Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.1.1998

Συγκεκριμενοποιείται σύντομα η ακριβής πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς την Άνοιξη του 1998 και πιθανότατα στα τέλη Μαΐου, το κυβερνών κόμμα θα καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου που αφορά, μεταξύ άλλων, τις συγχωνεύσεις και τις ομαδοποιήσεις ταμείων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Προς το παρόν, το λεγόμενο "Μικρό πακέτο" βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται στο πλαίσιό του προχωράει ικανοποιητικά. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του τομέα κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Παπαϊωάννου έκανε επιπλέον ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι η τροπολογία για τους κανονισμούς των τεσσάρων ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων αναδιατυπώνεται και προβλέπει ότι: · Η τροποποίηση θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων · Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα αποφασίσει η Βουλή, με νομοθετική ρύθμιση άπαξ και όχι στο διηνεκές · Οι κανονισμοί που θα τροποποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση θα μπορούν στη συνέχεια να αλλάξουν με συλλογική διαπραγμάτευση "Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια νέα αφετηρία και ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, ο οποίος θα αναζητηθεί σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Ως κυβέρνηση απορρίπτουμε κάθε διοικητική λύση του προβλήματος, επιλέγοντας τη δημοκρατική διαδικασία της Βουλής.

Kλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία. Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά την άρνηση του Γιάννου Παπαντωνίου να αποσύρει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία τροποποιούνται οι κανονισμοί προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι την Τρίτη θα γίνει επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης.

Κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, βροχές και τσουχτερό κρύο επικρατεί από χθες βράδυ στη Βόρεια Ελλάδα. Χιονίζει σε όλη τη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας. Λόγω των χιονοπτώσεων, οι συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης - Κοζάνης στη θέση Καστανιά, Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, Βέροιας προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία - Πέντε Πηγάδια, γίνονται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές βρέχει και ρίχνει χιονόνερο. Το κρύο είναι τσουχτερό. Στη Φλώρινα, η θερμοκρασία κατέβηκε στους δύο βαθμούς κάτω από το μηδέν, στην Καστοριά και την Κοζάνη τους -1, στα Γρεβενά στους 0, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία κυμάνθηκε λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Άρχισε σήμερα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών κατά της ηπατίτιδας Β'. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατ' αρχήν στη Μακεδονία, στη Θράκη και την Ήπειρο και βαθμιαία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα γίνονται 100.000 εμβολιασμοί σε βρέφη και ισάριθμοι σε μαθητές δημοτικού.

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων τους επόμενους μήνες εξετάζουν οι τράπεζες για να καλύψουν τις απώλειες από την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί παράνομο τον ανατοκισμό. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η θέσπιση εξαμηνιαίων ανατοκισμών δεν συμβαδίζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε παράνομα τα πανωτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατικές τράπεζες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση η διαγραφή των οφειλών που προέρχονται από ανατοκισμούς. Αρκετές τράπεζες φέρονται διατεθειμένες να διαγράψουν μεγάλο μέρος των οφειλών για τόκους υπερημερίας, αρκεί οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο μαζί με τους νομικούς τόκους. Σε 13.000 δραχμές υπολογίζεται ότι θα είναι το όφελος για δάνειο ενός εκατομμυρίου, η εξυπηρέτηση του οποίου καθυστερεί επί ένα έτος, εάν αντί να γίνονται οι ανατοκισμοί κάθε μήνα γίνονται ανά εξάμηνο, εκτιμούν οι τράπεζες. Για στεγαστικό δάνειο 25 εκατομμυρίων οι δόσεις του οποίου δεν έχουν καταβληθεί την τελευταία τριετία το όφελος του δανειολήπτη θα είναι 182.467 δραχμές.

Συνεδριάζει σήμερα η Πανθεσσαλική Επιτροπή αγροτών, προκειμένου να καθορίσει την τελική μορφή των κινητοποιήσεων στις 2 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας ή των κανόνων της Αγροτικής Τράπεζας για να φανεί ευχάριστη σε μερικές ομάδες αγροτών.

Κοινή σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης (ΕΒΕΑ) ύστερα από πρόσκληση των Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Ν. Έβρου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Α΄ ΕΛΜΕ Ν. Έβρου, η συντονιστική επιτροπή 15μελών μαθητικών συμβουλίων του Γενικού, Κλασικού και Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Π.), καθώς και εκπρόσωποι φοιτητών. Οι φορείς αποφάσισαν την σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με στόχο τον συντονισμό δράσης τους, καθώς και την διοργάνωση Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και πορεία στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Έβρου.

"Οξύτατο είναι το στεγαστικό πρόβλημα της προσχολικής αγωγής στην Ορεστιάδα του Ν. Έβρου". Αυτό αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου προς την Κυβέρνηση και επισημαίνουν: "Είναι χαρακτηριστικό ότι 14 από τα 19 τμήματα Νηπιαγωγείων που λειτουργούν την φετινή σχολική χρονιά 97-98 "στεγάζονται" σε νοικιασμένες αίθουσες, οι οποίες είναι ακατάλληλες, αφού πρόκειται για καταστήματα, αποθήκες κλπ. Επιπλέον δημιουργούνται και σοβαροί κίνδυνοι, μια και δεν διαθέτουν αύλειους χώρους και έτσι τα νήπια παίζουν στα πεζοδρόμια δρόμων με μεγάλη κυκλοφορία". Τέλος οι δύο βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα των Νηπιαγωγείων τις Ορεστιάδας.

Σύσκεψη μεταξύ του Έπαρχου Βορείου Έβρου, Αγγ. Παπαϊωάννου, και των προεδρείων Ενώσεων Συλλόγων και ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου πραγματοποιήθηκε χθες στο Επαρχείο. Κατά την διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, καταγράφηκαν 14 σύλλογοι αιμοδοτών και είκοσι οργανωμένες αυτοτελείς ομάδες, εκ των οποίων παρέχονται 5.000-6.000 μονάδες αίματος, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου. Μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί προσφορά αίματος σε ποσοστό 60- 70%. Διαγράφεται όμως η δυνατότητα βελτίωσης και κάλυψης των συνολικών αναγκών των Νοσοκομείων. Οι Ενώσεις Αιμοδοτών στοχεύουν πάντα τόσο στη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων συλλόγων, όσο και στην ίδρυση νέων συλλόγων και ομάδων αιμοδοτών με δεδομένο ότι στο μεν Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα, στο δε Νοσοκομείο Διδυμοτείχου παρατηρούνται ελλείψεις.

Με δύο εγκυκλοπαίδειες, την "Νέα Παιδική Εγκυκλοπαίδεια" (10 τόμοι) και την "Άλφα-Επιστήμες" (5 τόμοι), αποφάσισε να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των σχολείων του Ν. Έβρου, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Κάθε σχολείο θα πάρει από μια σειρά των παραπάνω εγκυκλοπαιδειών, ενώ τα σχολεία του νομού στα οποία θα διανεμηθούν οι εγκυκλοπαίδειες ανέρχονται σε εκατό. Οι εγκυκλοπαίδειες θα παραδοθούν στους διευθυντές των σχολείων σε ειδική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους Καταστήματα της Τράπεζας, ανάλογα με το γραφείο που ανήκει το κάθε σχολείο.

Τα ισπανοοεβραίικα τραγούδια της Θεσσαλονίκης τραγουδημένα για πρώτη φορά από έναν από τους ελάχιστους σεφαραδίμ που απέμειναν στην πόλη, τον ψάλτη της Συναγωγής Δαυίδ Σαλτιέλ ηχογραφήθηκαν και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν σε CD με τη χορηγία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες τα σεφαραδίτικα τραγούδια βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος όπως φαίνεται από το μεγάλο αριθμό των δισκογραφικών παραγωγών με επιλογές από σύγχρονες ανθολογίες του ρεπερτορίου. Συνήθως οι ηχογραφήσεις αυτές γίνονται από καλλιτέχνες που δεν έχουν άμεση σχέση με την σεφαραδίτικη κοινότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή της μουσικολογίας του πανεπιστημίου Bar Ilan του Ισραήλ Edwin Seroussi εκείνο που ξεχωρίζει το CD που θα κυκλοφορήσει από τις άλλες δισκογραφικές δουλειές είναι ότι εκπροσωπεί "την ζωντανή παράδοση του Σαβίδ Σαλτιέλ, ενός λαϊκού τραγουδιστή μίας από τις μεγαλύτερες σεφαραδίτικες κοινότητας της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, αυτής της Θεσσαλονίκης". Ο καθηγητής Seroussi υπογραμμίζει ότι οι ηχογραφήσεις αυτού του δίσκου παραπέμπουν στο ύφος που υπήρχε πριν από την είσοδο αυτού του ρεπερτορίου στη διεθνή αγορά. Σε αντίθεση με τους μουσικούς της γενιάς του, από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν μεταναστεύσει πριν το Ολοκαύτωμα, ο Σαλτιέλ ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδιαίτερη πατρίδα του και έτσι ήρθε σε επαφή με ελάχιστους εξωτερικούς παράγοντες επιρροής , όπως για παράδειγμα τα άλλα σεφαραδίτικα ρεπερτόρια. "Το μοναδικό ρεπερτόριο του Σαλτιέλ αντικατοπτρίζει την κατάσταση του σεφαραδίτικου τραγουδιού στην Θεσσαλονίκη πριν την αναβίωσή του στο διάστημα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραδόθηκε σήμερα στην Εθνική Φρουρά, η στρατιωτική βάση στην Πάφο, χωρίς πολιτική αντιπροσώπευση, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανόλη Χριστοφίδη, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μετά τις προεδρικές εκλογές. Το πρωί έγινε η τεχνική παράδοση της βάσης από τον εργολάβο σε ανώτερους λειτουργούς του τμήματος Δημοσίων Έργων και μετά από την επιθεώρηση που έγινε δήλωσαν ότι η βάση θεωρείται επιχειρησιακά έτοιμη. Με την ευκαιρία της παράδοσης λήφθηκαν ειδικά μέτρα ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική βάση της Πάφου, θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ, ο οποίος μετά την άρση της ασυλίας του παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, κατά την προχτεσινή του κατάθεση παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μέθοδοι κατά του ΡΚΚ. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" ο κ Αγάρ καταθέτοντας στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας τόνισε χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μέθοδοι διότι, όπως είπε ειρωνικά, "δεν μπορούσαν να καθαρίζουν τους τρομοκράτες (σ.σ αντάρτες του ΡΚΚ) με εντομοκτόνο".

Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Οι Αλβανοί κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην έκκληση που τους απηύθυνε το Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου να εκφράσουν με το σβήσιμο των φώτων την έντονη διαμαρτυρία τους για τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο σε αναμέτρηση της σερβικής αστυνομίας και Αλβανών σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν δύο γυναίκες. Όπως μετέδωσε το Σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, στην έκκληση του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου ανταποκρίθηκαν και άλλες πόλεις, οι οποίες κατοικούνται ως επί τον πλείστον από Αλβανούς.

Σε αναμέτρηση μεταξύ τοπικών συμμοριών απέδωσε τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Κοσσυφοπέδιο το υπουργείο εσωτερικών της Σερβίας. Σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, αναφέρεται πως στις συμπλοκές της Πέμπτης, στις οποίες σκοτώθηκε ο Αλβανός Χίσεν Μαντόλι και τραυματίστηκαν δύο γυναίκες, δεν συμμετείχαν άνδρες της σερβικής αστυνομίας. Στο μεταξύ, περίπου 20.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και εκπρόσωποι των αλβανόφωνων κομμάτων, συγκεντρώθηκαν χθες στο χωριό Μικούσνιτσα στη κηδεία του Χίσεν Μαντόλι. Όπως δήλωσε στο ΒΕΤΑ στέλεχος του κόμματος "Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου", η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν ενισχυμένη από το πρωί, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο νέων επεισοδίων.

Πέντε χιλιάδες δολάρια παραχώρησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην Αλβανία για την ανοικοδόμηση της σημαντικότερης αλβανικής ναυτικής βάσης στην Αυλώνα, καθώς και για την επισκευή της ναυτικής σχολής στην ίδια πόλη, αποκαλύπτει η εφημερίδα των Τιράνων "Gazeta Shqiptare". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική πλευρά ανέλαβε την ανέλκυση από το βυθό της θάλασσας των ναυαγισμένων κατά την διάρκεια της κρίσης σκαφών των ναυτικών βάσεων Αυλώνας και Αγίων Σαράντα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 24 January 1998 - 17:05:12 UTC