Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.2.1998

Mε σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό άρχισε από το πρωί η έξοδος χιλιάδων κατοίκων των μεγάλων πόλεων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ όλη η δύναμη της τροχαίας βρίσκεται στους δρόμους για τη διευκόλυνση των οδηγών. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών και στο δρόμο προς τη Χαλκιδική, καθώς πολλοί Θεσσαλονικείς θέλουν να συνδυάσουν το τριήμερο με μια εκδρομή στη θάλασσα. Δεν είναι, όμως, λίγοι αυτοί που άρχισαν να κατευθύνονται με κάθε μεταφορικό μέσο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -Ξάνθη, Νάουσα, Κοζάνη- όπου γιορτάζεται το παραδοσιακό καρναβάλι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, μέχρι νωρίς το μεσημέρι πέρασαν τα διόδια Νέων Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, με κατεύθυνση την Πιερία, περισσότερα από 8000 οχήματα, ενώ ανάλογη είναι η κίνηση και στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, τροχονόμοι με περιπολικά και μοτοσικλέτες ρυθμίζουν από χτες το απόγευμα την αυξημένη κυκλοφορία και βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων με μονοδρομήσεις τμημάτων του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, που αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη επιστροφή. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, αστυνομικοί θα υποβάλλουν αιφνιδιαστικά τους οδηγούς σε αλκοτέστ, ενώ θα τηρηθούν με αυστηρότητα οι κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στα διόδια και σε άλλα κομβικά σημεία έξω από την πόλη, βρίσκονται από το πρωί εγκατεστημένα δεκάδες φορτηγά εταιριών οδικής βοήθειας, ενώ πολλοί μικροπωλητές έχουν εγκαταστήσει πάγκους με πολύχρωμους χαρταετούς, για να δελεάσουν μικρούς και μεγάλους εκδρομείς.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 75 τραυματίστηκαν σε 55 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από χθες μέχρι τώρα σε όλη τη χώρα παρά τα αυξημένα μέτρα της τροχαίας για το γιορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος, 20 και 17 ετών αντίστοιχα, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το πρωί έξω από την πόλη της Ξάνθης, όταν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ. Νεκροί ανασύρθηκαν ο 20χρονος Γιώργος Χαραλαμπίδης, εργάτης από την Ξάνθη, και η 17χρονη Π.Ρ., επιβάτες στο μοιραίο αυτοκίνητο, ενώ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ξάνθης και ο οδηγός του αυτοκινήτου Γιώργος Ιωακειμίδης, 23 ετών. Σύμφωνα με την τροχαία Ξάνθης η παρέα επέστρεφε από διασκέδαση.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι, η κατάσταση της υγείας του έχει επιβαρυνθεί, η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος και το ήπαρ. Οι επιπτώσεις δεν έχουν αναστραφεί και όπως εκτιμούν οι γιατροί είναι θέμα κράσης του εγκεφάλου.

Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών εισάγει με νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια και καθιερώνεται ειδικός εκλογικός αριθμός για κάθε ψηφοφόρο, ενώ με την αρμοδιότητα των δήμων θα συνταχθούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι. Επίσης οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, καταργούνται τα χωριστά εκλογικά βιβλιάρια ανδρών και γυναικών και τη φρούρηση θα αναλαμβάνουν αστυνομικοί και όχι στρατιώτες. Στις θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων θα διορίζονται και δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής, θα απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα, ενώ καταργούνται οι διοικητικές κυρώσεις για την αποχή.

Σε ρυθμούς σάμπα, αλλά και υπό τους ήχους παραδοσιακών ακουσμάτων "χορεύει" από σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς αρχίζουν να κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου της Απόκρεω. Εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις, σε συνδυασμό με μοναδικά τοπικά έθιμα που αντλούν τις ρίζες τους από την αρχαιότητα, δίνουν το "χρώμα" των ημερών, διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους. Εντυπωσιακά θεάματα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα το βράδυ οι Θεσσαλονικείς. Ο δήμος διοργανώνει, στην πλατεία Αριστοτέλους, τετράωρη εκδήλωση με λατινοαμερικανική μουσική, την οποία θα πλαισιώσουν οι ξυλοπόδαροι και οι ζογκλέρ του θεάτρου δρόμου της Πολωνίας "Teatr Prawziwy", σε μια μοναδική, κεφάτη παράσταση. Χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες θα ψυχαγωγήσουν τους Θεσσαλονικείς την Καθαρά Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν το τρίτο και το τέταρτο διαμέρισμα του δήμου Θεσσαλονίκης, στο Σέιχ Σου και το δάσος Κρυονερίου αντίστοιχα. Καρναβαλικές παρελάσεις, με μεγάλα άρματα, μασκαράδες, μαζορέτες και κλόουν, διοργανώνουν σήμερα οι δήμοι Αμπελοκήπων και Τριανδρίας. Η Νεάπολη και η Ιωνία θα δώσουν αύριο το δικό τους εντυπωσιακό "παρών", με τα καταστόλιστα οχήματα και τους καρναβαλιστές που θα κατακλύσουν το μεσημέρι τους κεντρικούς δρόμους των δύο περιοχών. Τα κούλουμα θα γιορταστούν και στους τέσσερις δήμους με λαϊκό γλέντι, που θα συνοδεύεται από δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονη ρετσίνα, ενώ δεν θα λείψει το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού. Παραδοσιακό γλέντι με ρεμπέτικη κομπανία έχει προγραμματίσει για την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Πολίχνης, ενώ στον Εύοσμο, μικροί και μεγάλοι θα αποχαιρετίσουν την Απόκρεω με δωρεάν φασολάδα, λαγάνα και κρασί, συνοδεία μουσικής και των χορευτικών συγκροτημάτων του δήμου. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Ευκαρπία και στη Νέα Μηχανιώνα.

Νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος πυροβόλησε εξ' επαφής και σκότωσε φίλο του μέσα σε IX επιβατικό αυτοκίνητο ενώ περιεργαζόταν ένα πιστόλι τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Ισιδώρου στην Άνω Τούμπα με θύμα το συνομήλικο και συνάδελφο του Φώτη Φωτιάδη. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο Απόστολος Σαράντζής, 26 χρονών, καθόταν στο πίσω κάθισμα του επιβατικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Φωτειαδής, ενώ μέσα στο όχημα βρισκόταν και δύο φίλες του. Σε κάποια στιγμή ο Σαραντζής έβγαλε από την τσέπη του ένα πιστόλι και άρχισε να το περιεργάζεται. Σε κάποια στιγμή κάτω από αδιευκρινιστές συνθήκες ο Φωτιάδης χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι και έπεσε αιμόφυρτος πάνω στο τιμόνι. Οι τρεις φίλοι του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν ο επιβάτης οπλοφορούσε νόμιμα, ενώ η αστυνομία αποδίδει το περιστατικό σε ατύχημα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα δώσει σήμερα διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό στο σύνταγμα ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων. Αμέσως μετά θα κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις. Ο κ. Κληρίδης που εξελέγη για μια ακόμη πενταετία είναι ο τέταρτος πολιτικός που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα του κράτους στα 38 χρόνια ζωής της κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξελέγη σε εκλογές που διεξήχθησαν το Δεκέμβριο του 1959 με αντίπαλο τον Ιωάννη Κληρίδη, πατέρα του νυν προέδρου.

Με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ συναντήθηκε το πρωί ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, με σκοπό να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο σπίτι του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη. Ο κ.Κρανιδιώτης θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα.

Σχέδιο επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, που προτείνει το βρετανικό περιοδικό "Economist", αναδημοσιεύει τουρκοκυπριακή παροικιακή εφημερίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Το σχέδιο προβλέπει μια διζωνική Κύπρο, με δύο κοινοβούλια, χαλαρή κεντρική κυβέρνηση και εκ περιτροπής προεδρία, όπου θα παραμείνουν 5000 Τούρκοι στρατιώτες και θα δοθούν αποζημιώσεις για απώλεια περιουσιών. Παράλληλα, προβλέπεται η επιστροφή -στους Ελληνοκυπρίους- της Μόρφου και του Βαρωσιού. Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα υποστηρίζει πως κανένας Ελληνοκύπριος δεν γνωρίζει τουρκικά, ενώ πολλοί λίγοι είναι οι κάτοικοι της άλλης πλευράς του νησιού, που μπορούν να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα. Το περιοδικό δημοσιεύει και χάρτη της Κυπρου με τη "νέα γραμμή αντιπαράταξης" και αναφέρει ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, εκτός από τη Μόρφου και το Βαρώσι επιστρέφονται στην ελληνική πλευρά και ορισμένα από τα κατεχόμενα χωριά. Στο δημοσίευμα του "Ικόνομιστ" αναφέρεται και ανταπόκριση της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν" από το Λονδίνο. Η εφημερίδα φιλοξενεί το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Έτοιμο το σχέδιο επίλυσης" και γράφει ότι τα τουρκικά εδάφη της νήσου μειώνονται στο 28% από 37%.

Αποφασισμένη να λάβει σκληρά μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η ομαλότητα στην Αλβανία, εμφανίζεται η κυβέρνηση του Φατός Νάνο, έχοντας και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αυτό προκύπτει από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε δριμύτατα κατά του "Δημοκρατικού Κόμματος" και του προέδρου του Σαλί Μπερίσα, αποκαλώντας το "μαιευτήριο του εγκλήματος στην Αλβανία, μαιευτήριο του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς" κ.α. Ενώ αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Σκόδρα, την ανταρσία στη φυλακή των Τιράνων, την καταστροφή υδραγωγείων κλπ, για τα οποία κατηγόρησε άμεσα το κόμμα του Μπερίσα, ο κ. Νάνο δήλωσε ότι "η πλειοψηφία της χώρας δεν θα επιτρέψει σε κλέφτες, δολοφόνους και φονταμενταλιστές, οι οποίοι δεν βρίσκουν γαλήνη στα αρρωστημένα μυαλά τους, να καταστρέψουν τη ζωή των Αλβανών". Οπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην αλβανική πρωτεύουσα, η στάση του Μπερίσα, βλάπτει κυρίως το κόμμα του και το καθιστά αναξιόπιστο στα μάτια της κοινής γνώμης, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση, φαίνεται ότι προετοιμάζεται για την επιβολή μέτρων προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ζωή στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ με επιστολή του προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα της Σκόδρα και γενικότερα την ένταση των τελευταίων ημερών, η οποία-όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή - "επαναφέρει στον καθένα την εικόνα του περασμένου Μάρτη".

''Η εξέγερση στη φυλακή ''313'' των Τιράνων δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία, αλλά μετά από ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, στην υλοποίηση του οποίου βοήθησαν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη φυλακή''. Αυτό επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα ''Σέκουλι''. Σύμφωνα με στοιχεία που, όπως γράφει η εφημερίδα, προέρχονται από πηγές του αλβανικού Υπουργείου Εσωτερικών, ''από τις πρώτες ανακρίσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί που θα βοηθούσαν στη δραπέτευση των φυλακισμένων, θα μοιραζόταν, ως αμοιβή, ένα εκατομμύριο δολάρια''. Επίσης έγινε γνωστό ότι από την στρατιωτική εισαγγελία των Τιράνων διενεργούνται ανακρίσεις για τρεις αστυνομικούς που είχαν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου για τη δραπέτευση κρατουμένων από τη φυλακή ''313''. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αλβανική αστυνομία κατηγορείται για ανάμειξη σε επεισόδια και εγκληματικές πράξεις. Αναφερόμενοι στα τελευταία επεισόδια στην πόλη Σκόδρα, και στη φυλακή των Τιράνων, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών, υποστηρίζουν ότι η αλβανική αστυνομία συνεργάζεται σε πολλές περιπτώσεις με το έγκλημα και το λαθρεμπόριο, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τους εγκληματίες και τους λαθρεμπόρους για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος για το ενδεχόμενο νέων αιματηρών επεισοδίων στην Αλβανία, αντιδρά σκληρά το Υπουργείο Εσωτερικών, προειδοποιώντας τους Αλβανούς πολίτες να μη συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνει το κόμμα του Σαλί Μπερίσα, επειδή σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών, το Δημοκρατικό Κόμμα σχεδιάζει τρομοκρατικές πράξεις προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη στην αλβανική αστυνομία.

Ενάμιση μήνα μετά την επιστροφή της Ιστορίας του Παϊσιου στη Μονή Ζωγράφου, από όπου είχε κλαπεί την προηγούμενη δεκαετία και το γεγονός συνεχίζει να απασχολεί τα Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρώην αρχηγός των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών Μπρίγκο Ασπαρούχωφ, σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε ότι πράκτορες της υπηρεσίας του άρπαξαν από το Άγιο Όρος το ιστορικό αυτό κειμήλιο, ισχυρίσθηκε όμως ότι αυτό έγινε για να "σωθεί" τάχα η Ιστορία από επικείμενη κλοπή της, αναφέροντας ψευδώς ότι δήθεν για το γεγονός αυτό, είχαν ενημερωθεί δήθεν οι Ελληνικές αρχές! Η εφημερίδα της Σόφιας "ΚΑΠΙΤΑΛ" σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της αναφέρει ότι "οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας δύο μέρες πριν την επιστροφή, στις 23 Ιανουαρίου 1998, της ιστορίας του Παϊσίου στο Αγιον Όρος, αποτελούν πράγματι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Οι κυνικοί ερμηνεύουν αυτή τη μαζική συρροή ως απόδειξη του γεγονότος ότι ο Βούλγαρος αντιδρά κατά έναν περίεργο τρόπο όταν γίνεται λόγος για την "τελευταία προθεσμία" και δεν χάνει την ευκαιρία να σταθεί στην ουρά. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι τόσους μήνες που η Ιστορία βρίσκονταν εκτεθειμένη στο Ιστορικό Μουσείο, ο βουλγαρικός λαός δεν έδειξε τον απαιτούμενο ζήλο". Και η ίδια εφημερίδα ρωτάει: "Γιατί δεν ανοίγουν τα αρχεία; Γιατί δεν ανακοινώνουν επίσημα πότε, με ποιον ακριβώς τρόπο και ποια υπηρεσία ακριβώς έκλεψε την ιστορία του Παϊσίου από την Μονή; Είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες δεν θα εκπλαγούν εάν επαναληφθεί μια τέτοια ενέργεια". Η εφημερίδα "Τρούντ" δημοσιεύει δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Μπ. Δημητρώφ, ο οποίος είπε: "Μισούσα τον εαυτό μου την στιγμή που παρέδιδα την Ιστορία του Παϊσίου.

Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κληθείς να σχολιάσει εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα. "Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών δεν εκφράζεται με τα ραπόρτα του ενός ή του άλλου τα οποία εκφράζουν, όπως ελέχθη και από διοικητές τραπεζών, συγκεκριμένες σκοπιμότητες", είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε: "Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών εκφράζεται στην πράξη με τα επιτόκια που προσφέρονται στα δάνεια που ζητεί το ελληνικό δημόσιο και όλες οι άλλες χώρες''. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύναψη του δανείου, στην οποία προχωρά η Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι ''οι όροι ήταν πολύ ευνοϊκοί και αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί από τις οποιεσδήποτε εκθέσεις".

Συνεχίζεται σήμερα στη Βαλένθια της Ισπανίας το 25ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αστεριών του κλασικού αθλητισμού. Με επιτυχία στέφθηκε για την Ελλάδα η χθεσινή πρώτη μέρα της διοργάνωσης, αφού ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν πέρασαν στον τελικό των αγωνισμάτων τους. Ο Αγγελος Παυλακάκης και ο Γιώργος Θεοδωρίδης προκρίθηκαν στον τελικό των 60 μέτρων των ανδρών, ενώ στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες η Κατερίνα Κόφφα και η Κατερίνα Θάνου βρίσκονται και αυτές στον τελικό και έχουν βάλει τις βάσεις για ένα μετάλλιο. Επίσης και ο Νότης Παπούλιας πήρε την πρόκριση για τον τελικών των 3000 μέτρων. Εφτά από τους 13 πρωταθλητές μας που πήραν μέρος χθες στους αγώνες, κατάφεραν να πετύχουν πολύ καλές επιδόσεις και είναι υποψήφιοι για μια θέση στο βάθρο. Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί των 60 μέτρων ανδρών και γυναικών με τη συμμετοχή των Παυλακάκη, Θεοδωρίδη, Κόφφα και Θάνου. Επίσης ο Κουκοδήμος και η Βασδέκη την ίδια ώρα θα ριχτούν στη μάχη για ένα μετάλλιο.

Ούτε κατά διάνοια δεν θέλει να σκέφτεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα στις 5:45 το απόγευμα κάποιο άλλο αποτέλεσμα για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ, εκτός από τη νίκη με αντίπαλο το Βέλγιο. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στη Δράμα και είναι το τελευταίο του α' γύρου των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ '99. Νέα ήττα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ισοδυναμεί με καταστροφή, αφού ήδη τα χαμένα παιχνίδια με Σλοβενία και Γερμανία, έχουν φέρει την εθνική μας στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 6 βαθμούς. Όσον αφορά την ιστορία του μπάσκετ μεταξύ των δύο χωρών, στα 10 παιχνίδια η Ελλάδα έχει εφτά νίκες, ενώ το Βέλγιο μόλις τρεις. Η ομάδα του γνωστού Βλάντο Τζούροβιτς, δεν φαίνεται ικανή να απειλήσει τους διεθνείς μας, οι οποίοι χωρίς σέντερ και με τον Γιώργο Καράγκουτη απώντα, θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Από τους Βέλγους θα απουσιάσει ο Ερικ Στρίλενς, ο καλύτερος ίσως παίχτης της ομάδας. Η Δράμα είναι η τέταρτη επαρχιακή πόλη, μετά το Ναύπλιο, τον Πύργο και τη Λαμία, που θα φιλοξενήσει την εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Το γήπεδο αναμένεται να είναι κατάμεστο, αφού οι φίλαθλοι της Μακεδονίας έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το σημερινό παιχνίδι.

Το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, συγκεντρώνει αύριο τα βλέμματα όλων των φιλάθλων, αφού ένα στραβοπάτημα, ενός εκ των δύο αντιπάλων, ίσως κρίνει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ισοπαλία, στο σημαντικότερο παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής του ποδοσφαίρου, μπορεί να αποβεί μοιραία και για τους δύο, αφού ο Ολυμπιακός καραδοκεί και επιθυμεί να παραμείνει μόνος του στην κορυφή. Η αισιοδοξία δεν λείπει από κανένα στρατόπεδο, αφού ο προπονητής των "πρασίνων" Βασίλης Δανιήλ θεωρεί ότι η ομάδα του είναι καλύτερη από ότι στον πρώτο γύρο, ενώ ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου πιστεύει πως οι παίχτες του μπορούν να καταφέρουν να πάρουν τη νίκη. Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται για την ΑΕΚ, διότι δεν θα αγωνιστούν οι Κοπιτσής και Κατσαβός που είναι τραυματίες. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο Ντέμης Νικολαϊδης έδειξε να ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό και θα αποτελέσει την βασική επιθετική απειλή του "τριφυλλιού". Ο Νικολαϊδης όμως αποτελεί και το μοναδικό "πονοκέφαλο" του Βασίλη Δανιήλ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκου προορίζει έναν εκ των Κολιτσιδάκη και Μπασινά, ως προσωπικό φρουρό του πρώτου σκόρερ της "Ενωσης". Επέστρεψαν και οι δύο Νορβηγοί Στράντλι και Μίκλαντ και θα τεθούν κανονικά στη διάθεση του προπονητή τους. Το μεγάλο ντέρμπι θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ και το αποτέλεσμα ενδιαφέρει άμεσα τον Ολυμπιακό, που θα δοκιμαστεί τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι στον Κορυδαλλό, με αντίπαλο την Προοδευτική. Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής ανοίγει σήμερα με τα δύο παιχνίδια. Η Παναχαϊκή θα αντιμετωπίσει την Καλαμάτα στις 3 το μεσημέρι, σε έναν αγώνα όπου και οι δύο ομάδες "καίγονται" για βαθμούς. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7 το βράδυ, η Ξάνθη θα υποδεχτεί τον Ηρακλή, ο οποίος θα προσπαθήσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα τον διατηρήσει σε τροχιά Ευρώπης. Αύριο ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στην Τούμπα την Καβάλα στις 4 το απόγευμα, σε έναν αγώνα που δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι παίχτες του "Δικεφάλου" βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην Ευρώπη, αφού εκτός από τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιούν στο πρωτάθλημα, βρίσκονται ήδη στους "4" του κυπέλλου Ελλάδας, με πολλές πιθανότητες να βρεθούν στον τελικό. Την ίδια ώρα αύριο θα γίνουν και οι υπόλοιπες συναντήσεις, Απόλλων - Βέροια, Πανιώνιος - Εθνικός, Πανηλειακός - Αθηναϊκός και ΟΦΗ - Ιωνικός.

Εξασθένιση των ανέμων και βελτίωση του καιρού προβλέπει για τις απογευματινές και βραδινές ώρες σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 28 February 1998 - 17:05:16 UTC