Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.2.1998

Επιτείνεται το αδιέξοδο στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μετά και το ''ναυάγιο'' στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας, για την πραγματοποίηση ή μη του συνεδρίου της. Το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο και, αρχίζει τελικά σήμερα, χωρίς τη συμμετοχή της ομάδας των ''εκσυγχρονιστών''. Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη λύπη του για την πραγματοποίηση του συνεδρίου και κάνει λόγο για συνέδριο που ''επιτείνει το αδιέξοδο''. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής: "Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ εδώ και μέρες έκανε επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί η διχαστική εξέλιξη στο χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό πρότεινε αναβολή του συνεδρίου και πορεία σε ένα συνέδριο συγκρότησης και ανασυγκρότησης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με πραγματικές δυνάμεις, με λειτουργούσες οργανώσεις, με συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες, σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και με μέτωπο ανοιχτό προς την ελληνική νεολαία και όχι την εξοντωτική διαπάλη μηχανισμών. Παρόλες τις προσπάθειες, η ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ επέλεξε την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου ενάντια στη βούληση της Πολιτικής Γραμματείας, επιτείνοντας το αδιέξοδο. Λυπούμαστε γι' αυτό''.

Το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στο συνέδριο, παρέπεμψε σε προχθεσινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, "ο κ. Σημίτης παρευρίσκεται σε συνέδρια του Κινήματος, που είναι συνέδρια του Κινήματος και σε συνέδρια της Νεολαίας που είναι συνέδρια της Νεολαίας". Ακόμα, σε ερώτηση αν ένα συνέδριο στο οποίο δεν εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, είναι συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι "δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για θέματα που αφορούν κομματικές διαδικασίες. Υπάρχουν καταστατικά, κανονισμοί λειτουργίας που προβλέπουν όσα θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί για να είναι ένα Συνέδριο ανοιχτό, δημοκρατικό, ενωτικό, ένα Συνέδριο προοπτικής". Πρόσθεσε δε, ότι "νομίζω ότι υπάρχουν κριτήρια για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα, για την ποιότητα, τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία ενός Συνεδρίου".

Τη διαβεβαίωση ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δεν έχει υποβάλει στο υπουργείο Εξωτερικών, προσχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να εκδηλωθεί πλήρως η πρωτοβουλία, όταν ο κ. Χόλμπρουκ επισκεφθεί την Κύπρο και αρχίσει συζητήσεις με παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος. "Θα φαινόταν άλλωστε παράδοξο να ισχυρίζεται κανείς ότι έχει ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Χρειάζεται να γίνει πολλή προσπάθεια. Προτάσεις υπάρχουν, ιδέες διατυπώνονται. Αυτό απέχει παρά πολύ από το να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο είναι και σχέδιο λύσης του Κυπριακού", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

· Μέτρα για την ανακούφιση και υποστήριξη των πληγέντων, αλλά και έργα για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, εξήγγειλε από τον Έβρο το υπουργικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Κώστα Λαλιώτη, -που επισκέφθηκε το Νομό- κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων, των ενισχύσεων και των άμεσων έργων αποκατάστασης για όλη την περιφέρεια της Θράκης εκτιμάται στα 6 δισ. 500 εκατ. δρχ.

· Τα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αννας Διαμαντοπούλου. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, αλλά και εκπρόσωποι των σωματείων από τις επιχειρήσεις ΒΑΛΚΑΝ - ΕΞΠΟΡΤ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ και ΕΛΕΝΙΤ έθεσαν το πρόβλημα με το κλείσιμο των εργοστασίων που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η αποβιομηχάνιση απειλεί μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των γιατρών, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα των αμοιβών και των εφημεριών των γιατρών, μέχρι την ψήφιση του, βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Σωτηρόπουλου διευκρινίζοντας ότι για ένα τρίμηνο θα ισχύουν οι συνολικές αμοιβές του Δεκέμβρη.

Τροποποιείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας (ΕΠΒ), προκειμένου να συμπεριλάβει σειρά νέων δράσεων για την ενίσχυση των clusters, τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και των ΜΜΕ παροχής υπηρεσιών κλπ. Το κόστος των νέων προγραμμάτων υπολογίζεται σε 70 δισ. δρχ. ποσό το οποίο θα εξασφαλισθεί με τη μεταφορά πόρων από άλλα μέτρα του ΕΠΒ, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου, για την περίοδο 1994-99 με δυνατότητα παράτασης έως το 2001, ανέρχεται στο 1 τρισ. δρχ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος αποδοκίμασε από το βήμα της Βουλής την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Γιώργου Καρατζαφέρη και Παναγιώτη Ψωμιάδη σε φιλοβασιλικές δραστηριότητες, καθώς και τις θετικές αναφορές τους σε ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η ''Χρυσή Αυγή''. ''Είναι επίορκοι αυτοί οι βουλευτές. Διαπράττουν επιορκία ενώπιον Θεού και ανθρώπων και καλά θα κάνουν να το "βουλώσουν"'', σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του Συνασπισμού, Πέτρος Κουναλάκης, με αφορμή αφενός την πρόσφατη ομιλία του κ. Ψωμιάδη σε εκδήλωση βασιλοφρόνων στα Γιαννιτσά και αφετέρου τις υποσχέσεις του κ. Καρατζαφέρη από το κανάλι του ότι θα δοθεί στη ''Χρυσή Αυγή'' υφυπουργείο, όταν έρθει στην εξουσία η ΝΔ.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθισε ο 48χρονος Δημοσθένης Παπάζογλου, με την κατηγορία ότι προώθησε στο εσωτερικό της χώρας 40 λαθρομεταναστες από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Μπαγκλαντές οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου. Στον 48χρονο αυτοκινητιστή από τη Λάρισα, είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, γιατί είχε χρέη προς το δημόσιο. Στην απολογία του στο τριμελές εφετείο Θράκης, ανέφερε ότι αποφάσισε να μεταφέρει λαθρομετανάστες γιατί είχε φθάσει σε απόγνωση

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Εκκαθάρισης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιος Κούρτης. Ο κ Κούρτης ασκεί τα καθήκοντά του από τις 17 Φεβρουαρίου στο κτίριο διοίκησης του ΟΠΠΕΘ.

Το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύει την άμυνά της, υπεραμύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι "αυτό το δικαίωμα δεν αμφισβητείται από κανέναν". Ο κ. Χριστοφίδης προέβη στη διατύπωση αυτή με αφορμή τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στο BBC, με τις οποίες φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν την έλευση του συστήματος. Ο κ. Μίλερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC είχε επισημάνει ότι η Ουάσιγκτον λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους φόβους των Τουρκοκυπρίων και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πύραυλοι S- 300 να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο.

"Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας για συμμετοχή στην κυβέρνηση, επειδή την ίδια πρόσκληση έχετε απευθύνει και στον επικεφαλής της ομάδας των αποστατών του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέξη Γαλανό". Αυτό υπογραμμίζεται στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

Κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί οι μαθητές του 104ου δημοτικού σχολείου της Σόφιας, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται 12 παιδιά, που φέρουν εγκαύματα και έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Από την καύση πλαστικού υλικού στο σχολικό κτήριο απελευθερώθηκε δηλητηριώδες αέριο, το οποίο εισέπνευσαν τα παιδιά και οι γιατροί φοβούνται επιπλοκές στην κατάσταση των πνευμόνων τους. Συνολικά 20 παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Πιρογκόφ" της Σόφιας, όπου τελικά νοσηλεύτηκαν τα 12. Πρώτες βοήθειες χορηγήθηκαν και σε έναν αστυνομικό που βοήθησε στη διάσωση των παιδιών, σε μια δασκάλα τους και σε άλλα δυο άτομα από το προσωπικό του σχολείου.

Αυξήθηκε κατά το 3,9% το ποσοστό των ανέργων στη Βουλγαρία τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 1997. Από τα 543.751 άτομα που δεν έχουν δουλειά οι 115.842 είναι ηλικίας έως 24 χρονών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκε με 8,2% το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν δικαίωμα σε επίδομα ή άλλη κοινωνική βοήθεια.

Πρόταση για την τροποποίηση του νόμου για τα πολιτικά κόμματα, συζητά η επιτροπή Συντάγματος του τουρκικού κοινοβουλίου. Η νέα πρόταση προβλέπει την απαγόρευση επανίδρυσης των κομμάτων που έχουν διαλυθεί, με νέα ονομασία, και εμποδίζει στους πολιτικούς των κομμάτων αυτών να συνεχίσουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες για διάστημα πέντε ετών. Την πρόταση συνέταξε άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται της εναρμόνισης νόμων με το Σύνταγμα και αναμένεται να συζητηθεί και από την επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού, πριν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο των νέων τροποποιήσεων τα πολιτικά κόμματα μπορούν να δέχονται χρηματοδοτήσεις από επαγγελματικούς οργανισμούς, εργατικές ενώσεις ή εταιρίες, αλλά τα ποσά Δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4.500 δολάρια ετησίως. Αντίθετα δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται από άτομα ή οργανισμούς εκτός Τουρκίας και για τους παραβάτες της διάταξης αυτής προβλέπεται φυλάκιση από έξι έως δώδεκα μήνες. Επίσης δεν επιτρέπεται να ασκούν τα κόμματα εμπορική δραστηριότητα και να προβαίνουν στη σύναψη δανείων.

Εφτά άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μετά από εκρήξεις τριών βομβών που σημειώθηκαν σήμερα σε ντισκοτέκ του Βελιγραδίου. Οι εκρήξεις έγιναν κατά τις μεσημβρινές ώρες στο κλαμπ "Bus", ενώ οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το γεγονός.

Ιατρικό εξοπλισμό αξίας 500.000 δολαρίων θα προμηθεύσει η Ιταλία σε έξι αλβανικά νοσοκομεία. Πρόκειται για ραδιολογικές συσκευές τις οποίες θα εγκαταστήσουν Ιταλοί ειδικοί στα νοσοκομεία του Αργυροκάστρου, της Επισκοπής, του Σκράπαρ, του Κόρσε του Ελμπασάν και των Τιράνων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Πίρο Πρίφτι. Δεδομένου ότι τα αλβανικά νοσοκομεία έχουν έλλειψη σε εξοπλισμό, δήλωσε ο κ. Πρίφτι, στόχος μας είναι να εξοπλιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας με τα βασικά μέσα αντιμετώπισης αρκετών ασθενειών.

Οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε ότι το 1995 25 άτομα πέθαναν από πείνα σε ψυχιατρική κλινική της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, αποστολή της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επισκέφτηκε αρκετά αστυνομικά τμήματα, φυλακές και ψυχιατρικές κλινικές στην πόλη Ποϊάνα Μάρε, στη νότια Ρουμανία, τις συνθήκες των οποίων χαρακτήρισε, σε έκθεσή της, ως "απάνθρωπες" και "καταστροφικές". Η επιτροπή έλεγξε τα αρχεία της κλινικής για το διάστημα από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, κατά τον οποίο καταγράφηκαν 61 θάνατοι, οι 25 από τους οποίους λόγω "υποσιτισμού", όπως άλλωστε αναγράφεται και στα πιστοποιητικά των θανάτων. Η αποστολή που αποτελείται από γιατρούς, δικηγόρους και ειδικούς των φυλακών, υποστήριξε ότι ακόμη και όσοι επέζησαν από τις συνθήκες αυτές έχουν βάρος κατά πολύ μικρότερο από το κανονικό, ενώ τρέφονται δύο φορές τη μέρα με πατάτες και λαχανόσουπα, 20 λίτρα της οποίας αντιστοιχούν σε 100 άτομα. Αλλά και οι συνθήκες της κλινικής περιγράφηκαν ως άθλιες, αφού η οροφή του κτιρίου είναι ετοιμόρροπη και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες. Διαπιστώθηκε, επίσης ότι υπάρχουν ψύλλοι και άλλα παράσιτα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 February 1998 - 7:40:12 UTC