθούν από 18 που είναι σήμερα, σε 14. Η πρόταση αυτή θα ισχύσει αν ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών κατηγοριών που έχει ετοιμάσει η ΕΠΑΕ, στην Β' εθνική κατηγορία θα πρέπει να συμμετέχουν 18 ομάδες, ενώ στην Γ' 20.

Νεφώσεις σε όλη τη χώρα οι οποίες βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 μέχρι 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 μέχρι 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα κυρίως μετά το απόγευμα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 13 March 1998 - 8:05:38 UTC