Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.2.1998

Αρχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, και της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία, που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθήνας, στον κόμβο των Μαλγάρων, ενώ ο κύριος όγκος τους θα "πολιορκήσει" το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης , το οποίο θα αποκλείσει για δύο μέρες. Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συγκεντρωθούν σε πέντε σημεία επί της εθνικής οδού, χωρίς όμως να διακόψουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

· Ημέρα κρίσης, για την κυβέρνηση , αλλά και για την αντιπολίτευση, μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, αφού το απόγευμα θα συζητηθεί στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις στις προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν και αφήνουν να εννοηθεί, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. Αρκετοί βουλευτές του διεμήνυσαν, ότι διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί στο θέμα αυτό, και δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Εκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε πρόσφατη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απόδοση του κυβερνητικού έργου ως το καλοκαίρι, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να το εκτιμήσουν κατά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο κ.Σημίτης επέμεινε στην ορθότητα και την αναγκαιότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής

Αυξήσεις των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από 6.000 έως 10.000 δραχμές το μήνα προβλέπει η ρύθμιση για την εισοδηματική πολιτική του 1998, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Ωστόσο οι καθαρές αποδοχές αναμένεται να είναι λιγότερες, λόγω της αύξησης στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή 3.000 δραχμές επιπλέον το μήνα θα παίρνουν οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ οι απόφοιτοι λυκείου ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο. Ανάλογα θα αυξηθούν και τα διάφορα χρονοεπιδόματα, ενώ το επίδομα - κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται στις 41.000 δραχμές. Συνολικά οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το 2,5% και αναμένεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 51 δισεκατομμύρια δραχμές.

Επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει από τις 4 ως τις 8 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Ο βρετανικός επιχειρηματικός φορέας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα υπουργό, με την ευκαιρία της διοργάνωσης ημερίδας για την "Ελλάδα στη νέα χιλιετηρίδα", στις 5 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και οι ευκαιρίες επενδύσεων στη χώρα μας. Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αγγλική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Η Ελλάδα στη Βρετανία", που εγκαινιάζει η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ενόψει της βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, ο Γιάννος Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν.

· Οξύτατη επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς έκανε ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε βάρος του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη, για τη στάση τοου στην κρίση των Ιμίων. Ο υπουργός σε συνέντευξη στην εφημερίδα " Εθνος της Κυριακής" υποστηρίξε ότι το όνομα του ναυάρχου πρέπει να ξεχαστεί , καθώς και όσα έκανε εκείνο το βράδυ, στην κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία ένα βήμα πρίν την ένοπλη σύρραξη.

· Από την πλευρά του, ο ναύαρχος ε.α. κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών, ότι εκείνο το βράδυ " παρακαλούσε να φυσήξει λίγο πιο δυνατά ο αέρας, για να πέσει η σημαία και να εκτονωθεί η κρίση με την Τουρκία".

· Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι έρευνες για τους πέντε ορειβάτες στο Φαλακρό όρος, της Δράμας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ομάδες διάσωσης συμμετέχουν άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ. Οι πέντε ορειβάτες ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από το καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά η συνεχής χιονόπτωση, φαίνεται να τους έβγαλε από το δρόμο τους. Φίλοι τους όμως, υποστηρίζουν , ότι οι πέντε ορειβάτες ήταν καλοί γνώστες της περιοχής και εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα.

· Την πρώτη μονάδα μεθαδόνης εγκαινίασε χθές στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός υγείας Κώστας Γείτονας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός υγείας Μαν. Σκουλάκης.

· Στο μεταξύ , στις ένοπλες δυνάμεις άρχισε να εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας στους νέους που θέλουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Χορηγείται τριετής αναστολή και παρέχονται όλα τα μέσα για να γλυτώσουν οι νέοι από τα ναρκωτικά.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 5.49' το πρωί οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και του εργαστηρίου γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 30 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας και το επίκεντρό του τοποθετείται στον Μαραθώνα.

· Στο πρώτο 15νθημερο του Φλεβάρη θα γίνει η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη του Προέδρου Γκλιγκόροφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", η οποία όπως υποστηρίζει έχει πληροφορίες από το Προεδρικό Γραφείο. Θέμα της σύσκεψης θα είναι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τους γείτονες και συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη "Νόβα Μακεντόνια", ο Γκλιγκόροφ θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες διπλωματικές δραστηριότητες, την βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία μετά την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Φατος Νάνο στα Σκόπια, το γλωσσικό πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις τους με τη Βουλγαρία, οι διαφορές με την Ελλάδα για το όνομα και οι τελευταίες διπλωματικές δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη, καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει με τη Γιουγκοσλαβία για την χάραξη των συνόρων.

Ο Αρης είναι από χθες το βράδυ ο Κυπελλούχος Ελλάδας 1998, στο μπάσκετ. Οι κίτρινοι του Βορρά, ύστερα από ένα δραματικό τελικό επικράτησαν της ΑΕΚ με 71-68 και σκόρπισαν φρενίτιδα ενθουσιασμού στις χιλιάδες των οπαδών τους. Μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού, χιλιάδες Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή και πανηγύρισαν έξαλλα την μεγάλη επιτυχία, που ήρθε σε μια περίοδο, που η ομάδα δεν έχει διοίκηση, ενώ οι παίκτες αποχωρούν , εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 2 February 1998 - 8:40:15 UTC