Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.1.1998

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ''κάποιες περιπέτειες από την τακτική της Τουρκίας και την ανεξέλεγκτη'', όπως τη χαρακτήρισε, ''συμπεριφορά των στρατιωτικών, που ουσιαστικά την κυβερνούν σήμερα'', επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν μετά τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, φοβάται θερμό επεισόδιο και πως ο ίδιος βλέπει να εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. ''Η Αγκυρα κάνει πόλεμο νεύρων προς την Ευρώπη. Αντιδρά σαν ένα κακομαθημένο παιδί σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς και ορισμένες αρχές που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια'', υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.

Συνεχίζεται, ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα. Για απομάκρυνση από τους στόχους της συμφωνίας της Μαδρίτης εκ μέρους της Ελλάδας κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται εκτός του πλαισίου σχέσεων καλής γειτονίες και αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μαδρίτης, ισχυρίστηκε προκλητικά η Άγκυρα. Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού, στρατηγό Ρέιμερ που βρίσκεται στη χώρα μας. Ο κ. Ρέιμερ έγινε δεκτός από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη και επισκέφθηκε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Με παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 17 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η σταδιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εργαζομένων και απολυμένων στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν χθες προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο νομό. Σε ευρεία συγκέντρωση που πραγματοποίησαν, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, τα εργοστασιακά σωματεία στη βιομηχανικής περιοχή της Σίνδου αποφάσισαν να ξεκινήσουν συντονισμένο αγώνα, για την προάσπιση του δικαιώματός τους στην απασχόληση και τη στήριξη των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενοι και απολυμένοι των παραγωγικών μονάδων, που κλείνουν η μία μετά την άλλη στο νομό, θα κατέλθουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως τον αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

''Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν παρασύρεται και δε συμμετέχει στην πρόωρη εκλογολογία που θέλουν ορισμένοι να επιβάλλουν στη Θεσσαλονίκη'', δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Ο κ. Κοσμόπουλος επισημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή της δημοτικής αρχής από το καθημερινό της έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Αγγελιοφόρος'', που αναφέρεται στην ''αινιγματική σιωπή'' του κ. Κοσμόπουλου, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, το Γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη. ''Η εμμονή του να μην ανακοινώνει μέχρι τώρα επίσημα την έναρξη της προεκλογικής του προσπάθειας, δεν έχει να κάνει ούτε με την οποιανδήποτε αμφιταλάντευση, ούτε με το ότι περιμένει κάποιο κομματικό χρίσμα'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου για το Δημαρχία Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε: ''Η απόφαση - ανακοίνωση του κ. Δημάρχου τορπιλίζει την ενότητα της παράταξης και βάζει σε περιπέτειες την πόλη, την παράταξη και τον Κώστα Καραμανλή. Προσωπικά, υπεραμυνόμενος της ενότητας, θα περιμένω την τελική απόφαση του κ. Προέδρου, στον οποίο έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη μιας και πιστεύω ότι η απόφαση του θα είναι απόφαση ανανέωσης, ελπίδας, νίκης και τιμής για τους αγωνιστές της παράταξης''.

Ένα ακόμα κύκλωμα που διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά τη σύλληψη λαθρομετανάστη από τη γειτονική χώρα, ο οποίος επιχείρησε να πουλήσει 23,5 κιλά χασίς σε φούντα. Οι αστυνομικοί που εμφανίστηκαν και πάλι ως δήθεν αγοραστές έκλεισαν ραντεβού με τον Μπεσίμ Ελέσι για την αγορά 10 κιλών χασίς αντί του ποσού των 3 εκατομμυρίων δραχμών. Το ραντεβού κλείστηκε σε αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Περιστερώνας Θεσσαλονίκης, αλλά την ώρα της σύλληψης επενέβησαν άλλοι δύο Αλβανοί, με αποτέλεσμα να σημειωθεί συμπλοκή με την αστυνομία. Οι δύο άγνωστοι, που πυροβολούσαν με πιστόλι, κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ ο Ελέσι συνελήφθη με 13,5 κιλά χασίς. Σε κρησφύγετο της σπείρας, που υπέδειξε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και τα υπόλοιπα 10 κιλά.

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών επέβαλε το Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον μουσουλμάνο πρώην βουλευτή, Αχμέτ Φαϊκογλου, που κατηγορείται ότι έβρισε τα Θεία και επιτέθηκε σε συντοπίτη του. Ο Φαϊκογλου και ο Γιώργος Τσινακίδης, που έχουν προσωπικές διαφορές, στις 3 Οκτωβρίου 1994 συναντήθηκαν μέσα σε καφετερία στην πόλη της Ξάνθης. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι δύο άντρες άρχισαν να λογομαχούν και σε κάποια στιγμή ο Φαϊκογλου φέρεται ότι πλησίασε απειλητικά τον Τσινακίδη, τον έσπρωξε και άρχισε να τον βρίζει τα Θεία μπροστά σε άλλους πελάτες του καταστήματος. Ο Τσινακίδης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα να ασκηθεί από την εισαγγελία Ξάνθης ποινική δίωξη σε βάρος του Φαϊκογλου για εξύβριση λόγω και έργω, απειλή και βλασφημία. Ο πρώην βουλευτής δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ερήμην. Η ποινή των δύο μηνών είναι μετατρέψιμη προς 1.500 δραχμές τη μέρα, ενώ το δικαστήριο τον υποχρεώνει να καταβάλει στο μηνυτή και χρηματική ικανοποίηση 15.000 δραχμών.

Άγνωστοι Γεωργιανοί ακινητοποίησαν συμπατριώτη τους - υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής και απέσπασαν γύρω στις εβδομήντα χιλιάδες δραχμές και την ώρα που αποχωρούσαν τον χτύπησαν με κλειδί στο κεφάλι και τον τραυμάτισαν. Όπως κατέθεσε στην ασφάλεια ο Β. Γρατσιασβίλι, 29 ετών - που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο - τρεις συμπατριώτες του, που επέβαιναν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, μπήκαν στο κατάστημα και αφού τον έδεσαν χειροπόδαρα σε μια καρέκλα, πήράν το παραπάνω χρηματικό ποσό από τις τσέπες του και από το ταμείο. Πριν φύγουν τον χτύπησαν με το κλειδί φοβούμενοι ότι θα ειδοποιούσε την αστυνομία. Στο μεταξύ, ένας 25χρονος φοιτητές κατήγγειλε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης ότι κάποια άγνωστα άτομα αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν. Ο 25χρονος, Χ. Τοκτόγλου, καταγγέλλει ότι τρεις άγνωστοι τον περικύκλωσαν και του ζήτησαν χρήματα, ενώ σε κάποια στιγμή ένας απ' αυτούς τον χτύπησε στο θώρακα με ένα μαχαίρι. Σε κάποια στιγμή τέθηκε σε λειτουργία συναγερμός αυτοκινήτου και οι δράστες εξαφανίστηκαν.

Δύο ιδιώτες γιατροί από τη Θεσσαλονίκη παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία ότι προκάλεσαν το θάνατο σε μια εικοσάχρονη, ενώ έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή άλλων δύο γυναικών που είχαν αποφασίσει να υποβληθούν σε άμβλωση. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο 39χρονος γιατρός μαιευτήρας, Ανέστης Κουρτίδης, ιδιοκτήτης του ιατρείου στην οδό Εγνατία και ο συνεργάτης του, αναισθησιολόγος Χαράλαμπος Καλώνης, 42 ετών, κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία της προανάκρισης, προέκυψε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 1995, η 20χρονη Π.Σ που αποφάσισε να διακόψει την κύηση της, επισκέφθηκε το γυναικολόγο και το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι δύο γιατροί πραγματοποίησαν μέσα στο ιδιωτικό ιατρείο, την άμβλωση, αντί του ποσού των 25.00 δρχ.

Επιστολή σε 10 χρηματιστηριακές εταιρίες απέστειλε ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Γκανιάτσος που διερευνά το σκάνδαλο της ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής. Ο κ.Γκανιάτσος, ζητά από τις χρηματιστηριακές Beta, Euroxx, Ιονική, Δεβλέτογλου, Εθνική, Πετροπουλάκης, Κομνηνός, Εμπορική, Σίγμα και Πήγασος, να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία για τη διευκόλυνση της έρευνας του σκανδάλου. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή ζητά πινακίδια και αποδείξεις πληρωμής για συγκεκριμένα ονόματα. Σε ότι αφορά την είσπραξη και πληρωμή χρημάτων, ο κ. Γκανιάτσος ζητά και τα σώματα των επιταγών ή τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτών (εκδότρια τράπεζα, ποσό, αριθμός), στην περίπτωση που οι συναλλαγές δεν ήταν τοις μετρητοίς. Τα ονόματα που αναγράφονται στην επιστολή μεταξύ άλλων είναι: Τρύφωνας Π., Λαιμού Π., Χαρισοπούλου Δ., Κωστόπουλος Β.

Την ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στην οικονομία, τον πολιτισμό και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος έθεσε ως βασική επιδίωξή του ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά, Γεώργιος Ηλιόπουλος, κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του ελληνικού προξενείο. Ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον δήμαρχο της Κορυτσάς Ντιόνις Κοτμίλο, αναφέρθηκε ακόμη στις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κορυτσά τα τελευταία χρόνια με πόλεις της Βόρειας Ελλάδος όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσθεσε ότι το προξενείο θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό το οποίο θα προωθήσει τις καλές σχέσεις της Κορυτσάς με την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κορυτσάς διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρόξενο, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις δραστηριότητες του προξενείου.

Τη σπουδαιότητα της λειτουργίας και της προσφοράς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας προς το κοινωνικό σύνολο, εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στους 65 δόκιμους ανθυποπυραγούς, που επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τη σημασία της εγρήγορσης και παρέμβασης των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να βλάψουν τον πολίτη, ενώ επισήμανε τόσο τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων στελεχών του Σώματος, όσο και τη σημασία της κοινωνικής τους προσφοράς, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό κίνητρο για να καταστεί δημιουργικός ένας πολίτης. Τον Πρόεδρο της Βουλής ευχαρίστησε ο Αρχηγός της Σχολής, Αντιπύραρχος Καραντώνης, ο οποίος του επέδωσε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Ακαδημίας.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να βελτιωθεί κατά 0,86% και να κλείσει στις 1.451,64 μονάδες. Σε ότι αφορά τους κλαδικούς δείκτες, κέρδη είχαν: οι τράπεζες με 2,47%, οι ασφάλειες με 1,18%, οι βιομηχανίες κατά 0, 05%, οι διάφορες μετοχές κατά 2,81%, οι εταιρίες συμμετοχών με 0,62% και ο δείκτης της παράλληλης με 0,72%. Αντίθετα, απώλειες παρουσίασαν, ο επενδυτικός με 0,42%, ο leasing με οριακές απώλειες 0,02% και ο κατασκευαστικός με 1,44%.

· O Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βρετανία, εκτός από πολύ έκτακτες περιπτώσεις, εώς ότου τερματιστεί η απόφαση για τη υποχρεωτική θεώρηση εισόδου, την οποία χαρακτήρισε "τιμωρία της θεώρησης" των τουρκοκυπριακών διαβατηρίων, από τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, ο Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του, που ο γιος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Φαζίλ Κουτσιούκ δεν μετέβη στη Βρετανία για να παραστεί σε τελετή μνήμης του πατέρα του, διαμαρτυρόμενος κατ' αυτόν τον τρόπο για το μέτρο της θεώρησης.

Οι εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, φέρουν πιο κοντά τη στιγμή εξεύρεσης "κάποιας λύσης" στα ανοικτά προβλήματα μεταξύ των χωρών, με κύριο το "γλωσσικό". Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό "Ντόιτσε Βέλε", η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ, στην επίσημη επίσκεψή του στη Βόννη. "Καλέσαμε για διαβουλεύσεις στη Σόφια τους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ. Τα αποτελέσματα υπόσχονται πολλά. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ.Μαλέφσκι, ποτέ πριν δεν ήμασταν τόσο κοντά στην εξεύρεση κάποιας λύσης. Αυτή είναι και η δική μας άποψη και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα στην κατεύθυνση αυτή", δήλωσε η κ. Μιχάιλοβα.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" υπό τον Ιβάν Κόστοφ, κατέθεσε στη Βουλή το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με αιτιολογία την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στα επιχειρήματά τους για την υποβολή της πρότασης, οι σοσιαλιστές κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στον τομέα της υγείας, την οποία αποδίδον στην ανεπάρκεια των κονδυλίων που χορηγεί η κυβέρνηση Κόστοφ σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν φαίνονται διατεθειμένα να υποστηρίξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη αμοιβαίας, επωφελούς συνεργασίας στο εμπόριο και σε άλλους οικονομικούς τομείς ανάμεσα στη Ρωσία και την ΠΓΔΜ, εκτιμάται ότι θα δώσει η επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Αλβανίας, Κίρο Γκλιγκόροφ στη Μόσχα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της πρεσβείας της ΠΓΔΜ στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 με 28 Ιανουαρίου, αναμένεται να υπογραφεί διακήρυξη συνεργασίας και πέντε πρωτόκολλα συνεργασίας, ενώ ο κ.Γκλιγκόροφ πρόκειται να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Μπορίς Γιέλτσιν, και τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, και θα συμμετάσχει παράλληλα στη συνεδρίαση της επιτροπής Ρωσίας-ΠΓΔΜ για την οικονομική συνεργασία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 23 January 1998 - 7:05:12 UTC