Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.2.1998

Συνεδριάζουν το μεσημέρι στα Τέμπη, τη Χαλκηδόνα και τα Μάλγαρα οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά τη νέα άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, των αγροτών της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη παραμένει αποκομμένη από την Αθήνα καθώς τα αγροτικά μπλόκα παραμένουν στα Μάλγαρα και το Αιγίνιο. Οι αγρότες της Πέλλας απέκλεισαν τον κόμβο των Γιαννιτσών. Κλειστό έμεινε το πρωί και το τελωνείο Καστανιών στον Έβρο, ενώ οι αγρότες έκλεισαν το μεσημέρι και το τελωνείο Ορμενίου. Στη Δράμα τα τρακτέρ παραμένουν έξω από τη νομαρχία. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στη Λάρισα. Στη στάση των αγροτών αντέδρασε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα. "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να μην επιτρέψει την αιχμαλωσία του κοινωνικού συνόλου στις επιδιώξεις εκείνων των λίγων που, όπως φαίνεται, δε διαθέτουν κοινωνική ευθύνη", είπε ο Υπουργός Τύπου. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το μεσημέρι τους αγρότες στη Χαλκηδόνα. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τάχθηκε κατά των αποκλεισμών δρόμων και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι κρύβονται ένοχα πίσω από τα προβλήματα και δεν δίνουν τη μάχη για τα ελληνικά αγροτικά συμφέροντα. Τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Μιλτιάδης Εβερτ, δήλωσε ότι από αύριο οι οργανώσεις πρέπει να ανοιχτούν στην κοινωνία και να ασχοληθούν με τα προβλήματά της, όπως είναι η ανεργία, τα ναρκωτικά και άλλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού ψήφισε, δήλωσε: "ένας προσεκτικός παρατηρητής θα αντιλαμβανόταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι φορέας εκσυγχρονισμού. Κάποιοι δεν πρέπει να προτρέχουν", πρόσθεσε, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Εξάλλου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Έβερτ., τάσσεται κατά των διαγραφών και καταλογίζει προσωπικές φιλοδοξίες στον Κώστα Καραμανλή. Ζητά να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να μην προχωρήσουν οι διαγραφέντες στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού. Σε συνέντευξή του σε άλλη εφημερίδα ο διαγραφείς Πέτρος Τατούλης επισημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν είναι λόχος και προσθέτει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέχθηκε η διαδικασία απομάκρυνσης μετριοπαθών στελεχών της.

Άνοιξαν το πρωί στην Κύπρο οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας διεκδικούν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου και ο νυν Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης. Η "μάχη" αναμένεται να είναι σκληρή καθώς η διαφορά των υποψηφίων στον πρώτο εκλογικό γύρο ήταν ελάχιστη. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να διαδραματίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΔΕΚ), η κεντρική επιτροπή του οποίου αποδέχθηκε πρόταση του προέδρου του Βάσου Λυσσαρίδη, για "ψήφο κατά συνείδηση". Η ψηφοφορία θα διακοπεί για μια ώρα στις 12 το μεσημέρι και θα λήξει στις 5 το απόγευμα.

Το θέμα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς στην Ολυμπιακή και τα ΕΛΤΑ θα συζητήσουν την Τρίτη οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, καθώς και οι διοικήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ταχυδρομείων. Αυτό γνωστοποιεί ο κ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ολυμπιακή και τις αστικές συγκοινωνίες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τονίζει ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ολυμπιακής με ξένες εταιρείες. Σε ό,τι αφορά τη στάση των υπουργών στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, διαβεβαιώνει ότι οι κ. Τσοχατζόπουλος και Αρσένης συμφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική.

Στην Αθήνα φτάνει το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. Ο Ρώσος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή. Αύριο ο κ.Πριμακόφ θα έχει συνομιλίες με τον Θεόδωρο Πάγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών, στις οποίες θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Πριμακώφ θα βρεθούν η κρίση στο Ιράκ, το Κυπριακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Συνεχίζονται σήμερα οι εκλογές των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε δύο φορτηγά που ήταν σταθμευμένα στην οδό Ερμουπόλεως στα Καμίνια του Πειραιά. Η αστυνομία εκτιμά ότι στα φορτηγά είχε τοποθετηθεί δυναμίτιδα.

Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών της Κοινότητας με αντικείμενο την οχύρωση και προστασία των ευρωπαϊκών νομισμάτων από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και μηχανισμοί υποστήριξης της δραχμής που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Νομισματική Επιτροπή.

Στη Βαγδάτη έφτασε σήμερα ομάδα ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιθεωρήσει οκτώ περιοχές για τις οποίες το Ιράκ επισημαίνει ότι είναι εκτός της δικαιοδοσίας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία, σε μια κοινή τους προσπάθεια, επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επισκεφθεί τη Βαγδάτη προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στην κρίση.

Εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ενενήντα τραυματίστηκαν όταν, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν πετρέλαιο από δύο βυτιοφόρα που συγκρούστηκαν, εξερράγη το ένα. Το τραγικό συμβάν έγινε σε προάστιο της πρωτεύουσας του Καμερούν.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Χθες το βράδυ σφαγιάστηκαν εικοσιένα άτομα σε δύο επιθέσεις.

Εξασθένιση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και βόρεια υπάρχουν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 15 February 1998 - 14:54:22 UTC