Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.2.1998

Την πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, την Πέμπτη, με κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, αποδέχτηκε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών που συνεδρίασε το απόγευμα. Συγκεντρώσεις αγροτών και αποκλεισμοί δρόμων έγιναν σήμερα στη Θεσσαλία, το Αγρίνιο, τα Χανιά και τη Μακεδονία. Οι αγρότες κράτησαν αποκλεισμένη το μεσημέρι την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στη Βιοκαρπέτ, τα διόδια Μαλγάρων και το Αιγίνιο Πιερίας. Κλειστοί παρέμειναν και οι δρόμοι Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο χωριό Στίβος και Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από τα Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος του Αγρινίου. Στα Χανιά οι ελαιοπαραγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση και κατάληψη της νομαρχίας.

Επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των αγροτών κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή η γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, είπε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή θα απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις. Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα απετέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κώστα Καραμανλή. Οι τομεάρχες χαρακτήρισαν τον κ. Τζουμάκα ακατάλληλο για να χειριστεί το θέμα των αγροτών.

Διήμερη περιοδεία στην Άρτα και την Πρέβεζα άρχισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος στα εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτεί η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε από την Άρτα και ένα μήνυμα προς τους αγρότες, για τους οποίους είπε ότι πράγματι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όμως το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο της Ραφήνας, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα.

Θέματα που αφορούν στο δημόσιο τομέα θα συζητήσουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Όπως εξάλλου είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι δημόσιες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο αυριανής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους κ. κ. Παπαντωνίου, Μαντέλη και Παπαιωάννου. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ, κ. Μανχ Καμ.

Το θέμα των διαγραφών έχει λήξει, δήλωσε το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πάντως ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι οι προειδοποιήσεις του Κώστα Καραμανλή αφορούν και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε κατά των διαγραφών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν σχολίασε τις αναφορές του κ. Καραμανλή, ενώ ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος σε συνέντευξή του στο "Έθνος" δηλώνει ότι αν γίνει το βήμα για νέο κόμμα υπάρχει αρχηγός, καθώς θα μπορούσαν να ηγηθούν τόσο ο κ. Σουφλιάς όσο και ο κ. Μάνος. Ο κ. Μάνος θα έχει σήμερα συνάντηση στο Λονδίνο με τον κ. Ανδριανόπουλο.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. ''Όλοι όσοι ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ικανοποιημένοι για τις διαδικασίες, οι οποίες ήταν δημοκρατικότατες. Διαδικασίες που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας'', είπε ο κ. Ρέππας και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει κατά την έναρξη του συνεδρίου της νεολαίας. Η ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών ολοκληρώθηκε με πανελλαδική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 160.000 μέλη του κινήματος.

Για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση η βάση της Σούδας ή να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Δεν υπάρχει καμιά ειδοποίηση, κανένα μήνυμα μέχρι σήμερα από την αμερικανική κυβέρνηση, απάντησε ο υπουργός Τύπου.

Άρχισαν ήδη διαβουλεύσεις οι Γιώργος Ιακώβου και Γλαύκος Κληρίδης, λίγες ώρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Ο Γιώργος Ιακώβου συγκέντρωσε ποσοστό 40,61% των ψήφων, ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης 40,01%. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή, ρυθμιστής των εξελίξεων θα είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 10,59%. Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Αλέξης Γαλανός συγκέντρωσε 4,04%, ο Γιώργος Βασιλείου 3%, ο Νίκος Κουτσού 0,91% και ο Νίκος Ρολάνδης 0,78%.

Σύσκεψη στη νομαρχία Έβρου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, με αντικείμενο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η στάθμη του ποταμού Έβρου υποχώρησε στα 5,80 μέτρα, ωστόσο οι αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού, λόγω των υδάτινων όγκων που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία. Εκατό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει, ενώ η στάθμη του ποταμού έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Σπίτια και επιχειρήσεις στις παρόχθιες περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στα Λάβαρα, το Πύθιο και τα Λαγυνά. Άκαρπες παραμένουν, εξάλλου, οι έρευνες για τον εντοπισμό του 28χρονου κυνηγού Σπύρου Γαλατσίδα, που αγνοείται από το Σάββατο, όταν ανατράπηκε η βάρκα του.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 9 έως τις 13 Απριλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, για τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ.Σαντέρ θα έχει συναντήσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε δείπνο που θα παραθέσει το οικονομικό περιοδικό "Economist". Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό, για την υποδοχή της νέας επιχειρηματικής εποχής.

Εντολή για επείγουσα έρευνα έδωσε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, μετά τις καταγγελίες Ελβετίδας δικηγόρου για εισαγωγή μολυσμένου αίματος στην Ελλάδα. Η δικηγόρος αποκάλυψε ότι πίσω από το δίκτυο που ευθυνόταν για την εισαγωγή μολυσμένου αίματος βρισκόταν μεγάλο νομικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν.

Εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Κοζάνης η ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης, για τη χρηματοδότηση -με τοπικά κονδύλια- προγράμματος ενίσχυσης του εμπορίου, του τουρισμού, των υποδομών και της γεωργίας του νομού. Τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παρακολούθησε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια των τοπικών πόρων ανάπτυξης της Κοζάνης και προβλέπει τη χορήγηση 25 δισεκατομμυρίων δραχμών για την προσεχή δεκαετία και 12 δισ. για την πενταετία. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας, ο οποίος χαρακτήρισε ως ιστορική την ειδική αυτή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και εξήρε το έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Περίπου 5.000 Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ χθες, προκειμένου να δημιουργήσουν προστατευτική ζώνη που θα εμποδίσει πιθανή μαζική εισροή Κούρδων προσφύγων, σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράκ και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα, ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ATV μετέδωσε ότι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν τα χαράματα στο έδαφος του Ιράκ από τις περιοχές Ουλούντερε της επαρχίας Σιρνάκ και Τσουκούρτσα της επαρχίας Χακάρι, οι οποίες εκτείνονται κατά μήκος των συνόρων των δύο κρατών. Στο μεταξύ, πυραύλους Patriot καθώς και συστοιχίες εκτόξευσής τους στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης εκ μέρους του Σαντάμ Χουσείν. Παράλληλα οκτώ βομβαρδιστικά της βρετανικής αεροπορίας φτάνουν σήμερα στο Κουβέιτ για να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ξεκινά αύριο δεκαήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης, απηύθυναν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (NDP-A), απευθύνουν την έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ αλλά και τις ΗΠΑ, ζητώντας την παρέμβασή τους και τη λήψη άμεσων μέτρων για την εκτόνωση της κατάστασης που συνεχώς, όπως τονίζουν, επιδεινώνεται στο Κοσσυφοπέδιο. Ζητούν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να αρχίσει ο διάλογος των νόμιμων, όπως τονίζουν, εκπροσώπων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με τις γιουγκοσλαβικές αρχές με τη διαμεσολάβηση διεθνών παραγόντων.

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Τον κ. Μεϊντάνι θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας-Ιδιωτικοποιήσεων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Αλβανός Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εξωτερικών καθώς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 7 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 14 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 9 February 1998 - 17:05:54 UTC