Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.2.1998

Την απόφαση της κυβέρνησης να μπει τάξη στην Ολυμπιακή Αεροπορία μέσα στο επόμενο δίμηνο, υπογράμμισε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει το ρόλο του εθνικού αερομεταφορέα. "Η κυβέρνηση θέλει να είναι ένας εθνικός αερομεταφορέας αυτοδύναμα βιώσιμος και ανταγωνιστικός προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινωνικού συνόλου", τόνισε ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, και ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση της εταιρίας.

''Η πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκει αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός. Οι επιχειρήσεις του δημοσίου να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες'', επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. "Θέλουμε επιχειρήσεις που δεν θα είναι ζημιογόνες όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του προϋπολογισμού ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, στους Έλληνες πολίτες", είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Δεν ξεπουλάμε καμία επιχείρηση, απλώς αξιοποιούμε ό,τι πλεονέκτημα διαθέτει κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική".

· ''Η Ελλάδα είναι μια χώρα, της οποίας η εξωτερική πολιτική είναι συμβατή με τη διεθνή έννομη τάξη και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, καθόσον την αφορά. Και δεν το κάνει'', δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 12 μίλια. ''Δεν είναι δυνατό'', παρατήρησε ο κ. Ρέππας, ''το Διεθνές Δίκαιο, που εξ ορισμού διασφαλίζει τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών, να χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως εργαλείο για άνομες επιδιώξεις''. Ερωτηθείς, αν σκοπεύει η ελληνική πλευρά να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία έναντι της τουρκικής, προκειμένου να βελτιωθεί το διμερές κλίμα, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία του απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας όμως ότι ''κάθε πρωτοβουλία πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται''. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε ''καλό σημάδι'' την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει ''να γίνουν πολλά ακόμη'', ώστε να προκύψει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων "μπήκαν" και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι αποφάσισαν δίμηνο προγραμματισμό κινητοποιήσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, τις θέσεις του κλάδου και την αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα υγείας.Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι "η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας έχει περιέλθει σε τέλμα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τουριστικών περιοχών της, φιλοδοξεί να παρουσιάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Τουρισμού, η οποία άνοιξε τις πύλες της σήμερα στην Πράγα και θα διαρκέσει έως και τις 22 Φεβρουαρίου. Στόχος της Περιφέρειας είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και παραγόντων της παγκόσμιας βιομηχανίας για τα τουριστικά πλεονεκτήματα των περιοχών της.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας, Αλεξάντερ Μποσκόφ, επικεφαλής αντιπροσωπείας 20 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των επικοινωνιών, του τουρισμού, της κλωστοϋφαντουργίας, των τροφίμων, καθώς και εκπροσώπων του Χρηματιστηρίου και της έκθεσης Pariz. Η αποστολή θα συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλη Τακά και τη διοίκηση του συνδέσμου, καθώς και με Ελληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται επενδυτικά στη Βουλγαρία. Από ελληνικής πλευράς, θα παρουσιασθούν στο Βούλγαρο υπουργό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα του, ενώ από βουλγαρικής πλευράς, θα γίνει ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλγαρία και το νέο επενδυτικό νόμο.

Ιδρύθηκε το κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας με έδρα την Κοζάνη, με κύριο στόχο τη στήριξη των προσπαθειών για ανάπτυξη πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεργασιών με χώρες της βαλκανικής και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Κύρια μέλη του κέντρου διαβαλκανικής συνεργασίας είναι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο - παράρτημα Κοζάνης, το Οικονομικό Επιμελητήριο παράρτημα δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας Δυτικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης (ΑΝΚΟ Α.Ε). Ακόμα, έχει στόχο τη στήριξη μηχανισμών και δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις αγορές των Βαλκανίων, την παροχή της αναγκαίας πληροφόρησης για την ανάπτυξη της συνεργασίας στη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καθώς και την ενθάρρυνση και βελτίωση των όρων συνεργασίας των επιχειρήσεων στις επιλεγμένες αγορές της βαλκανικής και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Συναυλίες στη Θεσσαλονίκη δίνει από σήμερα και για εννέα συνεχείς ημέρες η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Πρόκειται για μία νεοσύστατη ορχήστρα με καταξιωμένους μουσικούς, στενούς συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη και γνώστες του έργου του, που τον περασμένο Μάιο, την εποχή που αρρώστησε ο συνθέτης αποφάσισαν να δουλέψουν όλοι μαζί και να παρουσιάζουν μόνο έργα του Μίκη. Την απόφασή τους ανακοίνωσαν στον συνθέτη λίγο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και αφού συζήτησαν διεξοδικά μαζί του πάνω στη μουσική και τα έργα του ξεκίνησαν τις πρόβες και τις αναγνώσεις των έργων του για να μπορέσουν να "δέσουν" σαν ορχήστρα.

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για όλα τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Ο κ. Μπριλ, αφού διαβίβασε στον κ. Κληρίδη τα συγχαρητήρια του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, επεσήμανε ότι το 1998 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Εξάλλου, σχολιάζοντας το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι είναι θέμα που αφορά στην Ε.Ε, αλλά "θα ήταν καλύτερα αν η ενταξιακή διαδικασία άρχιζε με μια ενωμένη Κύπρο". Καταλήγοντας, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών επαφών, οι οποίες διακόπηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου και τον εποικισμό των Βαρωσίων καταρτίστηκε μετά την απόφαση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Αναλύοντας το Κυπριακό σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου , στην κατεχόμενη Κύπρο, ανέφερε ότι το ψευδοκράτος του επιμένει ότι εάν οι συνομιλίες των δύο πλευρών δεν τεθούν πάνω στη βάση δύο κρατών, τότε η πολιτική του θα συνεχιστεί με την υποστήριξη της Τουρκίας. "Εάν αυτό γινόταν το 1974" συνέχισε "το Κυπριακό πρόβλημα θα είχε διευθετηθεί από τότε, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε το λάθος να μιλά περί ομοσπονδίας και όχι περί δύο κρατών. Όμως δεν είναι πολύ αργά, βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο και είμαστε αποφασισμένοι''. Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα εξαλειφθεί η συνθήκη εγγυήσεων και θα επισφραγιστεί ο διαμελισμός τη Κύπρου. Σε ερώτηση σχετική με τον εποικισμό των Βαρωσίων ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα και θα πραγματοποιηθεί.

Συνεχίζεται η ελληνική βοήθεια προς το αλβανικό κράτος, κυρίως για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας της γειτονικής χώρας. Ο αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου, Ηλίας Κροκίδης, παρέδωσε απαραίτητο για την εκτέλεση του καθήκοντος των αστυνομικών, εξοπλισμό στον αστυνομικό διευθυντή Αργυροκάστρου. Aκόμα, ο κ. Κροκίδης ανέφερε ότι σε μια εβδομάδα θα ακολουθήσει και μια δεύτερη αποστολή για το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα. Σημειώνεται ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ελλάδας για ανασυγκρότηση της Αλβανίας.

Η βουλή του Μαυροβουνίου αποφάσισε ομόφωνα ότι οι περιφέρειες σε πέντε δήμους με πλειοψηφία αλβανικού πληθυσμού στη νέα βουλή θα έχουν πέντε αντιπροσώπους. Πολιτικοί κύκλοι στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου διευκρίνισαν ότι η απόφαση δεν επιβάλει οι πέντε βουλευτές να ανήκουν σε αλβανικά εθνικά κόμματα καθώς απλώς εγγυάται μόνο την αντιπροσώπων των συγκεκριμένων περιφερειών. Η χθεσινή απόφαση είναι συμπλήρωμα του νόμου για την εκλογή των επιτροπών και αντιπροσώπων, με τον οποίο επικυρώθηκε ότι το Μαυροβούνιο θα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια και απορρίφθηκε η πρόταση να αποτελέσουν οι περιφέρειες με αλβανικό πληθυσμό ξεχωριστή εκλογικές περιφέρειες. Το Μαυροβούνιο είναι η μικρότερη δημοκρατία της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 1991 η αλβανική μειονότητα αποτελεί το 6,5% του πληθυσμού.

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Μόσταρ, Όιτες μεταξύ του προέδρου και αντιπροέδρου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Εγιούπ Γκάνιτς και Βλάντιμιρ Σόλιτς, όπως ανακοίνωσε το μουσουλμανικό Ράδιο Σεράγεβο. Η διεθνής κοινότητα είχε θέσει προθεσμία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ανακοινωθεί η απόφαση, αλλά τα μέλη του ομοσπονδιακού προεδρείου προβάλλουν αντιρρήσεις στα θέματα κυριότητας και χρήσης του αεροδρομίου που βρίσκεται υπό κροατικό έλεγχο. Η Κροατική πλευρά δεν συμφωνεί με την πρόταση των διεθνών μεσολαβητών για τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου τριών μελών από τη μουσουλμανική κοινότητα ενώ θέτει ως όρους για τη συμμετοχή των μουσουλμάνων στο διοικητικό συμβούλιο του αερολιμένα τη συμμετοχή των Κροατών στα διοικητικά συμβούλια του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νερέτβα και του αεροδρομίου του Σεράγεβο, με τους οποίους δεν συμφωνούν οι μουσουλμάνοι.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας διαπιστώνει με ανησυχία ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για διπλωματική άρση των εμποδίων που το Ιράκ θέτει στις ομάδες επιθεώρησης του ΟΗΕ, δεν δίνουν πειστική εγγύηση για την αποτροπή της σύρραξης. Αυτό τονίζεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση Κόστοφ, η οποία εκφράζει την υποστήριξή της στην αποστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καθώς και την ελπίδα της ότι θα αποφέρει αποτέλεσμα και θα αναγκάσει τη Βαγδάτη να υποχωρήσει στην διεθνή πίεση. "Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δηλώνει ακόμη μια φορά ότι το Ιράκ θα πρέπει να αναγκαστεί με όλα τα επιτρεπτά μέσα να τηρεί αυστηρά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ", σημειώνεται στο ανακοινωθέν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 February 1998 - 7:58:27 UTC